Bezár
Fontos vitaminok a babatervezés időszakában

Fontos vitaminok a babatervezés időszakában

A nők többsége tudatosan életmódot vált, amint arra az elhatározásra jut, hogy gyermeket szeretne, ennek megfelelően kellő egészségtudatossággal, egészséges táplálkozással és optimális súllyal igyekszik belevágni a babaprojektbe. Az esélyeket mindez épp annyira befolyásolhatja, amennyire az szexuális aktivitás gyakorisága vagy a szexuális együttlétek megfelelő időzítése. 

Mértékletességre kell törekedni

Az „átlagos” egészséges, fehérjedús, szénhidrátban és zsiradékban csökkentett étrend az optimális a terhességet tervező nők számára – hangsúlyozzák a nőgyógyászok. A túlzott cukor- és szénhidrátbevitel rontja a petesejtek minőségét, a cukoranyagcsere-zavar, illetve az inzulinrezisztencia pedig termékenységi problémákhoz vezethet. 

Zöldségeket, gyümölcsöket – olyanokat, amiben nincs sok cukor -, fehér húsokat, csirkét, pulykát, halat ajánlott fogyasztania annak, aki minél hamarabb szeretne teherbe esni. A szénhidrátokkal mindenképp óvatosan kell bánni, mert könnyű túlzásba vinni a fogyasztásukat. Fehérjedús, mérsékelt szénhidrát- és zsírbevitelt szem előtt tartó étrendet alakítsunk ki. Az az ideális, ha naponta négyszer, ötször eszünk, és kisebb adagokat. Fontos, hogy kerülje a babatervező nő a nyers húsokat és a halakat – figyelmeztetnek a szakemberek.

De sok esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás sem feltétlenül elég ahhoz, hogy a szervezetnek megadjuk azt, amire szüksége van, ilyenkor pótlásra lehet szükség. A kívánt terhesség kapcsán a női hormonális rendszer működése cinket igényel. A bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében szerepet játszó megfelelő folsavszint eléréséhez napi 400 μg folsavat kell bevinni. A fogantatás után a magzat szervezetét is az anyáé látja el vérrel: a vérképzés vas, B6 és B12 vitamin-igényes folyamat. De a terhesség előttinél nagyobb mennyiségben lesz szükség magnéziumra, kalciumra, C-vitaminra, szelénre, jódra, és  B-vitaminokra is.

A férfiaknak is érdemes figyelniük az étkezésre

Azokat az egészséges táplálkozási irányelveket szükséges szem előtt tartaniuk a férfiaknak, amelyek babatervezéstől függetlenül is követendők. Nincs táplálkozásra vonatkozó extra kitétel a leendő apáknál. 

Ami nagyon fontos, hogy egészséges életmódot folytassanak, mentesen a káros szenvedélyektől. Abba kell hagyni a dohányzást, fel kell függeszteni a droghasználatot (a marihuána-fogyasztást is), mellőzni kell az alkoholt, és ha vannak leadandó plusz kilók, akkor törekedni kell az elhízás mértékének csökkentésére is, hisz a kutatások szerint ez is csökkenti a teherbeesés esélyét. 

Törekedni kell a rendszeres mozgásra is! Nem csak a testsúly, anyagcsere szempontjából ajánlott, hanem segít a lelki egyensúly megőrzésében is, ami szintén hozzájárul a babaprojekt sikeréhez.

Összességében tehát mindkét fél részéről az a legoptimálisabb, ha a tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás is a mindennapok részévé válik, mire megfogalmazódik az elhatározás a család bővítésére.  

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.
L.HU.COM.CC.02.03.2020.2196

Bezár