Bezár
Babatervezés okosan – női oldalról

Babatervezés okosan – női oldalról

Számos olyan szokás, életmódbeli sajátosság vagy egészségügyi állapot létezik, amely jelentősen befolyásolhatja azt, hogy mennyire sikerül könnyen a teherbeesés. Ezen faktorokkal érdemes már jóval a terhesség előtt tisztában lenni, hiszen sokat tudunk javítani a teherbeesési esélyeken, ha majd itt lesz az ideje a teherbeesésnek.

Dohányzás

A dohányzás kifejezetten (a kutatások szerint akár 13%-al) csökkenti a teherbeesési esélyeket. A jó hír az, hogy ez nagyjából egy év alatt normalizálódik, tehát ha valaki leteszi a cigarettát, akkor egy év múlva már nem indul ebből a jelentős hátrányból, ha babát szeretne. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyi is az annyi pontosan. Egyáltalán nem szabad rágyújtani, vagy elég csak mérsékelni a napi cigaretták számát? Amit biztosan tudunk, hogy napi 10 szál felett már egyértelműen érvényesülnek a leírt káros hatások, de azt nem állíthatjuk, hogy ez alatt biztosan nem.

A dohányzók körében szintén gyakoribbak a vetélések és a méhen kívüli terhességek is. Egy dohányzó nőnek a petefészek-tartalékai nagyjából 1-4 évvel hamarabb merülnek ki, mint a nemdohányzó hölgyeké, ami az életkor előrehaladtával szintén fontos tényezővé válhat.

Testsúly

Mind a túlsúlyos (BMI=25-29,9), mind az elhízott (BMI>30) hölgyeknél egyértelműen csökken termékenység. A testsúly növekedésével arányosan nő a teherbeesés nehezítettsége, 5 kg plusz súly nagyjából 5%-kal nyújtja meg azt az időt, amíg sikerül a teherbeesés.

27-es BMI felett a peteérés és a tüszőrepedés is nehezített lesz, ezáltal értelemszerűen csökken az esély a fogantatásra. Az elhízással párhuzamosan emelkedik az esélye az inzulinrezisztencia kialakulásának, ami több faktoron keresztül is megzavarhatja a normális petefészek működést.

A jó hír az, hogy ha sikerül leadni a felesleges kilókat, akkor ezek a nehezítő faktorok eltűnnek, a teherbeesési ráta normalizálódik. Elhízott páciensek esetén 10 kg-os fogyás 90%-kal javította a tüszőérések és tüszőrepedések számát.

Fontos azonban, hogy nem gyors és nagyon szenvedős fogyókúrára van szükség! A megfelelő és tartós fogyáshoz először is tisztán kell látni a probléma okát, érdemes tehát egy kivizsgáláson részt venni. Itt kiderülhet, hogy esetleg valamilyen hormonális oka van a túlsúlynak, ebben az esetben értelemszerűen első körben ezt kell rendezni. Amennyiben az egyéb okokat sikerül kizárni, a fogyási tervet érdemes megfontoltan felállítani, szakember (dietetikus) segítségét kérni a megfelelő diéta felállításában és a testmozgást is óvatosan, fokozatosan bevezetni. A siker kulcsa nem a gyorsaság, hanem a tartósság.

A kórosan sovány (BMI<18,5) hölgyeknek szintén nehezített lehet a teherbeesés. Azon hölgyek esetén, akiknek a túlzott sport és a nem megfelelő kalóriabevitel az oka a soványságnak, az agyalapi mirigy sokszor nem működik megfelelően, nem tudja szabályozni a petefészek normális működését. A kórosan sovány nőknél a sikeres teherbeesés általában 25%-kal több időt vesz igénybe. A megoldás természetesen itt is adott, a testsúly növelése normalizálja ezen eltéréseket.

Koffein

A mértéktartó koffeinfogyasztásnak szerencsére nincs káros hatása a teherbeesésre. A mértéktartás jelen esetben napi 200 mg-ot jelent. Ez a gyakorlatban 4-5 eszpresszó kávé, vagy 4 fekete tea, vagy 2 energiaital koffein tartalmának felel meg. Ez alatt tehát nyugodtan fogyaszthatók ezek az italok.

Stressz

A fokozott stressz sajnos kifejezetten csökkenti a fertilitási esélyeket. Ezen a helyzeten csak tovább ront, hogy az esetleges sikertelen próbálkozások, a meddőségi kivizsgálás és kezelések fokozzák a stressz-szintet. Természetesen mindannyiunk életében van különböző mértékű stressz, ezen felül egy nehezen objektivizálható dologról beszélünk. Emiatt sokszor nagyon nehéz felmérni, hogy az adott hölgy stressz-szintje belefér-e a normálisba, vagy már a sikeres teherbeesést gátolhatja. Amennyiben úgy érzi valaki, hogy a stressz már a mindennapi élet szerves része lett, ha már bizonyos pszichésen megterhelő helyzetekre testi tünetekkel reagál (fejfájás, hasi fájdalom), ha alvási nehézségei vannak, ha gyakran veszíti el az önuralmát, ha szorong vagy egyéb erre utaló jeleket észlel magán, akkor mindenképpen javasolt felkeresnie egy pszichológust. Egy szakember segítségével ezek a tényezők feltárhatóak és kezelhetőek. Ez nem csak a teherbeesés miatt fontos: hiszen maga a terhesség egy olyan állapot lesz, ahol nagyon sok dolgon lehet izgulni, ahol nagyon sok dologtól lehet tartani. Ha valami nem szerencsés, akkor az az, ha a terhesség egy nagy rettegéssé válik, az aktuális vagy jövőbeni potenciális problémáktól (vetélés, koraszülés, szüléssel kapcsolatos szövődmények).

Káros anyagok

Bizonyos anyagok súlyosan károsíthatják a normális tüszőérési folyamatot, ezen felül a terhesség alatt is számos probléma okozói lehetnek. A káros hatásokat három csoportba sorolhatjuk, ezek lehetnek fizikai tényezők (sugárzás, fokozott és tartós hőhatás vagy vibráció), biológiai tényezők (vírusok, paraziták) és toxikus anyagok, amelyek bejuthatnak szájon át, belégzéssel vagy a bőrön át.

A leggyakrabban előforduló káros anyagok a következők:

A legveszélyesebbek:

  • szénmonoxid
  • kokain
  • alkohol
  • dohányzás

Közepesen veszélyesek:

  • légszennyezés
  • bizonyos fémek (higany, arzén, ólom)
  • növényvédő szerek
  • oldószerek
  • fertőtlenítőszerek

Emiatt mindenképpen javasolt, hogy a nő azonosítsa és lehetőség szerint kerülje ezen káros anyagokkal való találkozást. Amennyiben mégis ilyen készítményekkel dolgozik, szigorúan tartsa be a javasolt védelmi előírásokat.

Könnyűdrogok

Míg a komolyabb kábítószerekről egyértelműen tudjuk, hogy számtalan káros hatásuk mellett a tervezett teherbeesést is megnehezítik, a könnyűdrogok közül a marihuánával kapcsolatban kissé ellentmondásosak az eredmények. A teherbeesés szempontjából eddig nem találtak jelentős különbséget a marihuánafogyasztók és a kontrollcsoport közt, de sajnos a kisterhességi vetélések száma emelkedik a marihuánafogyasztók körében. Egy érdekes kutatás is megjelent a témában, eszerint nagyobb volt a lombik eljárások sikere, amikor a férfi marihuána fogyasztó volt, de a nő nem. Összességében tehát itt is az javasolható, hogy a hölgyek lehetőleg mellőzzék a marihuána fogyasztását a tervezett teherbeesés előtt.

Gyakori partnerváltás

Bizonyos szexuális úton terjedő betegségek szintén csökkentik a teherbeesési rátát, leginkább a petevezetékek lezárása miatt. Ezért amennyiben a szexuális partnerek változnak, mindenképpen javasolt az óvszeres védekezés.

A teherbeesés tervezése tehát ideális esetben már legalább egy évvel az aktív próbálkozások előtt elkezdődhet, hiszen számos olyan állapot, szokás vagy káros külső hatás van, amiken lehet addig változtatni és ezáltal számottevően növelhető a siker esélye a későbbiekben.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.

CH-20220921-90

Bezár