Bezár
Fáj a baba hasa? Segítek!

Fáj a baba hasa? Segítek!

A hasfájással foglalkozik az egyik legnézettebb videóm a Bende Tibby Apavlog csatornán. Erre kaptam a legtöbb hálálkodó üzenetet, hiszen pattanásig feszült idegrendszerű, kiégett szülők gondján próbál segíteni a videó. Vagyis inkább az abban szereplő módszerek egyike.

Aztán egy évvel később újra elővettem a témát, és egy babahordozási és táplálkozási szakértővel beszélgettem kötődő nevelésről, a hordozásról és hasfájásról. Elég sok érdekes dolgot tudtam meg.

Például azt, hogy úgy gondolunk a hasfájásra, mintha a babának valami baja lenne, és ha adunk cseppet, vagy gyógyszert, elmúlik.

Egyrészt nem erről van szó, másrészt a hátteréről is elég keveset tudunk. Magára a hasfájósságra létezik klinikai meghatározás is: hetente legalább háromszor, a sírós napokon legalább három órát sír egy  3 hetes-3 hónapos korú gyerek.

Az esetek elenyésző részében arról van szó, hogy allergiás a baba, pl. tejfehérjére, ami lehet az anyatejben vagy a tápszerben is. A tejfehérje-allergia tünetei lehetnek a véres széklet, a bőrproblémák, a gyarapodás elmaradása. Ezeket tápszerváltással, vagy az anya étrendjének módosításával könnyedén orvosolhatjuk. Vigyázat: tejpor szinte mindenben van! Az is allergizál.

Aztán ott a reflux. De a reflux ritkán okoz fájdalmat vagy kényelmetlenséget a babának. Még a viszonylag ritkán előforduló csecsemőreflux is tünetmentes az esetek túlnyomó részében, így nem okoz panaszt. Tehát ha sír a baba, először az allergiát szokták vizsgálni, aztán a refluxot. A reflux egyik jele, hogy nincs testsúly-gyarapodás. (Most nem mennénk bele a sima bukás és a reflux megkülönböztetésébe, mert arról könyvek szólnak). Ez a két probléma együtt is kevesebb babát érint, mint ahány sírós babával összesen találkozunk.

A maradék sírós baba kapja meg a “hasfájós” jelzőt, még ha klinikailag nem is számít annak.

De akkor mi a valódi ok? Közelítsünk két oldalról.

Ha a baba tápszeres, hiábavaló ragaszkodni a 3 órás – egyébként idejétmúlt megközelítésű – etetési időközökhöz, mert akkor a baba egyszerre nagyon sokat kíván, hiszen már nagyon éhes. De tudjuk, neki az étel nemcsak pusztán tápanyag, hanem a megnyugvás és a biztonság is egyben. Mivel a cici és a cumi a megnyugvás és a biztonság alapja, ezért persze, hogy vágyik rá. A mi gyerekünk van úgy, hogy félóránként kér cicit, pedig másfél éves is elmúlt. Szerencsére a folyadékpótlástól a kiegészítő táplálkozásig – ebben a korban, a megnyugtatástól az altatásig mindenre jó a cici. A cumisüveg nem különben, mert ott is megvan a szülő közelsége. Szóval érdemes gyakrabban etetni, kisebb mennyiségeket, és mérséklődik, vagy meg is szűnik a sírás, amit ebben az esetben a hirtelen megtelő gyomor okoz.

Ha mégis minden oké a szoptatás gyakoriságát és körülményeit tekintve, a tejleadó reflex erőssége is okozhat gondot — elképzelhető, hogy egyszerre hirtelen, túl sok tejet képes az anyuka leadni, a baba pedig megenni. 

A büfiztetés is megér néhány szót:  ha belealszik a szoptatásba, de babahordozóban vagy karban, vállon alszik el, kár felkelteni büfizni. Magunkon hordozva majd kijön az a büfi alvás közben is, a megfelelő testtartás segít ebben.

Sokan úgy vannak vele – mert ez a téves népszokás alakult ki a hatvanas-hetvenes évektől –, hogy nem normális dolog, hogy a baba délután öttől este kilencig csak akkor nem ordít, ha cicin van. Pedig így normális. Nincs ezzel semmi baj, egyszer próbáld ki. Neve is van: igény szerinti szoptatás, vagy ISZSZ. Igen, közben nem lehet csinálni egy csomó mindent, de csomó minden mást meg igen. Például az egyetem óta halogatott könyveket is elolvashatod vagy alhatsz is. Amelyik előbb jön.

Elérkezünk a babahordozáshoz mint az egész napos testközelséget biztosító eljáráshoz.

A testközelség a kulcs, igen. A legkisebbeknél a rugalmas kendő az egyik legjobb megoldás, később mehet a szövött kendő, a csatos hordozó vagy más formázott hordozók. Mit érünk el a hordozással? A baba egész nap testközelben van. Apa és Anya is fel tudja kötni magára. Mehet minden házimunka, igen, a porszívó is, pont nem fogja érdekelni a babát, aki édesdeden szuszogva fog aludni a kendőben. El lehet ugrani sétálni vagy a közértbe, ha már ki lehet vinni. És van két szabad kéz. További kívánt mellékhatások: nyugalom, boldog baba, boldog anya és boldog apa. Azért a hordozásnak, főleg a különböző kendőkötési módoknak is megvan a maga ”módszertana”, amit érdemes tanulmányozni.

Összességében az a cél, hogy a gyerek azt lássa-érezze, hogy akarjuk, hogy neki jó legyen. Hiszen ez a kisbaba most bújt ki a pocakból, még ezt sem tudja, mikor van nappal és éjszaka, megértésre, melegségre és nyugalomra vágyik.

Mint mindannyian.

Bende Tibby Apavlog.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

MAN szám: L.HU.MKT.CC.02.06.2020.2284


Bezár