Bezár
Így válasszunk babakocsit!

Így válasszunk babakocsit!

Míg az autóvásárlásért első sorban a férfiak vannak oda, addig a babakocsi kiválasztása inkább a nőket lelkesíti fel. Ezúttal Mesterházi Dávid, Apavlogger ad tanácsokat a babajárművekkel kapcsolatban.

A babakocsikérdést valószínűleg nem lehet egyetlen posztban vagy cikkben elintézni, komplett könyveket töltene meg a téma – bár nem tudom, vannak-e babakocsikönyvek, de azt tudom, hogy a dolog tényleg megtölt végtelen hosszúságú internetes fórumokat. Háromkerekű vagy négykerekű? Kis vagy nagy kerék? Felfújható vagy tömör? Multifunkciós kocsi vagy egy-egy feladatra szánt speciális? Magyar vagy olasz? Lengyel vagy svéd? 50 ezer alatt vagy 300 ezer fölött?

A feleségemmel megpróbáltuk összeszedni, hogy a három gyereknél mi milyen babakocsikat használtunk, az alábbi típusok jutottak eszünkbe: Espiro Vector Air, Pegperego Uno, Stokke Xplory, Cybex Topaz, Cybex Ruby, Mclaren Volo, Bugaboo Cameleon, Bugaboo Bee, de úgy tippeltük, hogy ez körülbelül a fele lehet a teljes portfóliónak.

Szóval tapasztalataink révén elég komoly rálátásom van a választékra, és bár nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy mindenki vegyen olyat, ami az ő igényeinek (valamint a pénztárcájának) a leginkább megfelel (nincs lift, de van emelet? legyen könnyű. rosszak az utak? nagy, felfújható kerék kell. futni akarsz a babakocsival? legyenek fixek, nem kormányzottak a kerekek.), azért ha végigszaladunk ezeken a kocsikon, pár dolog talán kiderülhet a témáról.

Kerek csoki, szögletes csoki… babakocsimárkák, szépen, sorban…

Szóval: mi az Espiro Vector Airnél kezdtük – ez talán a legkevésbé ismert márka a listán, hosszas piackutatás után jutottunk el ide: minden egyben verziót akartunk, ez multifunkciós, tehát babahordozó is van benne, már a szülészetről kijőve használható, de még évekig jó lesz, hiszen a sport babakocsi is része a szettnek. Ezzel együtt megfizethető, lengyel márka, jókat olvastunk róla, és emlékeim szerint még 100 ezer körül járt a 3 in 1 verzió ára, ma már az utódok jóval drágábbak.

Aztán több PegPerego Unónk is volt. Az Espiróról azért váltottunk, mert a gyerek kezdte kinőni a mózeskosarat, és ültetni még nem lehetett. A PegPerego rettenetesen jól használható, jól alakítható kocsi, a gyerkőc például imádott hason fekve a fejét felemelve feküdni benne, mert fel lehetett előtte húzni a kupolát, így tudott nézelődni (és az elismerő mosolyokat begyűjteni), miközben toltuk. Végül azért adtuk el, mert tetőtérben laktunk, és bár az épületben volt lift, de az utolsó emeletet egy szűk cselédlépcsőn kellett megmászni, és itt sajnos elég macerás volt felvinni.

Aztán egyszer elkapott minket a gépszíj, és vettünk (használtan) egy gyönyörű Stokke Xploryt, ami máig az egyik legszebb babakocsi, fő előnye, hogy a baba nagyon magasan (a szülőhöz közel) ül benne, de azért vannak hátrányai is (kicsi a kosara, a központi rúd a baba lábai közé esik, ami elég kényelmetlennek tűnik), és a mi konkrét darabunk – mivel használt volt –, nem volt túl jó állapotban, így végül megváltunk tőle.

Egy másik gyereknél próbáltuk a Bugaboo márkát, előbb a Cameleont, ami szintén multifunkciós kocsi, majd amikor már nem kellett a mózeskosár, váltottunk a kisebb, kompaktabb Bee-re.

Végül jöttek a Cybexek, először az Onyx, ami ránézésre egy sport babakocsi, de a háttámlája annyira dönthető, hogy akár újszülöttkortól használható. Amikor erre nekünk már nem igazán volt szükségünk, egy idő után kisebbet, könnyebbet akartunk, így jött a Ruby (7 kg helyett 5 kg), majd a valamivel még ennél is könnyebb Maclaren Volo, ami még máig megvan, arra az estere, ha a legkisebb csak így lenne hajlandó kimozdulni.

Összefoglalva

Rengeteg kocsit próbáltunk, használtunk, de nem lehet közöttük egyszerűen erősorrendet felállítani, egyik sem jó vagy rossz általában, egyszerűen csak mindegyik más egy kicsit (vagy nagyon). A poszt elején említett és még kismillió további szempont létezik, ami alapján az ember kocsit választ, és ahogy megy az idő, ezek a szempontok változnak is (a család költözik, másik autót vesz, a szülők munkahelyet váltanak stb.), illetve használat közben is kiderülhetnek dolgok (nem elég nagy a kosár, nem elég magas a tolókar, nem húzható elég mélyre a kupola). Nem utolsó sorban a gyerek is jelezheti, ha valami nem tetszik neki az adott kocsiban.  Ilyenkor, ha lehetséges, inkább másikra vált az ember.

Tehát: nincs recept, és lehet, hogy a rendszeres babakocsicsere sem megúszható. De ettől nem kell megijedni, mi alapvetően remekül szórakoztunk a tesztek, adatlapok böngészésével, a boltok választékának tanulmányozásával, és az új babakocsik birtokba vételével.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.08.07.2020.2316

Bezár