Bezár
A meddőségi kivizsgálás menete női oldalról

A meddőségi kivizsgálás menete női oldalról

Amikor orvoshoz fordul egy pár a teherbeesésre tett sikertelen próbálkozások miatt, mindkét fél egészségügyi kivizsgálására sor kerül.

Természetesen egy alapvető nőgyógyászati szűréssel kezdődik, ami egy normál nőgyógyászati vizsgálatnak felel meg:

 • hüvelyi ultrahang (itt ellenőrzik a méhfalat, többek közt miómákat keresve, a méhnyálkahártyát, annak vastagságát, egyenetlenségeit, esetleges polypoid elváltozásokat, a petefészkek állapotát, melyből a tüszőérésre is lehet következtetni, illetve a kismedencében esetleg előforduló egyéb kóros folyamatokat, például tágult petevezetőket)
 • ha szükséges, méhnyakrákszűrésre is sor kerül
 • bizonyos esetekben egyes kórokozók szűrése is indokolt lehet (Chlamydia, bakteriális fertőzések stb.)

Milyen további vizsgálatokra számíthatsz?

Ezt követően az érdemi kivizsgálási sor első szintje 3 lépésből áll:

 1. A hormonháztartás ellenőrzése, amelyhez a következő ciklusfüggő vérvételek elvégzése és elemzése szükséges:
  1. A ciklus elején (2-6. ciklusnap közt) az agyalapi mirigy, a petefészkek és a pajzsmirigy (gyanús tünetek esetén a mellékvese) hormontermelését és a vércukor és inzulin háztartást vizsgálják meg.

Ez utóbbihoz egy cukorterheléses vizsgálat is szükséges. Ehhez a vizsgálathoz éhgyomorra kell érkezni, és az első vérvételt követően meg kell inni egy erősen cukros oldatot, melynek íze émelyítő lehet. Ezen úgy lehet finomítani, ha az ember visz magával egy kevés citromlevet, amiből beleönthet a cukros oldatba, mivel ez a vizsgálat eredményét nem befolyásolja. Az oldat elfogyasztása után egy órával, majd két órával újabb vérvételek következnek. Fontos, hogy ebben a két órában nyugalomban legyél, üldögélj, olvasgass.

A ciklus második felében a tüszőrepedést és a sárgatest fázist vizsgáljuk (progeszteron szint),

 1. Petevezeték átjárhatósági vizsgálat.

A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata három módszerrel valósítható meg:

 • Laparoscopia (chromopertubatio), ami azt jelenti, hogy műtétesen, hastükrözéssel vizsgáljuk a petevezetők átjárhatóságát. A műtét intubációs (“mély”) altatásban történik, 2 napos kórházi tartózkodást igényel.

A beavatkozás előnye a pontos diagnózis, illetve adott esetben (például, ha hasűri összenövések vannak) az, hogy szükség esetén egyben terápiás eljárás is. Hátránya a műtéti megterhelés, a kórházi befekvés, illetve a műtéti szövődmények veszélye (hasűri szervek sérülése, nyílt hasi műtétre történő átállás szükségessége, embolia, stb.).

 • HSG (hysterosalpingogram), amikor a petevezetőket röntgenes kontrasztanyaggal töltik fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgálják. Előnye a rövidebb kórházi tartózkodás (egy nap), hátránya a kontrasztanyag sűrűsége miatti erősebb fájdalom érzet, illetve a röntgensugarak általánosan ismert egészségkárosító hatása.
  • HyCoSy: a vizsgálatot ultrahangos kontrasztanyaggal és ultrahang berendezéssel végzik. Előnye, hogy mivel a kontrasztanyag vízszerű sűrűségű, így a vizsgálat jóval kevésbé kellemetlen – bár szélsőséges esetben ez is járhat fájdalommal -, továbbá rövidebb ideig is tart (10-15 perc). A szakirodalmi adatok alapján a HyCoSy mind a fals negatív, mind a fals pozitív eredmények tekintetében pontosabb eredményt nyújt a HSG-nél, ami jó eséllyel a HSG vizsgálat igen fájdalmas volta miatt tapasztalható (a sűrű HSG-s kontrasztanyag által kiváltott erősebb, görcsös fájdalom miatt a méh reflexesen összehúzódik, és a petevezetők lezártnak mutatkozhatnak). A vizsgálat menete: katétert vezetnek fel a méhnyakon keresztül a méhűrbe, melyen keresztül először fiziológiás sóoldatot (“vizet”) juttatnak be. Ekkor már fény derülhet a méhnyálkahártya esetleges rendellenességeire, méhűri összenövésekre (Ashermann szindróma), illetve egyéb méhűri elváltozásokra (polyp, myoma, fejlődési rendellenességek). Ezután a kontrasztanyag befecskendezésével folytatódik a vizsgálat, melynek során a petevezetők tágasságát, lefutását, átjárhatóságát vizsgálják. A vizsgálat előkészületekkel együtt 10-15 percet vesz igénybe. Időzítése ugyanakkor fontos: a vizsgálatot a ciklus első felében, de már a menzesz elmúlását követően végzik. Utána 3 napig mellőzni kell az ülőfürdőt és a házaséletet. Amennyiben a petevezeték átjárhatatlanságát például egy régebbi fertőzés kapcsán kialakult, a petevezetőt kitöltő kocsonyás anyag okozza, számos alkalommal már maga a vizsgálat “kitisztítja” a petevezetőt, így a vizsgálatot követő hónapokban sikeres lehet a teherbeesés.
 1. Spermavizsgálat – Kettőn áll a vásár, azaz a teherbeeséshez mindkét fél megfelelő egészségi állapota szükséges, így természetesen a férfiúi oldal kivizsgálására is sor kerül.

Egyes esetekben, ha a kórelőzmény vagy a tünetek miatt ez indokolt lehet, egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet:

 • Méhtükrözés (hysteroscopia) vagy 3D ultrahang. Amennyiben volt már korábbi méhűri beavatkozás (vetélés műtéti megoldása, terhességmegszakítás, vagy bármi egyéb okból méhűri “kaparás”), vagy ha az ultrahangon a méhűrben gyanús elváltozásokat lát az orvos, akkor szükséges lehet a méhűr feltérképezése, amely méhtükrözéssel történik és kétféleképpen oldható meg: az egyik a műtétes megoldás, melynek előnye, hogy ha annak során találnak valamilyen elváltozást, akkor az egyúttal orvosolható is. Hátránya, a már korábbiakban említett, általános műtéti kockázat.

A másik út pedig az ambuláns megoldás, vagy más néven office-hysteroscopia, mely eljárás előnye, hogy nincs szükség hozzá altatásra, mert szinte teljesen fájdalommentes. A hátránya ugyanakkor, hogy csak a diagnózis felállítására alkalmas, tehát ha a vizsgálat során kóros elváltozást azonosítanak, utána azt a műtétes megoldással lehet majd orvosolni.

 • Autoimmun vagy genetikai vizsgálatok. Ezekre akkor lehet szükség, ha a családban van valamilyen öröklődő megbetegedés, vagy ha már többször előfordult spontán vetélés is a páciens kórelőzményei között.

Mi történik, ha valami kórosat találnak?

A vizsgálatok során előfordulhat, hogy valamilyen kóros elváltozásra derül fény. Ezeket minden esetben célirányosan, egyénre szabottan kell megoldani, lereagálni. Lássunk most pár, gyakran előforduló példát:

 • Elzáródott petevezetők. Amennyiben az ultrahangos vagy röntgenes vizsgálat a petevezetékek elzáródását állapítja meg, a továbbiakban két megoldási lehetőség adódik. Megpróbálhatjuk ezeket műtétesen átjárhatóvá tenni. Ez gyakran sikerül is, hiszen altatás alatt jóval nagyobb nyomást tudunk kifejteni, mint az ambuláns vizsgálatok során, ami altatás nélkül igen fájdalmas lenne. Ha az elzáródást hasüregi összenövések okozzák, ezeket is műtétesen lehet oldani, ami által a petevezetők is átjárhatóvá válnak.

Azokban az esetekben, amikor a műtét alatt sem sikerül megoldani ezt a problémát, kerülhet sor a másik megoldásra, a lombik kezelésre, melynek során nincs szükség a petevezetők átjárhatóságára.

 • A hormonlaborban is számos eltérés lehet, ezeket az esetek jelentős részében könnyen és hatékonyan lehet orvosolni. A pajzsmirigy-alulműködést, az emelkedett prolaktin szintet, vagy bizonyos egyéb hormoneltéréseket szinte hetek alatt tudják normalizálni, így, ha ez volt a gond, gyógyszeres kezeléssel gyorsan meg is oldhatóak.

Bizonyos hormonális eltérések esetén, mint amilyen a tüszőérés problémája, (például PCOS diagnózis, azaz policisztás petefészek szindróma) a kezelés több irányt is vehet. Enyhébb esetekben életmódváltoztatással és gyógynövényes kezelésekkel is sikert érhetünk el. Súlyosabb esetekben pedig itt is hormonális gyógyszerekre van szükség a sikerhez. Az inzulinháztartás zavara esetén is hasonló a helyzet, enyhébb esetekben a megfelelő diéta és sport is elég lehet a sikerhez, súlyosabb esetekben ezt ki kell egészítsük gyógyszeres kezeléssel.

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20221206-70

Bezár