Bezár
Válaszkész nevelés

Válaszkész nevelés

A válaszkész szülő és a kötődő nevelés egy tőről fakadnak, mint a Volt meg az Amper, de mégsem ugyanazok. Míg a kötődő nevelésnél inkább módszerekről és eszközökről szokás beszélni, mint együtt alvás, hordozás és igény szerinti szoptatás, a válaszkész nevelés alatt én inkább általános hozzáállást értek. Bende Tibby írása következik.

A ’70-es évektől Dr. Spock volt a mindent megmondó és eldöntő intézmény gyerekkel kapcsolatos kérdésekben. Simán lehet, hogy az ezután születettek között ezért annyi a depressziós, stresszes, magasvérnyomásos frusztrált ember, mert csecsemőkorában hagyták sírni, és a stresszhormon szintje az egekben volt. És ezt kisbabaként csak megszokni lehet.

Na, mindjárt az első tanács meg is van: ne hagyjuk sírni a gyereket! A válaszkész nevelésről szóló blogposztok, cikkek, könyvek, Youtube videók első pillanatában elhangzik az univerzális és teljesen valid tanács, hogy REAGÁLJ a gyerek igényeire.

Ez arra a nem ritka példára is igaz, ha éppen sír. Ahogy a kutya ugatásából is megmondható, hogy mit akar, úgy egy anya pár hét (vagy nap) alatt a baba sírásából is pontosan tudja, hogy éhes, szomjas, beteg, fáj valamije, esetleg csak gőgicsél és a hangját próbálgatja.

Ez az első lépés, amit meg kell tenned, ha jót akarsz magadnak: reagálj a gyerek igényeire. Ha sír, vedd fel, próbálj megoldást találni a problémájára. Nem ettől lesz elkényeztetett. Ez a leggyakoribb tévhit. Mármint, hogy ettől lesz. Nem ettől lesz.

Miért lenne elkényeztetett egy önmagáról gondoskodni képtelen lény, ha a gondozójában feltétel nélkül, és persze evolúciós kényszerűségből, maradéktalanul megbízva a számára rendelkezésre álló egyetlen eszközzel: a sírással kér beavatkozást?

Ugye, hogy így leríva mennyire abszurd? Mégis mit várunk el attól a csöppségtől? Hogy illedelmesen kérje a tisztába tevést, vagy egy pohár narancslevet? Ugyan már. Ha sír, akkor jelez, és ha a válaszkész nevelés jelét szeretnénk felmázolni a lelki békénk ajtajára, érdemes odafáradni, és kipuhatolni, mint tehetünk érte. Próbálkozásunkat néhányszor siker kíséri, néhányszor nem. Ez ilyen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kétéves hisztije közepén oda kell neki adni a fázisceruzát, hogy játszhasson a konnektorral, ha ez a vágya. Nem. Nekünk a biztonságos, bizalommal teli, elfogadó légkört kell megteremteni, amiben megtanul bízni az emberekben, és ugyanezzel a magabiztossággal érdemes megvédeni őt a saját hülyeségétől is.

Hiszen azt mindig bele kell kalkulálni, hogy egy baba vagy gyerek nem felnőtt. Tehát a döntései ennek megfelelőek, el tudják önteni az érzelmek, amiket meg kell tanulnia kezelni és feldolgozni.

A válaszkész nevelés Paganinijei egészen az EC-ig is el tudnak jutni a gyerekkel, ami az elimination communication, azaz csecsemőkortól észreveszik, ha a gyerek pisilni vagy kakilni fog, és bilire szoktatják az újszülött kornál nem sokkal éltesebb csecsemőt. Na, ezt csináld utánuk!

És ez az egész persze nem azt jelenti, hogy mindent megteszünk, amit akar. Hanem azt, hogy reagálunk a szükségleteire és esetleg alternatívát kínálunk rá. Ha épp nincs tej a ciciben, vízzel vagy tápszerrel kínáljuk. Ha közel akar lenni a szülőhöz, felvesszük, vagy hordozóeszközbe tesszük. Megnézzük, nem folyt-e ki a pisi.

Összesen nyolc alapelvet érdemes többé-kevésbe megfontolnunk, ha a játszótéri beszélgetés közben nekiállnánk válaszkészre téríteni az anyukákat.

  1. Készüljünk a baba érkezésére.
  2. Tápláljuk szeretetteljesen.
  3. Reagáljunk, ha jelez.
  4. Legyen körülötte nyugodt és kiegyensúlyozott légkör.
  5. Alhasson nyugodtan, azaz a Sikolyt ne akkor kezdjük nézni dolby surroundban, amikor lefeküdt aludni.
  6. Használjuk a pozitív nevelés vagy a pozitív megerősítés módszerét.
  7. Ne hagyjuk magára a problémájával, hanem segítsünk megoldani.
  8. Lehetőség szerint legyünk testközelben.

És amikor azért sír, mert éhes? Hát adjatok neki enni! A korábbi dogmákon felnövőktől utoléri az egyszeri válaszkész beállítottságú szülőt a bélyeg, hogy el van kényeztetve az a gyerek, egész nap csak a csecsen lóg vagy kézben van. El lesz így kapatva! Mikor tanulja már meg, hogy nem az van, amit ő akar?!

Nos, erre szeretnék ideszúrni nektek egy lapraszerelt kész választ, itt a válaszkész cikkben: Majd, ha el tudom neki magyarázni, mert megtanult magyarul.

Bende Tibby Youtuber – apavloggert olvastátok

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

LMR-CH-20210915-34

Bezár