Bezár
Asszisztált reprodukciós (avagy mesterséges megtermékenyítési) eljárások férfi oldalról – milyen lehetőségeink vannak a külső segítségre?

Asszisztált reprodukciós (avagy mesterséges megtermékenyítési) eljárások férfi oldalról – milyen lehetőségeink vannak a külső segítségre?

Mik azok az andrológiai vizsgálatok, amik növelhetik az egyes asszisztált reprodukciós eljárások sikerarányát?

Mentális oldalról: a férfi megélése a lombik eljárás során (a férfiak dolgát lelki oldalról megnehezítheti, hogy az eljárások 95%-a a nőhöz, a nő testéhez kapcsolódik, a nő jár fájdalmas vizsgálatokra, a nőt kell injekciózni stb., így a férfi megélése háttérbe szorul). Fontos róla szót ejtenünk, hogy a mentális támogatásuk milyen sokat számít.

Sikertelen mesterséges megtermékenyítés esetén mindig érdemes megállni és átgondolni azt, hogy a lehetőségek szerint minden szempontot sikerült-e figyelembe venni az első program sikerének érdekében. Kivizsgálásra került a női és a férfi oldal is? A férfi oldal tekintetében az alap spermaanalízisen kívül megtörtént a spermiumok funkciójának felmérése is? Eltérések esetén kezelésre kerültek a kóros paraméterek? Azok kontrollja és igazolt javulása megtörtént?

Nagyon fontos információ, amivel a mesterséges megtermékenyítési programban részt vevő párnak tisztában kell lennie, hogy a paraméterek idővel változnak: korábban már szó esett a férfi ciklusról is. A hímivarsejtek érése megközelítőleg három hónap. Ez idő alatt zajlik le egy generációváltás a spermium termelő őssejtek és a spermiumok vonatkozásában. A vizsgálatoktól minél többször telik el három hónap, annyival eltérhetnek az eredmények a kiindulásitól, mind pozitív, mind negatív irányba. Általánosságban elmondható, hogy pozitív irányba lassabban, negatív irányba gyorsabban változhatnak a spermaparaméterek. Nagyobb lázas állapot, közepes vagy súlyosabb a szervezetet érintő gyulladás, fizikai vagy pszichés stressz, beleértve az intenzív versenysportot, kialvatlanság, lelki trauma, mind megváltoztathatja a kezdeti jó paramétereket. Ezek persze lehetnek ideiglenesek, főleg akkor, ha alapvetően egészséges spermiumképzéssel bíró egyénről van szó.

Beszéltünk már az első részben arról, hogy egyénileg igen változó a férfiak spermiumképzése. Van, aki élhet lazább életmódot, és nincs gondja a spermiumképzéssel, van, akinek pedig jobban oda kell figyelnie. Igaz ez az időszakos betegségekre, külső környezeti hatásokra is. A kiinduló érték az andrológiai státusz, és a társbetegségek függvényében érdemes értékelni mindig, hogy milyen gyakran, milyen vizsgálatok szükségesek.

Ha valakinek krónikus betegsége van (pl.: psoriasis – pikkelysömör), a kezeléskor alkalmazott szteroid bár bírhat negatív hatással a spermiumképzésére, a kezeletlen gyulladás olyan mértékben merítheti ki a szervezet energiatartalékait, ami már nagyobb terhelést okoz az egészséges spermiumok termelésére.

Nagyon jó eredményt és jelentős javulást lehet elérni a pozitív életmódváltással: testsúlycsökkentés, dohányzás elhagyása, koffeinbevitel mérséklése. Ugyanez negatív irányba is okozhat változást (ha valaki testsúlyt szed fel).

Visszatérő vetélések, tartósan sikertelen program esetén mindenképpen érdemes gondolni alap genetikai szűrővizsgálatként a citogenetika vagy más néven konstitucionális kariotipus-meghatározás elvégzésére is. Egészséges páciensek esetén nagy valószínűséggel eltérést nem fog mutatni, de ha ott eltérés van, akkor speciális eljárással kombinált mesterséges megtermékenyítésre van szükség.  

Gyakori kérdéssé vált az elmúlt években a koronavírus-fertőzés, illetve a védőoltás jelentősége a nemzőképességi kérésekben. Sajnos a gyakorlati példák megerősítik a szakirodalomban is megismertetett eredményeket, miszerint a koronavírus a herében szöveti szinten okoz károsodást, ahová behatolva a vírus tartósan jelen maradhat. Súlyos here- és mellékheregyulladást képes kiváltani, károsíthatja a már meglévő hímivarsejteket, megzavarhatja a spermiumtermelést és (átmeneti) férfihormon-hiányt okozhat.

Ezzel szemben mik az adatok az oltások és a nemzőképesség viszonyáról? Az elvégzett vizsgálatok a vakcinák esetén nem igazoltak nemzőképességet károsító hatást. A legrangosabb nemzetközi szakmai irányvonalak szerint az aktív nemzőképességi korúaknak is ajánlott az oltás. Javasolt a vakcináció gyermekáldást tervező és gyermekvállalási folyamatban lévő pároknál is. Meddőségi kezelésben részt vevők a kezelés alatt is olthatók, de ilyen esetekben figyelembe kell venni a vakcina beadását követő pár napban előfordulható szövődmények lehetőségét, ehhez mérten időzíteni a kezelést.  A férfiak esetében az oltást követő időszakban az immunreakció következtében leírásra került átmeneti spermiumfunkciós eltérés (például emelkedett DNS fragmentációs érték). Mivel a hatás az eddigi tapasztalatok szerint átmeneti, ezekben az esetekben is kontrollvizsgált javasolt. Általánosságban elmondható, hogy a türelmi időszak a nemzőképességi paraméterek helyreállásához a férfi ciklus hossza, a három hónap. A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy elegendő a regenerációra.

Az is biztos, hogy amennyiben az oltás esetleg mégis átmeneti károsodást okozott, az általa megelőzött Covid-19 fertőzés annál sokkal-sokkal súlyosabban károsító tényező. Továbbá látható az is, hogy a koronavírus-fertőzésen az oltás és az immunizáció után átesett férfiaknál sokkal enyhébb, és általában időszakos eltérések észlelhetők, mint az oltatlanoknál.

Ezeket tehát az újraértékelésénél mind figyelembe kell venni, ha a program sikertelen.

Az előbbiekben megemlítettek mind a fizikai eltérésekre vonatkoznak. Nagyon fontos figyelembe venni a lelki terhet, amivel a program, illetve az esetleges sikertelenség nehezíti a párok életét, sok esetben a párkapcsolatot is, de az egészséges szexuális életet mindenképp veszélyeztetve.

Talán ez a terület, ahol a legkevesebb támogatást kapják a párok – persze tisztelet a kivételnek. Vannak intézmények, ahol nagyon kevés idő nyílik a konzultációra, a program, a kezelések, a mellékhatások és a félelmek megbeszélésére. Márpedig ezek kevés pár kivételével valamilyen mértékben szinte mindenkinél fennállnak. Ennek az a veszélye, hogy az információkat a párok nem hiteles forrásból, hanem az internetről, fórumokról, barátoktól szerzik be. Innen helyenként hasznos tudást gyűjtenek be, de megtalálhatják ezeket a platformokat a nyerészkedők is.

A nemzőképességet befolyásoló étrend-kiegészítők piaca igen széles körű lett. Vannak olyan termékek, amik a pároknak nagy sikereket ígérnek, de csak a gyártó anyagi haszonszerzését mozdítják elő. Vannak megbízható gyártók, klinikailag bevizsgált vitaminokkal, amelyek valódi segítséget nyújthatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy az antioxidánsok túlzott bevitele károsíthatja a spermiumképzést. Éppen ezért érdemes andrológussal konzultálni, hogy mi a legszerencsésebb az adott férfinak. Itt is érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő életmód az egyik legbiztosabb, legtöbb eredménnyel kecsegtető „kezelés”.

A másik teher, ami specifikusan a férfiakat érinti, a merevedési és ondóürülési zavar. Az ütemezett együttlétek sokszor nem vágy- és megfelelő szexuális gerjedelem alapúak, hanem feladatként szerepelnek. Ezek a merevedés tartósságát, mértékét csökkenthetik, ami további stresszt okoz. Az esetleges spermaparaméter-eltérések mellett ez a szexuális zavar tovább ronthatja az önértékelést. Itt válik kiemelkedővé az andrológus szerepe, aki akár a páciens kérdései nélkül ráterelheti a témát ilyen problémára, ha a férfi viselkedésében, kommunikációjában ilyen jeleket lát. Hiszen a társuló probléma kezelésével akár a nemzőképességi paraméterek is javulhatnak, hiszen már beszéltünk róla, hogy a stressz közvetve a fertilitást is befolyásolják. 

Továbbá a célzott együttlétek a párkapcsolati és szexuális intimitást veszik ki a szexuális aktusokból, ami hosszú távon akár a párkapcsolatot is veszélyeztetheti. Ilyen esetben akár szexuálpszichológus vagy párterapeuta segítségét is érdemes igénybe venni.

Látható tehát, hogy a szervi eltérések kivizsgálása mellett a szakellátóknak a párok pszichés állapotának felmérésében is részt kell vennie, valamint a megfelelő (pl. mentálhigiénés, pszichológusi) támogatásban is segédkezniük kell.  

Szeretnéd alaposabban beleásni magadat a témába? Olvasd el a női oldal összefoglalóját is!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20230109-42

Bezár