Bezár
Baba megfigyelés alatt – avagy így használd a bébiőrt!

Baba megfigyelés alatt – avagy így használd a bébiőrt!

“Mielőtt megszületett az első gyerekünk, a beszerzendő tételek között előkelő helyen szerepelt a bébiőr.” — kezdi mesélni saját, személyes tapasztalatait a babafigyelőkről Mesterházi Dávid, az Apavlog szerzője! Fogadjátok szeretettel a hasznos beszámolót!

“A mi első ilyen készülékünk egy kombinált darab volt, légzésfigyelővel egybeépítve, de most csak a bébiőrökről lesz szó (légzésfigyelővel és bölcsőhalállal külön cikkben foglalkozunk).

Azóta rengeteg ilyen kütyü megfordult nálunk, részben azért, mert még két gyermekünk született később, és részben, mert a légzésfigyelő kinövése után is szükség volt bébiőrre – a legkisebbnél máig használunk ilyeneket. Azért a többes szám, mert az ember egy idő után elunja ki- és bepakolni a cuccot minden nagyilátogatás előtt és után, így mindenhova vesz egyet, ahol a gyerek kisebb-nagyobb rendszerességgel ott alszik.

Amikor az első őrt vettük, emlékeim szerint kamerás eszközök még nem voltak (vagy legalábbis biztosan nem voltak elterjedtek), de igyekeztünk elég komoly darabot beszerezni, ami extra funkciókkal is rendelkezik, például: jelzi a baba szobájának hőmérsékletét. Utóbbi funkció biztosan nem haszontalan, bár mi sosem tapasztaltunk hirtelen hőmérsékletugrást vagy -zuhanást a gyerekszobában. A babaőr egy irányban kommunikált (magyarul mi hallottuk a babát, ő minket nem), amit én szándékos funkciónak gondoltam – hogyha a baba például felsír, akkor a szülő kénytelen legyen odamenni és megnézni, mi a sírás oka, ne próbálja elintézni távolról, a bébiőrön keresztül kommunikálva.

Éljen a kétirányú kommunikáció!

Ez az elméletem azóta megdőlt, ma már sokféle kétirányú kommunikációra képes kütyüt kapni, nekünk is van ilyenünk. A feleségem gyakran beszélget is rajta keresztül, ha hajnalban felriad a kislányunk, igaz, ő már elég nagy ahhoz, hogy tényleg el lehessen vele beszélgetni arról, hogy még nincs reggel, aludjon szépen vissza. Ettől függetlenül kisbabáknál továbbra is azt tartom az egyetlen jó megoldásnak, ha ilyen esetben az ember személyesen győződik meg róla, hogy minden oké.

A készülékek általában tudják a hangaktiválásos funkciót (magyarul, hogy csak akkor szólaljanak meg, ha a gyereknél valami zaj bekapcsolja a kütyüt) – ezt csak javasolni tudom, egyrészt energiatakarékosabb (így környezettudatosabb), másrészt épp elég, ha olyankor foglalkozunk vele, amikor tényleg oka van, hiszen épp elég idegőrlő a baba miatti aggódás, nem kell tetézni a bébiőr folyamatos fülelésével.

A nagy testvér mindent lát! — Mi a helyzet a kamerával?

A kamerás megfigyelés egyébként már akkor is megoldható volt, van olyan barátom, aki a házi wifihálózatra csatlakozó egyszerű (éjjellátó) webkamerával figyelte a gyerekét. Őszintén szólva elég fura látvány volt a laptopon megjelenő infrakamera képe, amin a sötétben a babáival játszadozó kisgyereket láttuk, akinek a szemei időnként becsillantak, ahogy a kamera felé fordult (és persze nem tudta, hogy éppen őt nézzük).

Mi még viszonylag extrém helyzetben is használtuk a babaőrt annak idején: előfordult, hogy egy nagyilátogatás alkalmával átmentünk a szemközti pizzériába, miközben a baba otthon aludt – a bébiőr hatótávolságán belül voltunk, így hallottuk, mi történik a szobában, és természetesen rokonok voltak még a házban, így a baba nem volt egyedül. (Erről óhatatlanul szegény Madeleine McCann borzalmas esete jut az eszembe, bár ott a gyerekek teljesen egyedül voltak a hotelszobában és bébiőr se volt, csak óránként benéztek a szülők a szobába. Szóval ennyire, meg egyáltalán semennyire ne hagyjuk őrizetlenül a gyereket!)

Ha tehát valaki ilyen módon (is) szeretné felügyelni kisgyermekét – és bár nincsenek statisztikáim, de az a gyanúm, hogy a szülök többsége szeretné –, akkor már nagyjából tízezer forintért beszerezhet magának ilyen készüléket, de videós, érintőképernyős, kétirányban kommunikáló, a gyereknél távolról zenét elindító csúcskütyüt is választhat magának hatvanezer forint körüli áron. A babaőr manapság már alaptartozéka a kisgyerekes háztartásoknak, ahogy említettem, mi is máig használunk ilyet, úgyhogy csak ajánlani tudom, de fontos szem előtt tartani, hogy a kütyü nem váltja ki a személyes kapcsolatot (érintést) és kommunikációt, csak kiegészíti azt.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

 L.HU.MKT.CC.08.07.2020.2316

Bezár