Bezár
Babatervezés okosan – férfi oldalról

Babatervezés okosan – férfi oldalról

A test és a lélek felkészítése. Mit tehet a férfi, hogy amikor eljön az idő, nagyobb eséllyel sikerüljön a nemzés?

A férfiak egy részének nem fog gondot jelenteni a gyermeknemzés. Nekik nincs semmi teendőjük, első pár próbálkozásra – persze ehhez egészséges partner is szükséges – sikeres lesz a fogantatás.

A férfiak egy másik hányadának (szerencsére ez a lényegesen kisebb csoport), pedig olyan eltérése van, ami miatt soha nem lehet vérszerinti gyermeke, vagy csak speciális módon, műtétek segítségével. Azt, hogy ki melyik csoportba tartozik, egy andrológiai vizsgálattal lehet pontosítani.

A fenti két embercsoport mellett létezik egy népesebb számú harmadik is. Ezen férfiaknak van bizonyos mértékű (enyhébb – súlyosabb) nemzőképességi eltérése, azonban ez sok esetben igen jelentősen javítható. Persze az a legjobb, ha ez a „tuningolás” nemcsak az első andrológiai vizsgálat vagy netán sok kudarccal teli, gyermektelen év után kezdődik, hanem előre készül a férfi is, és kiveszi részét a teendőkből az eredményes gyermekvállalás érdekében. Mik azok a legfőbb szempontok, amiker érdemes figyelembe venni?

Az első a tagadás kerülése. Gyakran előfordul, hogy a férfiak nem merik elismerni, hogy náluk is lehet eltérés. Tisztában kell lenniük vele, hogy nekik is tenniük kell az egészséges spermiumképzés fenntartásáért. Ha már ezt elfogadják, sokkal könnyebb és örömtelibb lesz a folyamat.

A második a stressz csökkentése. Itt többrétegű, többpólusú is lehet a szorongás, túlterheltség, félelem különböző forrása. Ha közvetlenül a gyermeknemzést nézzük, a kudarctól való rémület ugyanolyan káros lehet, mint a sikeres fogantatás már-már erőszakos akarása. A munkahelyi túlhajtottság, a párkapcsolati problémák nemcsak a spermiumok képzésének, de az általános egészségnek is igen ártalmasak. A szervezet észleli a stresszt. Biológiai tény, hogy ha a külső környezet nem optimális, akkor kevesebb utód születik. Legegyszerűbb példája az évszakok változásának hatása az állat és növényvilág szaporodására. Persze vannak kivételek, de az utódnemzés legjellemzőbb időszaka a tavasz. Hiszen tavasszal – nyáron sokkal kedvezőbbek a körülmények a kicsinyek felnevelésére. A stressz viszont azt közvetíti a férfinak, hogy ne most legyen nemzőképes, és így a sikeres fogantatás esélye is csökken.

Egyre több kontinenseken átívelő nemzetközi vizsgálat mutatja, hogy a dohányzás igen káros a fertilitásra. Persze a korábban bemutatott három csoportból az első tagjai dohányozhatnak is, és akkor is nemzőképesek maradnak, de a többségnek problémája, nehézsége származhat a nikotinbevitelből. Utóbbi hatóanyag ugyanis átjut a spermiumképzést védő burkon (a vér-here gáton), és akár a spermiumok örökítőanyagát is károsíthatja. Ez nemcsak az egyén fertilitására gyakorol káros hatást, de az utódra is átörökítheti ezeket. Azt is figyelembe kell venni, hogy 15-20 év dohányzás káros hatása nem 1-2 hét alatt fog kiürülni a szervezetből. Nem beszélve arról, hogy a mai árak mellett a nemzőképesség javításának egy igen költséghatékony módja a cigaretta elhagyása.

A rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholbevitelnek több szervre is hosszú távú káros hatása van. Nem kivétel ez alól a férfi nemzőképességet fenntartó rendszer működése sem. Nem az alkalmanként elfogyasztott 1-1 pohár borról van szó, de a rendszeres hétvégi „képszakadásos” bulik már megteszik azt a negatív hatást, ami a férfiasságot minden tekintetben rontja. A férfi hormonszint csökken, szexuális zavarok jelentkezhetnek, a spermiumszám szintén csökken. A kudarcok miatt fellépő stressz oldására pedig további alkoholbevitelhez fordul a férfi, ami csak tovább ront a helyzeten.

A túlzott koffeinbevitel nagyon sokszor társítható a túlhajszolt életmódhoz. Napi 5-8 kávé, napi 2-3 energiaital alkalmazása felé akkor nő meg az igény, ha a szervezet regenerációs igénye nem kerül kielégítésre. Pedig az alvás nagyon fontos a férfi hormonszint napi ciklusának és megfelelő szintjének fenntartásához. Ha valaki krónikus alváshiányban szenved, vagy éjszakai légzéskimaradása van (alvási apnoe), az a férfi szexualitás és nemzőképesség terén is hátrányt szenvedhet. Alvászavarhoz vezethet még az elalvás előtt túl sokáig alkalmazott elektronikus eszközök agyra gyakorolt hatása is. Az extrém koffeinbevitel pedig az érösszehúzó hatás következtében csökkentheti a véráramlást a herékben és a hímvesszőben is. A kávéfogyasztás mérséklése, energiaital fogyasztása csak alkalomszerűen, a megfelelő éjszakai alvás rendezése sok kellemetlenségtől kímélheti meg a férfiakat.

A kábítószerek fogyasztása (a marihuánától kezdve a modern, designer drogokig) hatványozottan fogják a fentiekben felsorolt negatív hatásokat eredményezni változó mértékben. Ismét meghatározó az egyén érzékenysége, a droghasználat mértéke és időtartama, de az kijelenthető, hogy gyermekvállalás kapcsán is kerülendő ezen szerek alkalmazása.

Az elhízás egy jelentős társadalmi probléma. Számos népegészségügyi program próbál ez ellen tenni, de a fogyasztói társadalom érdeke a fokozott fogyasztás. Hiába a karcsú, a fitt, az izmos a szépségideál, a mindennapokban könnyebb sok szénhidrátot enni, a sportközvetítésekben a fotelből drukkolni egy sörrel a kézben, mint leadni az öt, tíz, esetekben 40-50 kiló súlyfelesleget. Pedig a nagymennyiségű zsírszövet a férfi egészségre is megteszi a káros hatását. Egyrészt a combon lévő zsírpárnák melegítik a heréket, mintha jó nagy dunyhákba csomagolnánk őket. Pedig azért vannak testen kívül, mert a spermiumképzéshez alacsonyabb hőmérséklet szükséges a testhőmérsékletnél. Nagy mértékű elhízás már-már olyan hatású, mintha testen belül lennének a herék. A zsírszövet másik kellemetlen hatása – egyénileg változó mértékben – hogy a férfi hormont női hormonná alakítja, és az agyalapi mirigy visszajelző rendszere révén csökkenti a saját férfi hormontermelést, ami viszont további elhízásra hajlamosít. A mozgásszegény életmód még azt az előnyt is elveszi, hogy a fizikai aktivitás serkentse a tesztoszteron termelését. Máris nagyobb kedvvel indul neki sportolni az ember, nem?

A szaunázás, a termálfürdő, a kerékpározás, a laptopok ölben történő használata szintén gyakori kérdésként merülnek fel, mint nemzőképességet befolyásoló tényezők.  Egészséges mértékben ezek mind alkalmazhatók. Azonban a herékre gyakorolt jelentősebb hő és mechanikus hatás már káros lehet. Szakácsoknál, aszfaltüzemben dolgozóknál, versenyszerűen nagyon sokat kerékpározóknál ezek a hatások más faktorokkal társulva problémát jelenthetnek. Aki rizikó munkakörben dolgozik (pl.: vegyi üzemek), mindig tartsa be a munkavédelmi szabályokat, és kérdés esetén mihamarabb keressen fel szakembert kivizsgálás céljából.

Öröklődés: ha valakinek közvetlen családtagjai között tartós gyermektelenség, fejlődési rendellenességek, visszatérő vetélések ismertek, az a férfi is hamarabb jelentkezzen andrológiai kivizsgálásra, akár már a gyermektervezés előtt.

Ugyanez igaz, ha fiatal férfinak kemoterápiás kezelésre van szüksége daganatos betegség miatt. Itt is már a kezelés előtt szükséges a témával foglalkozni, például csupán a biztonság kedvéért a spermium fagyasztva tárolásán elgondolkodni a megfelelő intézményben.

A szemezgetés végén fontos egy könnyedebb témát is megemlíteni. A megfelelő gyakorisági szexuális együttlét elmaradása, a párkapcsolati intimitás hiánya a gyermeknemzést egy mechanikus, érzelemmentes folyamattá teszi. A gyermeket szeretetben fel is kell nevelni, tehát már a tervezés előtt fontos, hogy egy stabil, érzelmes, szerelmi kapcsolat jöjjön létre a férfi és a nő között. Ehhez majd gyakori szexuális együttlét is szükséges lesz, hiszen egy távkapcsolatban, wifin vagy Bluetooth-on nem fognak a spermiumok eljutni a petesejthez.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.

 CH-20220921-90

Bezár