Bezár
Ezt kockáztatod, ha nem oltatsz!

Ezt kockáztatod, ha nem oltatsz!

Oltatni vagy nem oltatni? Szerintünk nem is kérdés, és Mesterházi Dávid szerint se. Fogadjátok szeretettel az ő írását!

Remélem, nyitott kapukat döngetek, és nincs olyan olvasó, akiben akárcsak egy pillanatra is felmerülne, hogy ne oltassa be a gyerekét. De sajnos az a helyzet, hogy ez a veszélyes divat egyre terjed a világban, így mégis foglalkozni kell a témával.

Engem rettenetesen dühít ez a tendencia, és amikor megkeresett egy cég, hogy nem akarom-e HPV ellen beoltatni magam, illetve ezzel kapcsolatban az apákat képviselni egy beszélgetésen, elővettem a témát és amellett, hogy eleget tettem a kérésnek, vlogepizódot is készítettem a témáról. (És igen, egy felnőtt férfit is érdemes HPV ellen beoltani, de ez egy másik cikk témája lehetne.)

Az oltásellenesség modernkori története egy Andrew Wakefield nevű orvos cikkével kezdődött 1998-ban. A neves orvosi lapban, a Lancetben megjelent tanulmány azt állította, hogy kapcsolat van a kanyaró elleni oltás és az autizmus kialakulása között.

A cikkről utólag kiderült, hogy konkrétan egy szó sem igaz belőle, Wakefield semmilyen szabályt nem tartott be, még kontrollcsoport sem volt, de egyébként is, egész egyszerűen meghamisította az adatokat – a Lancet pedig eszméletlen hibát követett el, hogy nem ellenőrizte megfelelően az anyagot (ami egyébként tudományos lapoknál a bevett gyakorlat). Sőt, még az is kiderült, hogy Wakefield szabadalmaztatott egy saját kanyaró elleni oltást, és a cikkel valójában ezt akarta ilyen módon megtámogatni.

A lap visszavonta a cikket, Wakefieldet kidobták az orvosi kamarából és eltiltották a további praktizálástól, de a szellem már kiszabadult a palackból, és a hamis tanulmány eszméletlen sebességgel terjedt a világban, ahol még ma is talál új híveket.

De a felnőttek őrültsége miatt gyerekek halnak meg mindenfelé a világban, olyan betegségekben, amikről azt hittük, mára már eltűntek a Föld színéről. Az őrület terjedése miatt most a legkülönbözőbb országokban jelennek meg újra (Európában 2018-ban pl. hetvenen haltak meg a korábban az oltások segítségével már legyőzött kanyaróban.)

Amerikában is történt egy eset, ahol egy kisgyerek oltás hiányában tetanuszos lett, rettenetes szenvedéseken ment keresztül, heteken át volt élet és halál között, és amikor sikerült a kórházban végül megmenteni az életét. Ezt követően az orvosok közölték a szülőkkel, hogy kell még egy emlékeztető oltás a hasonló esetek elkerülése érdekében, a szülők viszont ismét megtagadták az oltás beadását.

Az oltásellenesség nemcsak azért veszélyes, mert az adott be nem oltott gyerek életét veszélyezteti, hanem azért is, mert megszünteti a – manapság oly sokszor emlegetett – nyájimmunitást. A nyájimmunitás (az, hogy a társadalom túlnyomó többsége immunis, így az adott vírus nem tud terjedni a kevés potenciális gazda miatt) védené meg ugyanis azokat, akiket nem lehet beoltani (mert túl idősek, túl fiatalok vagy betegek) vagy azokat, akikben az oltás ellenére nem alakult ki a védettség.

Wakefield azóta is az igazság eltiport szószólója, illetve a gonosz gyógyszergyárak által elnyomott hős szerepében tetszeleg, és rendszeres résztvevője például az oltásokkal kapcsolatos különböző megmozdulásoknak.

De 1998 óta felnőtt már egy komplett generáció, akik közül egyre többen döntenek úgy, hogy felnőttként szüleik hülyeségével szembe menve beadatják maguknak az összes elmaradt oltást. A fentiek ismeretében talán ez nem is olyan meglepő, és talán ad némi reményt.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.05.05.2020.2254

Bezár