Bezár
A babalátogatás etikettje

A babalátogatás etikettje

Ha valahol baba születik, az óriási dolog, nemcsak az újdonsült szülők, hanem a többi családtag, a barátok  és a közelebbi ismerősök,  számára is. Bende Tibby, Apavlogger most arról mesél, miket érdemes szem előtt tartani, ha babalátogatóba készülünk!

A babalátogatás trükkös műfaj.

Az ember azt gondolná, hogy milyen aranyos, de nem is sejti, hány ezer féle képpen gázolhat a friss szülők lelkébe.

Apavloggerként a kisbabánk születése után ez volt az egyik első adásom a Youtube csatornámon, azonos címmel. Annyi sokk ért rövid idő alatt, hogy meg kellett örökítenem. Azóta többezren nézték meg, remélem, az erőfeszítésem többezer boldogabb anyukát eredményezett. A leváltozatosabb módon kívántuk a pokolba a hazaindulni sosem akaró, a hangosan röhögő, a krahácsoló, orrot fújó, babát kézbe venni akaró, mindent jobban tudó vendégeinket.

Induljunk az alapoktól.

Egy kisbaba, főleg az első gyerek megérkezése óriási stressz a szülőknek. Vajon jól csináljuk? Nem lesz semmi baja? Mivel ártunk neki, és mivel nem? Hasfájós lesz? Jesszusom, oltás! Van tej, sok a tej, nincs tej, mind baj. Alszik, nem alszik? A szülő biztosan nem alszik.

Gyarapszik, nem gyarapszik? Felsorolni is nehéz azt a temérdek kételyt, és aggódást, ami ilyenkor a szülőket nyomasztja. De mind közül a legförtelmesebbek a babalátogatók. Most segítünk neked, és elmondjuk, hogyan érdemes babalátogatóba menni.


Először is: 6 hétig semmi, csak kérésre.

Távolból érdeklődni, türelmesen várni a választ, azt lehet. Az első oltások és ijedtség után lassan lehet szivárogni.

Ha telefonálsz, azt úgyis mindig rosszkor teszed. Szopik, alszik, majdnem alszik, most ébredt. Sose csengess 3-4-nél többet. SOHA! Majd visszahívnak, ha épp nem a csecsen lóg.

Ha végre tudsz beszélni, és van időpontod a látogatásra, aznap még érdemes rácsekkolni, hogy nem csúszott-e el a nap, az előre megbeszélt időrend szerint halad-e a dolog. És ha már beszéltek, kérdezz rá, hogy mit hozz a boltból, mire vágyik az anya, vagy mi hiányzik a babás repertoárból. Nem érdemes önállóskodni és megvenni a hetedik halacskás vízhőmérőt, mert a legtöbb kádban eleve van.

Gondolom nem is kell írni, hogy cipőben nem lépsz be, nem késel; ha beteg vagy, nem mész oda, és egyből kezet mosol. A kézmosás után is.

Ha nassolni szeretnél, azt is vigyél magaddal, a frissen szült anya is nyilván nassolna, de nem volt hetek óta a boltban, az apa meg örül, ha aludni hazaér, és nem kell előbb kelnie, mint ahogy ledőlhetne pihenni.

A gyereket nem piszkáljuk, csak kérésre/engedéllyel.

Ha megkérnek, hogy fogd meg, megfogod. De nem ám az összebuszozott, összemetrózott, összemunkahelyezett pulcsiban!

De a legjobban az válik be, ha főzöl valami finomat, és viszel egy jó nagy adagot. Nem volt véletlen régen a komatál. Mindennap megetették a családot, ahol baba született, akár hetekig, hónapokig. Esetleg bedobod a mosást, vagy elszaladsz a postára a levelükért/ feladni a csekket. Ha nincs kedved kimozdulni, el is mosogathatsz vagy felporszívózhatsz. El sem tudod képzelni, mennyire fognak szeretni érte. Ugyanis ezek azok a mindennapos, egyszerűnek tűnő dolgok, amikre ilyenkor nincs idő.

Ha ezeket betartod vagy megteszed a családért, igazán jó barát, rokon, szomszéd, szülő, kolléga vagy. Már csak egy dolog maradt hátra. Ne minősítsd a szokásaikat, és csak kifejezett kérés estén adj tanácsot. Tőlem ugyan te sem kértél, de nem is mentem hozzád babalátogatóba.

Üdvözöl az Apavlogger, Bende Tibby.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.21.04.2020.2240

Bezár