Bezár
Babatervezés? Életmódváltás!

Babatervezés? Életmódváltás!

Manapság igen divatos az úgynevezett életmódváltás, ám a gyakorlatban sokaknál ez csupán több zöldséget jelent a hűtőben, illetve heti két testmozgást… Az életmódváltás ennél azonban sokkal szélesebb sprektrumon mozog. Olvasd el Karsai Judit, a Cukikmamik bloggerének írását, melyből megtudhatod, hogy a várandósság valóban megfelelő időszak-e a változásra.

A babavárás az az időszak, amikor nem csupán lehetőséged van, de érdeked is, hogy elhagyd a testedre és lelkedre ható rossz hatásokat és újragondold életviteled. Az életmódváltás célja ne csak a külső, de a belső egészség megtalálása is legyen!

Kezdjük a testeddel!

A csapból is az folyik, hogy kevesebb, jobb minőségű húst, sokkal több zöldséget – lehetőleg nyersen vagy párolva – kellene fogyasztanunk, a finomított cukrok és más, gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelét pedig érdemes a minimumra csökkenteni, valamint sokkal több vizet kell inni. A várandósság alatt továbbá érdemes a bélflórát is támogatni, valamint hasznos a megnövekedett vitamin-, ásványianyag- és nyomelemigény pótlása, valamint a vegyszerekkel való érintkezés lecsökkentése is.

A fogyás vagy épp pár kiló felszedése, azaz az optimális súly elérése mellett az izmok észszerű erősítése, az állóképesség növelése és a sejtek regenerálódásában nagy szerepet játszó pihenés biztosítása is hasonlóan fontos.

Természetesen nem a babavárás az az időszak, amikor szervezeted maximálisan (le)terhelhető, ugyanakkor közérzeted érdekében ne halogasd tovább, és vágj bele az életmódváltás testi aspektusaiba.

Hidd el, sosem késő változtatni, szervezeted többszörösen is hálás lesz még a minimális odafigyelésért is. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy mit és milyen mértékben szabad, konzultálj orvosoddal, személyi edzővel vagy dietetikussal.

Folytassuk a lelkeddel!

Engedd meg magadnak, hogy ne csupán a babavárás legyen nyugodt és gondtalan. Miután megszületett a kisbabád, egyszerre kell majd helytállnod anyaként, párként, barátnőként és később munkatársként, valamint saját magaddal is szoros kapcsolatban kell állnod. Ezek a szerepek rengeteg erődet vehetik ki, ha nincs elég tartalékod, valamint hiányzik a „lelki állóképességed”. Engedd el a stresszt, meditálj, relaxálj, adj teret magadnak a befelé fordulásra, akár napi szinten. 

Sablonosnak hathat, de igaz, hogy a benned szunnyadó negatív érzéseket, emlékeket fel kell dolgoznod.. Amennyiben olyan sérelmet ástál el mélyen a lelkedben, ami még így is hatással van a mindennapi működésedre, keress fel egy szakembert, hogy segíthessen, és hogy te segíthess magadon. Egy gyerekkori trauma például nagyban befolyásolhatja az anyai helytállásodat.

Itt az ideje számot vetned a szociális környezeted rád gyakorolt hatásával, a belülről feszítő konfliktusok feloldásával. Lehetséges, hogy lesznek, akik lemorzsolódnak, és helyettük új emberek lépnek az életedbe, de sose ragaszkodj olyasvalakihez, aki minden találkozáskor negatív hatással van a közérzetedre.

Haladjunk tovább az élettereddel!

Az életmódváltásba bizony a környezeted is beletartozik, itt is ideje rendet tenned. Fontos, hogy otthonod biztonságot, nyugalmat és pozitív érzéseket keltsen benned. Nem kell feltétlen elköltözni, falakat mozgatni. Néha elég csak egy-két bútort lecserélni, átfesteni a falakat, több növénnyel körbevenni magadat, hogy az atmoszféra megváltozzon.

A változásnak nem az a célja, hogy kifordulj önmagadból, az meg pláne nem jó ötlet, hogy túlvállald magad várandósan. A legjobb, ha a pocaklakód apukájával léptek az életmódváltás útjára, így minden könnyebb, egyszerűbb és hatékonyabb lesz. Lépj most, hogy anyaként teljesebb, boldogabb és felszabadultabb lehess!

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

CH-20230227-60

Bezár