Bezár
Orrszívó, szélcső, bimbótakaró – mik ezek, és mire jók?

Orrszívó, szélcső, bimbótakaró – mik ezek, és mire jók?

Alvócsuklya, orrszívó, szélcső, bimbótakaró, köldökcsonk, pelenkaszemetes. Csupa olyan dolog, aminek a létezéséről nem is tudtál eddig. Bende Tibby, az Apavlog szerzőjének gyűjteménye következik, melyek valószínűleg előkerülnek majd az életedben.

Bimbótapasz

A bimbótapasszal vagy bimbótakaróval fog kezdődni a kelléklista, még a kórházban. Amikor a baba nem tud még enni a ciciből, ezért addig gyötri, amíg lassan, de biztosan érzékennyé, majd sebessé nem válik. De az etetés ekkor sem áll meg. Ekkor is csinálni kell, hogy kialakuljon a tejleadó reflex és a baba is ügyesedjen, gyarapodjon. Ekkor kell a bimbótapasz, ami az érzékeny részeket megvédi, és csak azt hagyja szabadon, amiből a tej jön.

Köldökcsonk

Az elvágott köldökzsinór maradéka a baba köldökénél, amit gyógyszertári alkohollal kell kezelni, napjában akár többször. Ha szerencséd van, nem gyullad be. Légy óvatos, mert a pelus pont ott dörzsöli majd. Vérezhet is, általában két hét alatt leesik magától. Ez igazi babahorror, csak erős idegzetűeknek való. Volt olyan ismerősöm, aki nem bírta. Meg kell vallani, tényleg nem ez a legörömtelibb dolog a babázásban.

Pelenkázz szagmentesen!

A pelenkaszemetes is egy fontos kellék. Mindig meg fogod találni, mert büdös. De ha így van, valamit rosszul csinálsz. A pelenkából ugyanis – legyen az textil vagy eldobható – minden esetben a WC-be kell áttenni a szárazanyag tartalmat (ha érted, mire gondolok). Ugyanis az emberi fekália veszélyes hulladéknak számít, ami egy műanyag pelenkába csomagolva akár évszázadokig mérgezi majd a vizeket. Szóval ésszel!

A mosipelusnál meg persze, hogy kikapargatod glettvassal vagy tortadíszítő műanyaglappal a lényeget, mert nem teszed be „úgy” a mosógépbe. Ezeket a pelusokat jobb egyből kiöblíteni, és egy vödörben tárolni az esti mosásig. A mosipelus így kevésbe büdös (és egyébként sokkal olcsóbb is).

Szélcső

3-6 hetes korban előjöhet a hasfájás, ami szintén nem egy wellnesshétvége. Napi legalább 3 órát, hetente legalább három napon vigasztalhatatlanul ordít majd a baba. Nem kellemes, volt már róla több adásom is, de röviden összefoglalom: gyakran valamilyen anya által rendszeresen fogyasztott ételre adott valamilyen erősségű reakció. Lehet ez tehéntej, glutén, a szokásos allergének. Amellett, hogy ezeket kiiktatjuk az étrendből, érdemes hordozóba tenni, hogy érezze a közelséget: nagyon sokat segíthet és redukálja a sírást, pusztán azáltal, hogy a baba érzi, itt most neki jót akarnak.

Extrém esetben jönnek a csodaszerek, a mindenféle cseppek és teák, amitől a baba majd nagyokat pukizik. De az is lehet, hogy csak a puki szorul be, na, ekkor kell a szélcső. Ezt bekrémezve bele kell dugni a baba popsijába, és láss csodát, hamarosan fény és hangjáték keretében távozik, aminek távoznia kell. PRO TIPP: A szemben lévő fal ne legyen túl közel…

Arról is olvasni, hogy a hasfájást az okozza, hogy a baba egyszerűen nem szeret pelusba csinálni, ezért visszatartja. Megfontolandó, mert ahol hordoznak, mint például Japánban, teljesen ismeretlen az ilyen hasfájás jelensége.

Orrszívó porszívó

Megjönnek az első babalátogatók, hoznak magukkal egy rakás kórokozót, kezdődik az orrfolyás. Szerencsére erre is van megoldás, háromféle is. Közös nevük: orrszívó.  A leghumánusabb a kézi, ami egy körtepumpa, egy kis műanyag, orrba való véggel. Összenyomjuk, bedugjuk a baba orrába és hirtelen elengedjük. Ha ügyesek voltunk, a tartályba cuppan a takony a vákuum hatására. Bombasztikus mulatság. A következő szint az elemes, ez magától szívja az orrot, az elv ugyanaz.

Még durvább a porszívó, aminek a csövére kell csatlakoztatni egy az előbbihez hasonló szerkezetet, amiről azt fogod hinni, hogy a gyerek agyvelejét is kiszívja majd. De nem. Tökre ügyes, megfelelően szabályozható benne a szívóhatás. Ez a leghatékonyabb, de egy éjszaka 8-20 alkalommal 10-20 másodperc porszívóhang egyből a szomszédok kedvencévé tesz majd. Ezt levezetésként pár perc gyerekordítás követi, hogy biztosan mindenki „jól” aludjon. Szerencsére pár hét alatt megszokja, három éves kortól pedig már magának csinálja, ha bedugult az orra.

Alvócsuklya

Az alvócsuklya akkor kerül képbe, amikor a babát már csatos hordozóba lehet tenni. Hogy ez mikor van? Több iskola, több megközelítés van: három hónapos kortól az ülni tudásig terjednek a javaslatok. Mindegy. A lényeg: a csatos hordozóban órákat is alszik a gyerek a szülője hasán vagy hátán, közben elégedetten szuszog. Szabad az összes kéz, mehet a házimunka, főzés, bevásárlás, ilyesmik. A jobb hordozóknak vagy alvócsuklyája, ami nem hagyja a baba fejét szabadon sem a szélnek, sem a napnak, sőt, még „kibicsaklani” se nagyon engedi. Hasznos dolog, mi sokat használtuk.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.23.07.2020.2337


Bezár