Bezár
A férfi nemzőképességről bővebben

A férfi nemzőképességről bővebben

Az ütemezett együttlét lelki oldala a férfi szemszögéből, termékenységi ablak, spermiumok érése a herében, a férfi “ciklus”.

Állapoteltérések: melyek a leggyakoribb betegségek, amik a férfi nemzőképességre negatív hatással lehetnek?

Fontos leszögezni, hogy a természetes fogantatáshoz elengedhetetlen a szexuális együttlét. Ez egyértelműnek tűnik, de mégis előfordul olyan, hogy gyermeknemzési sikertelenség miatt távkapcsolatban élő pár, vagy olyan férfi és nő jelentkezik vizsgálatra, akiknél fél évente mindössze néhány együttlétre kerül sor. Itt nehezen várható gyors sikeres fogantatás – kivéve nagyon szerencsés eseteket.

Mivel a sikeres hüvelyi együttléthez két fontos funkció szükséges a férfi részéről (hímvessző merevedés és ondóürülés), ezért először erről a két biológiai jelenségről beszélünk, utána pedig rátérünk a spermiumok képzésére. 

A merevedés (erekció) egy olyan folyamat, amiben az erek játsszák a fő szerepet. Merevedéskor a hímvessző barlangos testeinek központi artériát kitágulnak, megtöltik vérrel az erektilis szöveteket. A barlangos testek belső tereinek kitöltésével a kiáramlásért felelős vénák összenyomódnak, így a vér részben csapdába kerül. Ha megtörtént az ondóürülés, az artériák összehúzódnak, majd a vér kiürül a barlangos testekből. Ehhez a mechanizmushoz elengedhetetlen a megfelelő vérellátás, idegi beidegzés, hormonális és pszichés háttér. Szerepet játszik tehát a folyamatban a hímvessző struktúrája, az idegrendszer, a szív- és érrendszer, illetve a hormonális szabályozás miatt a herék, valamint az agy a hormonok és a pszichés szabályozás miatt.

Ha valamelyik zavart szenved, akkor megjelenik a férfiak egyik leggyakoribb szexuális zavara: az erektilis diszfunkció (ED), vagy más néven merevedési zavar. Ez a probléma még több stresszt és önértékelési zavart okoz a férfiaknak, mely részben abból ered, hogy nem ismerik a probléma hátterét. A merevedési zavarral kapcsolatos legfontosabb információ, hogy az ED nem önmagában betegség, hanem tünet. Hátterében számos betegség állhat (hímvesszőprobléma, prosztatabetegség, hormonhiány, pszichológiai zavar, a korábban ismertetett működés alapján), de mind közül kiemelendő a szív- és érrendszeri probléma. A súlyos kardiovaszkuláris (CV) tüneteket a merevedési probléma akár két évvel megelőzheti! Ezért tartós ED esetén mindenképpen érdemes andrológussal, illetve kardiológussal kivizsgáltatni magunkat, valamint háziorvosnál egy általános labort végezni (ami egyébként is ajánlott évente). Nem szabad elfelejteni a gyermekvállalásért küzdő pároknál az ütemezett együttléteket, ami károsan hat sok esetben a párkapcsolatra, libidóra (nemi vágy) és a merevedési funkcióra is. A sikertelenség több szinten is stresszt és konfliktust okozhat, ami a szexuális problémák fokozódásával jár.

Bár a szexuális együttlét célja sok esetben az örömszerzés, a gyermekre vágyó pároknál a szexuális együttlét biológiai célja az utód létrehozása is igen fontos.. Az ondóürülés (ejakuláció) a férfi részéről a fő cél, ami egyrészt örömet, kielégülést okoz, de ekkor juttatja el a hímivarsejteket is a méhnyakhoz, hogy a női nemi traktusba jutva megtermékenyíthesse a petesejtet.

Az ondómennyiség (ejakulátum) csak kis százalékát (5-10%) adják a mellékherék, ami a hímivarsejteket tárolják. A herék és a mellékherék párosan helyezkednek el a herezacskóban. Testen kívül, mivel a spermium képzéshez alacsonyabb hőmérséklet szükséges. Nagyobb mennyiségben a prosztata (30-35%) és az ondóhólyagok (60%) járulnak hozzá az ejakulátum összetételéhez.

A prosztata által termelt enzimek az ondó elfolyósodásában és a méhnyak zárásának megszüntetésében játszanak fontos szerepet, az ondóhólyag szekrétumai pedig a hímivarsejtek mozgási energiáját biztosítják. Az ondóürülés előtt a prosztatikus húgycsőszakaszban keverednek össze ezek a folyadékok, amely ilyekor kitágul. A húgyhólyag és a prosztata között van a belső záróizom, melyet nem tudatosan kontrollálunk. Ennek szerepe az ondóürülésben, és nem a vizelettartásban van elsősorban, ugyanis ez az izom gátolja meg, hogy az ondóürülés során az ejakulátum a külvilág helyett a húgyhólyagba jusson (retrográd ejakuláció)..

Ejakulációs zavarok megjelenhetnek fájdalmas, retrográd ondóürülés, anejakuláció, csökkent térfogat vagy akár korai magömlés (ejakuláció praecox – EP) formájában. Az utóbbi probléma a merevedési zavar mellett a férfiak leggyakoribb szexuális zavara. Míg az ED előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, addig az EP minden életkorban azonos arányban (20% körül) fordul elő. Az ejakulációs zavarok hátterében sok esetében gyógyszermellékhatás, vagy műtéti szövődmény áll (hátsó hasi nyirokcsomók eltávolítása vagy húgycsövön keresztüli prosztata-eltávolítás). A korai magömlésnél  sok esetben pszichés probléma a kiváltó ok.

A heréknek két fő funkciójuk van. Ők termelik a spermiumokat, valamint felelősek a tesztoszteron termeléséért. A spermiumtermelésért felelős szövetek adják a herék térfogaténak lényegi részét. A tesztoszterontermelés sokkal egyszerűbb. Azért is nő meg serdülőkorban a fiúk heréje, mert előtte nincsenek spermiumok, a herék alszanak, a herecsatornák zártak, csak a spermiumtermelő őssejtek és a dajkasejtek vannak jelen a spermiumtermelés vonatkozásában. A serdülőkori hormonális változások indítják be a rendszert, és a külső nemi jellegek változása mellett beindul a spermiumképzés is.

A herék működését az agyalapi mirigy hormonjai (FSH, LH) szabályozzák, amik kiáramlását pedig a keringő nemi hormonok (tesztoszteron, ösztradiol, stb) kontrollálják. Az FSH felelős a spermium termelés stimulálásáért, az LH pedig a tesztoszteron produkció serkentéséért. Fontos tudni, hogy a herében kb. 80x akkora tesztoszteronszint szükséges, mint amennyi a keringésbe kikerül. Ha valakiben nő a keringő tesztoszteron szint (pl. testépítés során szteroidok alkalmazása), vagy ösztradiolszint (túlsúly esetén a sok zsírszövet a férfi hormont női hormonná alakítja), akkor az agyalapi mirigy hormonszintjei csökkennek, a here aktivitása mindkét vonatkozásában lassul, ami hosszú távon a herék méretcsökkenéséhez, akár tartós sorvadásához vezethet. Persze megint fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet, különbségeket.

A spermiumok érése megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe. Ez az időszak egy generációváltás, ami során a spermiumtermelő őssejtek megújítják magukat és kiérlelnek spermiumokat is. Persze a folyamat folyamatos, de ezért fontos, hogy a férfi ciklus 3 hónap, tehát a spermiumok mennyiségének, minőségének befolyásolásában jelentős változás, hatás, ilyen távon várható.   

Az önmegtartóztatás növeli a spermiumok számát. Azért is jó, ha sok tízmillió spermium van a mintában, mert a” tömegtermelés” miatt úgyis kevés az igazán jó minőségű spermium sok esetben. Itt jön egy kulcspont is, hogy nem elég sok spermiumot termelni, azok mozgásának, alakjának is jónak kell lennie, valamint a funkciójukat (petesejthez kötődés, azon áthaladás, az örökítőanyag minősége) is biztosítaniuk kell. Nagyon kevesen tudják, hogy a hosszú (5 napnál több) önmegtartóztatás jelentősen ronthatja a spermiumok minőségét. Ettől nem beteg utód fog születni, hanem a fogantatás, valamint a korai vetélés esélye lehet magasabb – most is hozzátéve, hogy arra érzékeny férfiak esetén. Éppen ezért ovuláció környékén szerencsés a napi gyakoriságúegyüttlét, ami javítja a spermiumok örökítő anyagának minőségét a legújabb szakirodalmi adatok alapján.

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20221107-51

Bezár