Bezár
A rettegett bölcsőhalál

A rettegett bölcsőhalál

Röviden és tömören a bölcsőhalálról, egy apa tollából. Bende Tibby, az Apavlog szerzője mesél a jelenségről, amitől mindenki fél, mert a légzésfigyelő sem véd ellene 100%-osan.  Szólunk a hajlamosító tényezőkről és arról is, hogyan kerülhetjük el.

Essünk túl a lényegen! Ha ezt az öt dolgot betartod, a kutatási eredmények szerint a baba sokkal kevésbé lesz hajlamos a bölcsőhalálra.

Tilos a cigi a várandósság alatt!

A baba semmiféle dohányfüstnek nincs kitéve.

Alacsony hőmérsékleten alszik, száműzzük a plüssöket, dunnákat, párnákat, sőt, agyon se kell öltöztetni.

Emlőből táplálkozik, ez talán a legfontosabb, de mégsem lehet ezzel kezdeni.

Egy légtérben alszunk, illetve egy légtérben vagyunk a babával, ha ő alszik.

Egy korábbi adásomban egy alvásszakértővel pont a bölcsőhalálról beszélgettem. Innen vagyok ilyen okos, nyilván. Szóval, amiről beszélünk az az SIDS — mint Sudden Infant Death Syndrome —, azaz a hirtelen csecsemőhalál szindróma. Amikor teljesen váratlanul, egyéb felderíthető ok megléte nélkül hal meg egy csecsemő. Nem volt a babának alapbetegsége, születési rendellenessége, nem fulladt meg, nem akadt a torkán semmi, nem kapott mérgezést, nem volt vírusos vagy bakteriális fertőzése, nem érte baleset stb.

A bölcsőhalállal kapcsolatban rengeteg a tévhit, ezekre koncentrálnék a mai cikkben. Először is: relatíve ritka:, tízezer gyerekből hármat érint. Ez az érintett a három családnak nem nyújt vigaszt, tudom, de a mértéke 0,03 százalék.

Attól tűnhet többnek, hogy a hírekben gyakran minden csecsemőhalált (szakszerűtlenül) egy kalap alá vesznek, tekintet nélkül annak kiváltó okára. Mint amikor a “gyorshajtás miatt lesodródott az útról” kifejezést hallod, és itt mindenki felelőtlenül száguldó tinédzsereket vizionál, a valóságban viszont 30-cal történik a dolog a 90-es szakaszon, csak épp jég volt. Ez relatív gyorshajtás, amit a híradások gyorshajtásra egyszerűsítenek. Na, a bölcsőhalál és a csecsemőhalál is ilyen.

Maga a jelenség kutatása a kis esetszám miatt elsődlegesen a haláleset kapcsán előforduló körülményeketvizsgálja. A fent említettek  fordultak elő a legritkábban, illetve az ellenkezőik a leggyakrabban: túlfűtött szoba, túlöltöztetett gyerek, külön szobában alvás, dohányzó szülők, dohányzó kismama.

Legtöbbször 2-4 hónapos kor között fordul elő. Hajlamosít, ha a baba koraszülött, de az nincs benne a fenti listában, mert kevés befolyásunk van rá; nem aktív, elkerülhető körülmény. Ugyanígy hajlamosít, ha a baba valamilyen idegrendszeri eltéréssel született. És ha ez a kettő meg is van, bejön még egy hajlamosító dolog a képbe: ha dohányoznak a baba alvóhelyén, vagy az anya dohányzott a terhesség közben. Na, így már komoly esély van “összehozni” a dolgot. Önmagában egyik rizikótényező sem vészes, sőt, még kettő együtt sem, de a három együtt már igen.

A családok 99%-a azt hiszi, hogy a légzésfigyelő véd a bölcsőhaláltól, pedig nem. Az a rossz hírem van, hogy egyáltalán nem véd tőle. Figyeljetek, kulcsfontosságú állítás következik: a bölcsőhalált nem előzi meg légzésleállás. Olvasd el még egyszer. Magyarul: a kapható légzésfigyelők nem segítenek a megelőzésben.

Magyarországon az emberek azt hiszik, hogy a légzésfigyelővel ki is védték a bölcsőhalált, kész, pipa, tovább is léphetünk. A helyzet azonban úgy áll, hogy a hamis biztonságérzet miatt egy tényező általában nem is valósul meg a fenti listából, mégpedig az egy szobában való alvás.

Igen, az alvás társas tevékenység. Együtt szoktuk csinálni másokkal. Erre a babának is igénye van, sőt. Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP)  ajánlása szerint a babával egy szobában kell lenni, amikor ő alszik, az első hat hónapban mindenképp. Az igazán menők a gyerek öt éves koráig alszanak együtt – szerintem. Az is kimutatható, hogy a szülőkkel együtt alvó gyerekek elégedettebbek, boldogabbak.

A fejlettebb társadalmakban az együtt alvás a norma, de nálunk sajnos a külön szoba, a külön kiságy dívik. Kár érte. Mondjuk, megvan a vallási, társadalmi gyökere, de ez van. Igyekezz sokat együtt aludni a gyerekkel.


Bezár