Bezár
A női termékenységről bővebben

A női termékenységről bővebben

A női ciklus egy csodálatosan megkomponált rendszer, amely során szorosan együttműködik a hipotalamusz, az agyalapi mirigy, a petefészkek és a méh. Vegyük át kicsit részletesebben ezeket az összefüggéseket.

A női ciklus működése

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy

Mindkét hormontermelő szervecske az agyban helyezkedik el. A hipotalamusz termeli a GnRH nevű hormont, amely hatására az agyalapi mirigy hormontermelése is aktivizálódik. Itt termelődik az FSH nevű hormon, amely felelős a tüszőérésért és a petefészkek ösztrogéntermeléséért. Szintén az agyalapi mirigy termeli az LH nevű hormont, ami többek közt a tüszőrepedést teszi lehetővé.

A petefészkek

A petefészkek fő funkciója a tüszőérés és egyes hormonok termelése. A petefészkekben az összes tüsző már a születés pillanatában ott van, újak nem termelődnek a nő élete során. Ezen tüszők közül választódnak ki azok, amelyek a ciklusokban megérnek, és amelyek végeredményben részt vehetnek a megtermékenyülésben.

A tüszőérés

A menstruációs ciklus első napja a menzesz első napja. Ekkor az ösztrogénszint még nagyon alacsony. Az agyalapi mirigy már pár nappal ezt megelőzően, tehát még az előző ciklus végén elkezdi emelni az FSH és az LH szintjét, aminek a hatására a petefészkekben új tüszők indulnak növekedésnek, érésnek. Az egyik tüsző hamarosan gyorsabban kezd növekedni, mint a többi, ezt nevezzük domináns tüszőnek. Ahogy ez a tüsző nő, egyre több ösztrogént termel, ami miatt az agyalapi mirigy FSH termelése csökkenni kezd, emiatt a többi, növekedésnek indult, de még kisebb tüsző elhal.

A tüszőrepedés (ovuláció)

Ahogy az ösztrogénszint kellően magas lesz, az agyalapi mirigy hirtelen nagy mennyiségű LH-t kezd termelni, ezt nevezzük LH-csúcsnak, általában a ciklus 13. napján következik be. Ennek hatására a tüszőérés befejeződik és megtörténik a tüszőrepedés, általában a ciklus 14. napján. A tüszőből a petesejt kilökődik, a visszamaradt sejtek pedig sárgatestté alakulnak, ami jelentős mennyiségű sárgatesthormont (progeszteront) kezd termelni.

A sárgatest-fázis (vagy luteális fázis)

Ez a fázis általában 14 napig tart. A sárgatest által termelt magas progeszteronszint miatt a méh nyálkahártyája megvastagszik és felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására, a beágyazódásra. Megtermékenyülés esetén a sárgatest a terhesség 10. hetéig termeli a progeszteront, ellenkező esetben, ha nem történik megtermékenyülés, a sárgatest hormontermelése lecsökken, emiatt a megvastagodott nyálkahártya már nem kapja meg a kellő hormonális támogatást, ezért egy újabb menstruáció képében lelökődik. A ciklus pedig kezdődik elölről…

Gyakorlati vonatkozások

Mikor vagy a legtermékenyebb?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor történik az ovuláció, a legtöbb nőnél ez általában 13-15 nappal a következő menstruáció előtt zajlik le. Természetesen egy szabályos ciklusnál könnyebb dolgunk van, az esetek jelentős részében a sárgatest-fázis hossza nem változik, 14 napos, tehát egy 28 napos ciklusnál a 14. napon, míg például egy 30 napos ciklusnál a 16. napon következik be az ovuláció.

Akkor a legnagyobb az esély a teherbeesésre, ha az együttlét az ovuláció előtti 1-2 napon és az ovuláció napján történik. A gyakorlatban ugyanakkor reális az esély a teherbeesésre az ovuláció előtti 3-4 naptól kezdve az azt követő 2-3 napig.

Honnan tudom, hogy van-e ovulációm?

Az esetek jelentős részében, akinek szabályos a ciklusa, annak ovulációja is van. Előfordulnak úgynevezett anuvulációs, tehát tüszőrepedés nélküli ciklusok is, de ezek ritkák, és az esetek jelentős részében – ha az ovuláció rendszeresen nem következik be, akkor – előbb utóbb a menstruációs ciklus is szabálytalanná válik.

Ezen felül vannak olyan módszerek is, amivel otthon is ellenőrizhetjük, hogy megtörténik-e a tüszőrepedés:

 • a méhnyak váladékának a változása: az ovulációkor a váladék áttetszőbbé, nyúlósabbá, tojásfehérje-szerűvé válik
 • testhőmérséklet változása: az ovuláció után kis mértékben (pár tized fokkal) megemelkedik az ébredési testhőmérséklet
 • otthoni ovulációs tesztek: ezek a tesztek a vizeletből mutatják ki az LH hormon megemelkedett szintjét (az LH-csúcsot), ami az ovuláció előtti napon következik be (a legmagasabb LH szint után 10-12 órával történik a tüszőrepedés)

Mikor kell gyanakodni, hogy valami nincs rendben?

Számos olyan kórállapot van, ahol a teherbeesés nehezített lehet. Ezeknek sokszor jól érzékelhető tüneteik is vannak. Ha ilyen tüneteket észlelünk magunkon, akkor javasolt felkeresni egy szakorvost, hiszen ezen állapotokat érdemes mielőbb rendezni, nemcsak a könnyebb teherbeesés, hanem a terhesség sikeres kihordása miatt is.

 1. Rendszertelen menstruációs ciklus. Egy rendszertelen ciklus mellett is teherbe lehet esni, csak jóval nehezebb, hiszen a tüszőérés és az ovuláció sem szabályos, ezért jóval ritkábban következik be, ezen felül sokszor a tüszőérés is hibás, ezért a kilökődött petesejt nem megtermékenyíthető. A rendszertelen ciklus hátterében számos betegség állhat, az esetek jelentős részében hormonális okai vannak, a leggyakoribbak a PCOS (policisztás ovárium szindróma), az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy-alulműködés.
 2. Bizonyos egyéb tünetek is utalhatnak hormonális vagy egyéb problémákra, amikor a teherbeesés a cél, ezek fennállását is érdemes komolyan venni. Ilyen tünetek például:
  1. Fokozott szőrösödés, pattanásos bőr, férfias típusú hajhullás (emelkedett férfi nemi hormon szintekre utalhat, ami sokszor a PCOS kísérőjelensége)
  2. Hízás, fogyási képtelenség, hangulatingadozások (depresszív hangulat), száraz bőr, szorulás, fázás (pajzsmirigy-alulműködésre utalhatnak ezek a tünetek)
  3. Fogyási képtelenség, falási rohamok, szédülés és ájulásérzés, ha egy ideje nem evett a páciens (inzulinrezisztenciára utaló tünetek lehetnek)
  4. Fájdalmas menstruáció, bő, darabos vérzés (endometriózisra utalhat)

Női egészségünk és termékenységünk kapcsán tehát – különösen abban az időszakban, amikor úgy érezzük, készen állunk egy kisbaba érkezésére – érdemes kicsit másképp nézni a testünkre, és végiggondolni, indokolja-e valami, hogy felkeressük néhány extra kérdéssel és vizsgálattal a nőgyógyászunkat.

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20221107-51

Bezár