Bezár
Asszisztált reprodukciós (avagy mesterséges megtermékenyítési) lehetőségek női oldalról milyen opciók állnak előttünk?

Asszisztált reprodukciós (avagy mesterséges megtermékenyítési) lehetőségek női oldalról milyen opciók állnak előttünk?

Ha a meddőségi kivizsgálások során azt állapítják meg, hogy a női petesejt megtermékenyítéséhez aktív, orvosi segítségre van szükség, többféle megoldás áll a rendelkezésre.

Ahogy lépkedünk előre a kezelési módok közt, egyre nagyobb a teherbeesési esély, ugyanakkor egyre komolyabb megterhelést is jelentenek a párok számára mind testileg, mind lelkileg, és hosszabb időt is vesznek igénybe. Emiatt általánosságban mindig a legenyhébb kezeléssel érdemes kezdeni és az esetleges sikertelenség esetén továbblépni a komolyabb megoldások irányába. Bizonyos esetekben egy-egy lépést ki kell hagynunk, mert például egy kétoldali petevezeték elzáródás esetén csak a lombik eljárástól várható siker. Más esetekben, például, ha a hölgy már idősebb 40 évesnél, szintén érdemes lehet rögtön a komolyabb kezelésekkel kezdeni, nehogy úgy járjunk, hogy az enyhébb módszerek sikertelensége után már nem marad elég petesejt a folytatáshoz.

Lássuk a lehetséges kezelési módokat, kezdve a legenyhébbel!

Stimuláció

A petefészek-stimuláció során egy olyan gyógyszert kap a páciens, ami az agyalapi miriggyel elhiteti, hogy a petefészkek nem működnek megfelelően, emiatt az agyalapi mirigy fogja intenzívebb működésre bírni a petefészkeket, aminek köszönhetően több tüsző is megérik egy ciklusban, így növelve a teherbeesés esélyét. Az eljárás előnye, hogy nagyon kis megterhelést jelent: a ciklus elején pár napig kell egy szájon át szedhető gyógyszert bevenni, és ha minden jól megy, egy ciklusban csak egyszer kell ellátogatni a kezelőorvoshoz egy kontroll vizsgálatra. Ennek során ellenőrzik a tüszők méretét és a méhnyálkahártya vastagságát. Ez utóbbi azért fontos, mert a készítmény a hatását az agyalapi mirigy ösztrogén receptorainak a blokkolásán keresztül fejti ki, de sajnos nem csak ott. Ugyanez a hatás érvényesül a méhnyálkahártyán is, ezért ez nem mindig tud megfelelően fejlődni a ciklus során.

A dolog egyik hátránya emiatt, hogy minimálisan bár, de emelkedik a vetéléskockázat. A másik hátránya az eljárásnak, hogy a stimuláció nem finomhangolható. Magyarul a páciens beszedi a gyógyszert, utána pedig sok sikert kívánunk a rendszernek, remélve, hogy a tüszőérés tökéletes lesz, de menet közben már nem tudunk beleszólni, nem tudunk finomítani a dolgon.

A stimulációt ki lehet egészíteni tüszőrepesztéssel (egy injekció formájában), aminek az előnye az, hogy a tüszőrepedéshez lehet időzíteni az együttléteket. Szintén kiegészíthető a ciklus második felében sárgatesthormon-pótlással, aminek az előnye, hogy a nyálkahártya stabilabb lesz a beágyazódás idején, bár a szakirodalom azt nem tudta eddig érdemben megerősíteni, hogy ennek van-e valódi haszna.

Inszemináció

Az inszemináció során megfelelő időben, a tüszőrepedéskor egy vékony katéter segítségével az előkezelt spermiumokat a méhűrbe juttatják. A beavatkozás nem fájdalmas, csak egy kicsit kellemetlen. A beavatkozás után a páciens pár perc pihenés után hazamehet. Az eljárás előnye a stimulációhoz képest, hogy a spermiumok közül kiválogatják a jól mozgókat, így ezek nagyobb eséllyel járnak sikerrel, illetve a katéter miatt az esetlegesen a méhnyakban lévő, a spermiumokat megtámadó immunreakciók is kiküszöbölhetőek.

Az inszemináció történhet stimulált ciklus során, de normális, nem stimulált ciklus mellett is. Amennyiben stimuláció történik, ez megvalósulhat szájon át szedett gyógyszerrel és injekciós kezeléssel is. Az injekciós kezelés előnye, hogy jóval finomabban lehet hangolni a tüszők növekedését. Természetesen itt is szükséges ultrahang-ellenőrzés a tüszőérés követésére és a beavatkozás előtt a spermák leadására.

IVF (“lombikbébi-program”)

Az eljárás lényege, hogy itt a megtermékenyülés már a szervezeten kívül, a laboratóriumban történik és a megtermékenyített petesejtet, az embriót helyezik be a méhűrbe.  Ez az eljárás már jóval bonyolultabb az eddigieknél és érezhetően nagyobb megterhelést jelent a párnak, de jóval nagyobb az esély a sikerre is.

A lépései a következők:

Stimuláció

A stimuláció itt már szinte minden esetben szükséges és mindig injekciós kezelésből áll. Ezt a folyamatot több ultrahangvizsgálattal követik, ezek alapján lehet meghatározni a gyógyszerezés folytatását. Amikor a tüszők a megfelelő méretűre nőttek, egy tüszőrepesztő injekció következik, majd az ezt követő második napon történik a petesejtek leszívása.

Petesejt-leszívás

Ez a folyamat vénás altatásban történik. Egy vénás injekció hatására a páciens elalszik, az orvos hüvelyi ultrahangvezérléssel egy vékony tűvel leszívja az összes petesejtet, tehát hüvelyi beavatkozásról van szó, nem szükséges semmilyen “vágás”. A leszívott petesejteket megfelelő környezetben tárolják.

Megtermékenyítés

Ezt követően a megtermékenyítés többféleképpen történhet. Megfelelő számú és minőségű spermium esetén a spermiumokat és a petesejtet elég egymás mellé helyezni, a megtermékenyítést már a spermiumok elvégzik, kvázi spontán történik meg az egyesülés. Amennyiben a spermiumok számával vagy minőségével gond van, egy nagyon apró eszköz segítségével, mikroszkóp alatt egyetlen spermiumot juttatnak a petesejtbe, ezt az eljárást hívják ICSI-nek (intracitoplazmatikus spermium injektálás). Ezt követően pár napig hagyják növekedni, osztódni az embriókat, de közben figyelik is őket, hogy eldönthessék, melyek azok, amelyeknek a legnagyobb esélyük van a sikeres beágyazódásra.

Embriótranszfer (ET)

Az embriókat 3-5 napos korukban helyezik be a méhüregbe. Az eljárás fájdalommentes, egy vékony katéter segítségével juttatják a megfelelő helyre a legígéretesebb embriókat. A transzferált embriók száma sok dologtól függ, például a páciens életkorától vagy az eddigi kísérletek számától. A cél természetesen a sikeres beágyazódáson felül az is, hogy lehetőleg kerüljük el a többes terhességek kialakulását, hiszen ezek a terhesség alatt fokozott kockázattal járnak.

Embrió mélyfagyasztás

Amennyiben a petesejtek megtermékenyítése során több embrió is fejlődésnek indul, az embriótranszfer során fel nem használt embriókat mélyfagyasztják. Ennek során ezek nem károsodnak, viszont hosszú ideig életképesek maradnak. Ha a lombikeljárás nem járna sikerrel (vagy a páciens akár évek múlva visszajönne kistestvérért), a következő beavatkozás során már nem szükséges egy újabb stimuláció és leszívás, hiszen ezeket a mélyfagyasztott embriókat felmelegítve a méhűrbe lehet transzferálni. Ennek köszönhetően a páciensnek csak az embriótranszfer kellemetlenségeit kell elviselnie.

Az asszisztált reprodukció neve és a fent leírtak talán ijesztőnek tűnhetnek elsőre, de párok millióinak segíthetnek a vágyott gyermekáldás elérésében. A fizikai beavatkozásokon kívül viszont fontos fontolóra venni a mentális, lelki támogatást is: akár egymás felé, akár külső segítséget igénybe véve egy szakember (pl. mentálhigiénés szakember, pszichológus) személyében, aki a párt végig segíti a szülővé válás eme rögös útján.

Szeretnéd alaposabban beleásni magadat a témába? Olvasd el a férfi oldal összefoglalóját is!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20230109-42

Bezár