Bezár
Mosipelusozás a mindennapokban

Mosipelusozás a mindennapokban

Talán Te is gondolkodtál azon, hogy kipróbáld majd a mosható pelenka használatát, ha megszületik a babád, vagy ha megszületik a következő. Manapság nagyon dívik ez a trend, hiszen mindenki szeretne még egy lépéssel zöldebbé válni, és környezetkímélő megoldásoknak szerencsére se szeri, se száma. Ha egyelőre csak ismerkednél a mosható pelenkákkal, olvasd el, hogyan látja egy apuka (Bende Tibby – Apavlog) ezt a megoldást!

A mosható pelenkával először úgy egy-másfél éve találkoztam.

Amikor az előző fészekalj volt pelusos, akkoriban nem volt ilyesmi, legalábbis nem az én látóteremben. Ma már bűntudatom van minden egyes kidobott papírpelenka miatt. Egyszerűen a mosható minden szempontból sokkal jobb. Miért? Mert töredék áron van, és végtelenszer környezetkímélőbb. Ez a babázás elektromos autója.

Ha még nem láttál ilyet, kezdjük valamivel, ami megnyugtat: ne a régi opálos gumibugyit képzeld magad elé, hanem egy színes, mintás, vagy trendi színekben pompázó célszerszámot, ami egyben higiéniai kiegészítő és divatcikk. Menő. Ennyi.

Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy kell némi elhivatottság a mosható pelenkára való átálláshoz, ugyanis idő kitapasztalni, hogy melyik anyag, méret, típus és konstrukció lesz a megfelelő a babának, és melyiket tudjátok hosszútávon a legjobb hatásfokkal mosni és cserélni. Ha az első 1-2 hónapot sikerrel vetted, onnantól gyerekjáték lesz!

Na de lássuk, miből készül!

Pihepuha gyapjúból vagy szintetikus anyagokból készülő belsővel, és gyapjú vagy műanyag bevonatú külsővel gyártják. A többségük ebből áll. Nézzük meg közelebbről. A cuki mintákkal kapható kis „bugyogó” volna a külső – kívülről ezt látod a babán. Ez egy vízzáró réteget tartalmazó, kvázi technikai anyag, aminek három feladata van.

  • Az első, hogy bent tartsa a nedveket.
  • A másik, hogy valamilyen módon tartsa illeszkedve a belső réteget, amibe a „produktum” kerül, és ez nem az esetlegesség miatt valamilyen, hanem a mosható pelenka típusok osztályozódnak eszerint, hogy milyen módon rögzíti a belsőt.
  • A harmadik, hogy szép legyen, hiszen az anyukák a célcsoport.

Hogy a dolgunk ne legyen egyszerű, a mosható pelusok nemcsak külsőben térhetnek el, de felépítésükben is különbözhetnek.

2 in 1. Van olyan, amikor egyben van a külső és a belső, ez nagyjából úgy működik, mint az eldobható: belement a belevaló, te beöntöd a vécébe, és mehet a tisztító körbe. Ezt vészmegoldásnak vagy újszülöttekhez ajánlom, mert csak kinyitja az ajtót a rendes megoldások előtt.

A másik a cserélhető belsős. Amikor a külsőbe nedvszívó (szintén mosható) belsőt vagy belsőket teszel. Itt minden esetben az dönt, hogy belevaló-e, tehát rendszerben kell gondolkodni, mint a fényképezőgépeknél. A belsőből mindig annyit kell betenni, ami az aktuális célnak megfelel: a közértig egyet, egy hosszabb kimozdulásra többet. És persze attól is függ, hogy a törpe vízerőmű milyen hatásfokkal dolgozik. Ilyenkor csak a belsőt kell cserélni, a külsőt felesleges. Jó esetben megvan egy egész nap egy vagy két külsővel, ha nincs nagyobb baleset.

Újabb szempont a jó illeszkedés. Hiába tudna elnyelni sok pisit, ha a comboknál vagy a deréknál nem jól illeszkedik, és átázik. Akkor nem jó a fazon, másik kell. Ez általában másik márka is egyben. Ez evolúciós okokból van így. Mindegyik, mára naggyá vált pelenkakészítő valaha a saját gyerekére próbált környezetbarát és olcsó megoldást készíteni, így a szabásminták is így sikerültek. Egyre cizelláltabb az ügy, de az alapok ezek. Rá kell szánni az időt és az energiát, hogy megtaláljuk a tökéletes darabokat. Ebben szerencsére a mosható pelenka klubok próbacsomagjai és a kölcsönözhető darabok nagy segítségünkre lesznek!

Ha megtaláltuk a megfelelő fazont, kezdődhet a nagyüzem.

Szükségünk lesz 7-10 külsőre, és a beléjük való 20-30 belsőre. Ez egy méretosztályt ölel fel, tehát ahogy nő a baba, úgy fogja kinőni ezeket. És ebben rejlik a legnagyobb előnye is.  (Léteznek ugyan többméretes pelenkák, de ezekben több anyag van, következésképpen nagyobb „csomagot” csinálnak a baba popsijára).

Ahol nem számítanak több babára, ott eladják pár hónap után a kinőtt darabokat, amiket valaki megvesz (bizony!), és boldogan használja, amíg ki nem növi. Egy mosipelus külső simán kibír 5-6 gyereket így, de nekünk volt tizenéves szettünk is, ami végig használatban volt, és nem ázott, tökéletes volt végig.

Ha kinőttétek, te is továbbadod. Ennyi.

A tisztítása körül sok a félreértés. Röviden, a szilárd részt az eldobható székletfogó lappal együtt a wc-be kell dobni. A maradékot kiöblítve és kicsavarva egy fedett vödörbe tesszük, amiből a nap végén mehet a mosásba. Reggelre száraz. Ha kezd nyilvános wc szaga lenni, nátrium-perkarbonátba kell áztatni egy éjszakára. Erről van szuper adásom, ha a Youtubeon vagy a csatornámon beírod, hogy „mosható pelenka” vagy „mosipelus”, rengeteg hasznos infót találsz.

Ha a fentiek nem győztek meg, majd ez meg fog!

Egy baba 1,2 tonna veszélyes hulladéknak minősülő eldobható pelenkát termel, mire szobatiszta lesz. Nem is annyira kis lépés, ha a Te gyereked nem termeli meg mindezt, igaz?

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

L.HU.MKT.CC.03.04.2020.2220

Bezár