Bezár
Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?

Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?

A lázzal kapcsolatos tudás a legtöbb fejben az, hogy azt azonnal csillapítani kell. Így tanultuk otthon, és pár évtizede ezt mondta a háziorvos is. Mára többet tudunk a jelenségről, és kicsit árnyalódott a helyzet. Bende Tibby Apavlogger írása következik a gyerkőcös lázas “élményekről” és teendőkről.

Először is nézzük meg, mi a láz?

A megemelkedett testhőmérséklet, ami egyénenként eltérő mértékű lehet és egy válasz a test termosztátjának, a hipotalamusznak az  « átállítódására ».

A láz ijesztő. Főleg, amikor kisbabádnál először tapasztalod meg. A lázas állapot kezdeti tünetei a hidegrázás, a libabőr, az aluszékonyság és az étvágytalanság. Régebben az volt az orvosi megközelítés, hogy a lázat mindenképp csillapítani kell, mert az maga a betegség. Mára ez a nézet sokat változott. Főszabály szerint lázat csak akkor csillapítunk, ha a páciens közérzete ezt indokolja. Magyarán, ha nem érzi jól magát. Hát, köszi, most aztán okosabbak lettünk. Amúgy igen, csak a sorok között kell olvasni.

Mára inkább abba az irányba mennek a dolgok, hogy a láz a szervezet válasza a “betolakodóra”, amit a magasabb testhővel és fehérvérsejt-termeléssel gátol a további terjedésben. Tehát inkább hasznos dologként tekintünk rá, mint károsként. Ugyanakkor a kontroll nélküli lázas állapot fenntartása egyetlen szervezetnek sem érdeke, főleg, ha idősebb vagy szívbeteg emberről beszélünk, mert káros kísérő tünet lehet a magasabb pulzus, a felgyorsuló emésztés, a szapora lélegzetvétel is. A legfontosabb teendőnk láz esetén a folyadékpótlás (az izzadás illetve az elfogyasztott hideg/langyos folyadék a szervezetből belülről is von el hőt), s egyúttal érdemes a sót is pótolni.

A kisgyerekeknél van ugye egy korszak, amikor mindent a szájukba vesznek… Ez önmagában kiváló fertőzésforrás, de ezen túl a bölcsis-ovis vírusok is okozhatnak lázat, illetve néhány védőoltás mellékhatása lehet a hőemelkedés vagy a láz. Előfordulhat fogzásnál is, sőt, létezik az ún. “háromnapos láz” is, és amilyen észrevétlenül jön, úgy el is múlik. Többnyire kísérő tünetek — mint az orrfolyás, köhögés, megváltozott széklet stb. — nélkül.

Hogyan csillapítsuk?

Csak olyan gyógyszerrel érdemes, ami nem rakódik le a szervezetben, ügyelve a helyes adagolásra, mivel egy mellényúlás akár végzetes szövődményeket is okozhat. Régebben volt még a hűtőfürdő — vannak országok, ahol ezt egyáltalán nem javasolják, és nem megfelelően alkalmazva akár kontraproduktív is lehet. A helytelen technika azt jelenti, hogy túl hideg a víz, így az erek összehúzódásával mérsékeljük a test hőleadó kapacitását, melynek eredménye, hogy még feljebb is mehet a testhő.

A Helyes megoldás az, hogy testhőmérsékletű vízbe tesszük a gyereket és folyamatosan, apránként hűtjük néhány fokkal a testhő alá. Nem “menő” drasztikus módon hidegzuhany alá tenni a gyerkőcöt.

Ami egészen biztosan nem működik, az a preventív csillapítás. Hányszor hallottam, délután lázas volt, estére beadok neki egy valamit, hogy ne lázasodjon be megint. Ez kb. annyira működik, mint a defekt előtt elmenni a gumishoz. Semennyire, csak beletömtünk az illetőbe egy csomó vegyszert. Feleslegesen.

Lázgörcs? Csak azt ne!

Ijesztő is lehet a láz, mégpedig akkor, ha lázgörcs alakul ki. Erről azt érdemes tudni, hogy nem függ össze a mért testhővel: tehát 38 fokkal is, és 41.5 fokkal is tud ijesztő tüneteket produkálni a többnyire 6 év alatti beteg. Ha öt percen belül elmúlik az epilepsziához hasonló tünetekkel rendelkező görcsös állapot, elég a háziorvossal/ügyeletes orvossal megbeszélni a tapasztaltakat, ha ennél tovább tart, azonnal mentő. Ne kockáztassunk!

És végül: hogyan mérjünk?

Kontakthőmérővel végbélben, szájban, hónaljban szokás, az infrással pedig általában a homlokon (vagy ahol a használati írja); ez utóbbiakat kontaktmentesnek hívják “Covid-nyelven”. Létezik még sok háztartásban higanyos hőmérő is, ezt babákkal, gyerekekkel nem javaslom használni, mert könnyen törik, tekintve, hogy üvegből készült, a benne lévő higany pedig mérgező. Tehát kisgyerekeseknek maradnak a műanyagok, amiből kétféle van: a rugalmas végű és a merev végű. (Előbbivel akár segíthetünk székrekedés esetén is, mi ilyet szoktunk beszerezni.) Fontos : végbélben és szájban mérve 0.5 C-kal magasabb a hőmérséklet, mint hónaljban vagy homlokon.

Foglaljuk össze: mindenkinél más a láz, a test alaphőjétől függően. Előre (preventíven) nem csillapíthatunk, mert nincs mit. Ha csillapítunk, azt se egyből, csak ha a beteg állapota, közérzete indokolja.

Boldog (és eredményes) csillapítást kíván: Bende Tibby Apavlogger

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. Megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.12.11.2020.2436


Bezár