Bezár
Itt a kruppszezon!

Itt a kruppszezon!

“Az első két gyerekünknél elkerült minket a krupp, így szerencsésnek érezhettük magunkat, aztán a harmadiknál sajnos beütött a dolog.” — kezdi a családi kruppsztorit Mesterházi Dávid, az Apavlog szerzője. “Előtte csak hírből ismertük a betegséget, meg annyit tudtunk róla, hogy elég ijesztő – nos, sajnos első kézből tapasztalhattuk meg, hogy tényleg az.”

Mi a krupp?

A krupp egy légúti betegség, amit vírusfertőzés okoz. Jellemzője, hogy a gégében duzzanat keletkezik, a légcső beszűkül, emiatt alakulnak ki a jellegzetes (és tényleg nagyon ijesztő) tünetek: a sípoló légzés és az “ugató” köhögés.

Általában fél- és ötéves kor között jelentkezik, leginkább ősszel-télen, legtöbbször éjszaka. Nálunk pontosan így történt: a tél közepén, a gyerek első szülinapja előtt, éjjel. Tapasztalat híján nem tudtuk, mi történik, felhívtuk az ügyeletet, akik már a telefonban hallották a jellegzetes köhögést, így berendeltek minket. A feleségem bevitte a babát, én maradtam otthon a másik kettővel.

Az ügyeleten…

Az ügyeletre a feleségem taxival ment (ennek később jelentősége lesz), és ott meg is erősítették a diagnózist. Mint megtudtuk, ilyen esetben, az első előfordulásnál mindenképpen kórházba küldik a babát, így a feleségem is visszament a taxihoz, a sofőr ugyanis megígérte, hogy megvárja – de nem tartotta a szavát. Így új taxit kellett hívni, de mivel péntek éjszaka volt, fél órát kellett várniuk a hidegben – ami, mint kiderült, kifejezetten jót tesz egyébként a kruppos babának (feltéve, ha jól fel van öltöztetve), hiszen a hideg, párás levegő segíti a duzzanat visszahúzódását.

… majd a kórházban

Kórházra nem készültünk, így én (mivel a másik két gyerekre vigyáztam, tehát mozdulni nem tudtam) egy harmadik taxival küldtem utánuk a szükséges dolgokat. Szerencsére ma már alap, hogy a szülő benn tud maradni a babával, az más kérdés, hogy ezt a gyakorlatban hogy sikerül megoldani. Itt három baba volt egy kórteremben, de a három ágy mellet csak három műanyag szék volt az anyukáknak (vagy apukáknak), a kórtermeket üvegfal választotta el egymástól és a lámpák folyamatosan égtek. Utóbbiak nyilván azt szolgálják, hogy a nővérek és orvosok folyamatosan lássák, mi történik a babákkal, de emiatt biztos, hogy az amúgy is aggódó szülők nagyon hamar még rosszabb állapotba kerülnek. (A lámpáknál arra mondjuk lehetett volna figyelni, hogy az éjjel égve maradó izzók egységesen kellemes fényűek, és ne túl erősek legyenek: voltak könnyebben és jóval kevésbé elviselhető helyek a csecsemőosztályon.)

A fentieket tetézte, hogy a mi kórtermünkben az egyik baba állapota miatt nem volt ajánlott kinyitni az ablakot, a mi kruppos babánknak viszont épp ez segített volna. Így végül a feleségem saját felelősségre hamarabb el is hagyta a kórházat (a doktornő azt mondta neki, hogy a helyében ő is ezt tenné) és átadták a kezelést a körzeti gyerekorvosnak.

Otthon, édes és gyógyító otthon

A feleségem és a kisbabánk a következő napokat nappal leginkább a hideg utcán (és időnként ellenőrzés céljából) a gyerekorvosnál töltötték, míg éjjel az alaposan lehűtött szobában figyeltük, minden rendben van-e a gyerekkel. A baba megkapta a szükséges gyógyszereket, inhalátort (amihez babáknak egy külön, arcmaszkkal ellátott kiegészítő is kell), illetve a szteroidos kúpot, aminek azóta is kézügyben (hűtőben) kell lennie, mert ez az egyik legfontosabb eszköz, amivel fel lehet venni a harcot a krupp ellen (a lehetséges mellékhatások miatt természetesen a használatát az orvossal kell egyeztetni).

Kinőtte?

Az első eset után egy ideig még jelentkezett a betegség kisebb-nagyobb hevességgel telente, de tavaly már szerencsére nem, így nagyon bízunk benne, hogy a gyerek kinőtte a dolgot: ahogy a gyerek nő, a légcsöve is tágabb lesz, így egy esetleges kruppos duzzanat kevésbé zárja el a levegő útját. Mostanra legalább a tüneteket időben felismerjük, a rekedtség, furcsa lélegzetvétel vagy köhögés első jeleire azonnal megtesszük a szükséges lépéseket (ablaknyitás, hűtés, adott esetben gyógyszer), hogy a komolyabb tüneteket megpróbáljuk megelőzni.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex étrend-kiegészítő készítmények összetevői semmiféle hatást nem gyakorolnak a légutak egészségére.

L.HU.MKT.CC.04.11.2020.2427

Bezár