Bezár
Érvek a rácsos ágy mellett, és főleg ellene

Érvek a rácsos ágy mellett, és főleg ellene

Ha a babavárásról van szó, az első két dolog, ami beugrik mindenkinek, az a rácsos ágy és a babakocsi. Pech, ugyanis a rácsos ágy pont az egyik olyan dolog, amire korántsem biztos, hogy szükséged van. Hogy miért? Bende Tibby, Apavlogger elmeséli!

Először is azt tisztázzuk, hogy mire volna jó a rácsos ágy. Mit várhatunk tőle? Azt, hogy a baba abban legyen ébren? Azt, hogy abban aludjon? Hogy biztonságban legyen benne, amíg aláírjuk a tértivevényt?

Számok bűvöletében

Egy újszülött naponta 5-8 alkalommal alszik. Ez köztudott. És elég sokat mozog még álmában is, gondoljunk csak azokra a mémekre, ahol a szülők az ágy szélső 10 centijén szoronganak, míg a baba foglalja a 2×2 méteres franciaágy középső 180 centijét. Ez nem kitaláció, hanem a valóság!

És most képzeljünk magunk elé egy 120×60 centis kiságyat. Háromszor ekkora területre volna szüksége csak az alváshoz, főleg, ha már át is fordul! Egy szabvány méretű kiságyban gyakran beüti magát, amitől persze felébred. Aztán, így vagy úgy, a szülők között köt ki gyakran: onnantól nyugi van. Lehet, hogy nem gondoltál még rá, de az alvás társas tevékenység. Egyáltalán nem érthetetlen a babák azon vágya, hogy társaságban aludjanak.

Babaöböl, közös ágy, rácsos ágy, sírás?

Az én tapasztalatom az, hogy az elalvás sem megy egészen simán a kiságyban, de a többszöri éjjeli ébredés garantált, pont a fent részletezett okok miatt. Így altatás ügyben két dologban hiszek, ezeket próbáltuk: az egyik bevált és kipróbált megoldás a babaöböl volt, a másik pedig az első ébredéskor a rács nélküli ágyból magunk közé hozás.

Akkor kezd tétje lenni a dolognak (ha az egyedüllét okozta sírás miatti magas stresszhormon szintet nem vettük annak), amikor a baba esetleg kúszni kezd. Ez az — állás és járás előtti —mozgásforma a jelenlegi fejlődésneurológiai ismeretek szerint alapvetően befolyásolja a gyerek mindenféle képességeit, érdemes tehát jól kitolni az időt, amíg kúszik-mászik. Magyarul: a lehető legkésőbb álljon fel.

A rácsos ágy ellen…

Mi is van a rácsos ágy szélén? Rács! Amiben mit lehet csinálni? Megkapaszkodni. Ami hová vezet? A felálláshoz. Amire ebben az időszakban semmi szükségünk. Ellenünk dolgozik a rácsos ágy, de izomból.

A tartós ébrenléti benntartózkodás legnagyobb gondjának ez tűnik. De amíg egészen kicsi, addig sem oké szerintem, mert egyszerűen túl puha az a matrac, ami benne van, akkor is, ha a legkeményebb fajta. Aludni oké, de egész nap benne lenni nem oké. Persze addig nem gond, amíg átvesszük az ajánlott küldeményt, de ott aszalni szerencsétlent az elemes körforgóval… Azt inkább ne — remélem, fel sem merül.

A rácsos ágynál gyorsan több olcsóbb és logikusabb megoldást is találunk. Amit én javasolnék: egy matrac a földön. Onnan akkor se esik nagyot, ha legurul, mellé lehet kucorodni elaltatáskor. Ha a szülőkkel egy szobában van, a mikroébredések alkalmával sem riad meg az egyedülléttől, mert hallja vagy esetleg látja is a szülőket.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.

L.HU.MKT.CC.02.12.2020.2455

Bezár