Bezár
Az apává válás már a babatervezésnél megkezdődik — erre készülj fel!

Az apává válás már a babatervezésnél megkezdődik — erre készülj fel!

A legtöbb helyen csupán a nőket vagy a párokat közösen érintő élethelyzetekre készítik fel a leendő szülőket. Ám a férfiak külön is épp úgy megvívják a maguk “harcát”. Most az apajelöltek felé fordul Karsai Judit, a Cukimamik bloggere, hogy hasznos tippjeivel felkészíthesse őket az előttük álló útra.

Kedveseddel eldöntöttétek: elérkezett az idő, hogy gyermeketek szülessen. Ez fantasztikus! Azonban jobb, ha tisztában vagy pár dologgal, mielőtt belevágtok a babaprojektbe. Biztosan Te is tudod, hogy a nők számára már a nulladik hónaptól (azaz a terhesség előtt) várandós vitamin szedését javasolják. Azonban nem csak az ő szervezetüknek van szüksége egy kis támogatásra.

Ami a legfontosabb, hogy ha dohányzol, tedd le a cigarettát! Nem csupán a termékenységet csökkenti a dohányzás, hanem a spermiumokban lévő DNS-t is károsítja*, így növeli a baba genetikai betegségének kockázatát. A tényleges első próbálkozás előtt minimum három hónappal érdemes megválnod ettől a káros szenvedélyedtől, hogy a felesleges rizikónak búcsút inthess. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással: csökkentsd a minimumra, mivel kevesebb ondót és gyengébb — lustább — spermiumokat eredményez. 

Kettőn áll a vásár, ezért érdemes támogatnod a spermiumok egészséges működését, fejlődését vitaminokkal, nyomelemekkel: ilyen például a B6-vitamin, a cink, és a szelén.

Légy türelmes, megértő és viseld el az esetleges kudarcokat!

Nem minden párnál kopogtat azonnal, segítség nélkül a kisbaba. Hosszú hónapok telhetnek el azzal, hogy ovulációs teszteket kerülgetsz a fürdőszobában, megtervezett együttléteken “kell teljesítened”, vigasztalod a kedvesedet, amikor negatív eredményt mutat a terhességi teszt. Vizsgálatok és egyéb orvosi beavatkozások is várhatnak Rád/Rátok. Tekints úgy erre az időszakra, mint a szülői felelősség kezdetére, amiben egymást támogatva haladtok előre, nem riadva vissza az előttetek álló nehézségektől sem. Bízz magadban, bízz a párodban és higgy kettőtökben!

*Az Amerikai Rákkutató Társaság szaklapjában, a Cancer Research 2009. június elsejei számában közölt cikk alapján.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

MAN szám: L.HU.MKT.CC.02.06.2020.2284

Bezár