Bezár
Ha nem akar sikerülni – avagy mikortól ér pánikba esni?

Ha nem akar sikerülni – avagy mikortól ér pánikba esni?

A próbálkozások sikertelensége közel azonos arányban fakadhat a nő vagy a férfi eltéréseiből, ezért érdemes a nő vizsgálatával párhuzamosan a férfi vizsgálatát is megkezdeni.

Hosszú évtizedekig az volt a feltételezés, hogy a sikertelen gyermekvállalás hátterében csak női okok állhatnak. A meddőséggel kapcsolatos kivizsgálás és kezelés csak a női oldalra épült. A XX. század vége felé a férfi nemzőképesség feltérképezése elkezdte bontogatni a szárnyait. Ez mind a kivizsgálásban, mind a kezelésben új kihívásokat, de új lehetőségeket is nyitott a meddőséggel foglalkozó szakemberek és az érintett párok számára. Érdemes tehát tisztázni, ki is az andrológus, mi az andrológia, és mivel foglalkozik ez a tudományág.

Az andrológia a férfi nemzőképességgel és szexuális funkcióval foglalkozó tudományág. Az andrológus nemcsak egy „spermaanalizőr”, aki csak az ondóminta és a spermiumok alapparamétereinek meghatározásával foglalkozik, hanem egy rendkívül komplex tudású szakember. Mint ahogy az endokrinológus sem csak a pajzsmirigy hormonok szintjének meghatározásával foglalkozik. A férfi nemzőképesség fenntartása bonyolult folyamat, emiatt az andrológus több szakma képességeivel és eszköztárával is bír. A férfi meddőségi szakember jelentős részben urológus, (sebész), radiológus, endokrinológus, onkológus; kisebb részben genetikus, asszisztált reprodukciós szakember, szövettanász, embriológus is. Persze csak akkor rendelkezik ezekre a társszakmákra való rátekintéssel, ha a szakmáját kellően magas szakmai színvonalon szeretné művelni. Azonban, ha logikusan átgondoljuk, rálátással kell bírnia alapszinten a női oldal kezelésének kulcslépéseire, illetve a mesterséges megtermékenyítés folyamatára is. Persze ilyen kezelést, beavatkozást nem fog végezni, de az alapvető ismeretek elengedhetetlenek.

Az andrológus fókuszában a férfi nemzőképességének megőrzése és helyreállítása áll. Továbbá a fertilitási funkció fenntartásához a megfelelő szexuális teljesítőképesség is elengedhetetlen, nem csak a spontán fogantatás szempontjából. Éppen ezért a meddőségi kivizsgálás során a kérdéssor rátér a szexuális funkciók meglétére, a szexuális szokásokra is. Már innen sejthető, hogy az andrológiai konzultáció során már a kezdeti beszélgetés is sokkal részletesebb, mint mondjuk egy általános urológiai vizsgálat során. Már a gyermekkorban jelentkező – főleg a nemi szerveket (herék, hímvessző) – fejlődési rendellenességek, betegségek, kezelések ismerete is fontos, melyből lehet következtetni a fertilitási állapotra. Az alapos szakember rá fog kérdezni a szedett gyógyszerekre, a korábbi, nemi úton terjedő betegségekre, felnőttkori súlyosabb vírusfertőzésekre, főbb életmódbeli tényezőkre is.

Ahogyan az élet sok más területére, úgy a férfi meddőségi kivizsgálásra is jellemző, hogy a NŐ nélkül igen nehéz. Amikor az andrológiai kórtörténetet rögzítik, meg kell ismerni a női partner nemzőképességét befolyásoló betegségeket is. A nő kezelési ütemezése ugyanis lehetőség szerint összhangban kell, hogy legyen a férfi fertilitási készségével. Csak a folyamatos kommunikáció és együttműködés biztosíthatja a sikeres fogantatást az andrológus, a nőgyógyász és az asszisztált reprodukciós szakember között a komplikáltabb esetekben. A fogantatás eléréséig tart az andrológus feladata és a kezelési lehetőségek is mindeddig adottak maradnak.

Melyek azok a legalapvetőbb andrológiai vizsgálatok, amiket érdemes előre venni?

Ha a címre utalunk, akkor pánikba sosem érdemes esni. A pánik rossz döntésekhez, helytelen lépésekhez és kapkodáshoz vezet. Mivel ez sok esetben megtörténik, nap mint nap lehet találkozni azzal, hogy a párok a kivizsgálás előtt több százezer forintnyi összeget költenek étrend-kiegészítőkre, melyek nem biztos, hogy segítenek a gyermekvállalási problémán. Sőt, bizonyos esetekben ronthatnak is azon. Azonban az egészségtudatosság rendkívül fontos a családbővítés kapcsán is, és ez nemcsak a próbálkozást megelőző megfelelő életmód fenntartására vonatkozik, hanem a kezdeti lépésekre is. Szerencsére nem a párnak kell eldöntenie, hogy milyen alapvető vizsgálatok szükségesek, hanem ha elmennek egy andrológushoz egy alap meddőségi kivizsgálásra, majd a szakember megítéli, hogy érdemes-e további vizsgálatokat végezni.

Az első vizsgálat megejthető a próbálkozás elején (főleg a napjainkban jelen lévő gyermekvállalást támogató hitelek mérlegelése kapcsán), vagy ha egy évig nem sikerül a próbálkozás. Mindenképpen szükséges azonban legalább egy alap andrológiai vizsgálat bármilyen mesterséges megtermékenyítés kapcsán, de akkor is, ha bármilyen kezelést indítanak a női oldalon. Hiszen ne kapjon a női partner feleslegesen hormonokat, amikor a férfi még nem áll készen. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az otthoni gyorstesztek nem alkalmasak a nemzőképesség felmérésére férfi oldalról.

Az andrológus munkájához leginkább társított tevékenység, a klasszikus spermaanalízis során társított spermaparaméterek jelentik a kezdeti lépést a spermiumok számának, mozgékonyságának, alapjának, életképességének megítélésére. Ennek a vizsgálatnak a lépései több száz oldalas labor szakmai irányelv mentén történnek és végzéséhez megfelelő szakmai gyakorlat szükséges. Érthető tehát, hogy ezt miért nem tudja helyettesíteni egy otthoni gyorsteszt. Az ilyen módon végzett elemzés spermiummennyiségi paramétereket ad meg, melyek nemzési esélyre és „fertilizációs kategóriára” adnak meghatározást. Az itt kapott értékek nem állandóak. Ha pár naponta néznénk azokat, akkor változó értéket mutatnának, de egy tartományon belül mozognak az esetek többségében.

Lázas állapot, nagyobb stressz, helytelen mintaleadás mind módosíthatja az értékeket. Például, ha nem kerül az ondóminta első adagja az edénybe – ami a mellékhere spermiumjait tartalmazza – igencsak más eredményt mutat a lelet. Az önmegtartóztatás időtartama is meghatározó. Az első vizsgálat előtt 3-5 nap javasolt. A túl hosszú önmegtartóztatás a spermiumok számát növelheti, de a mozgékonyság, alak, életképesség az idő előrehaladtával igen jelentősen romolhat. Bár a túl rövid önmegtartóztatás a spermiumok örökítőanyagának minőségét javítja, de a spermiumok számát csökkentheti, árnyalva ez által az alapállapot megítélését.

Az andrológiai kivizsgálás alaplépései közé tartoznak a hímvessző, a herék és az ondózsinór fizikális vizsgálata (megtapintás álló és fekvő helyzetben), a herék ultrahangos vizsgálata (lehetőleg Color-Doppleres keringéssel), melyeknek segítségével felmérhető az esetleges varicocele súlyossági foka, a herék térfogatának meghatározása, a szerkezeti eltérések megtekintése a mellékherék, az ondóköteg, az ondóhólyagok és a prosztata vonatkozásában is. A vizsgálattól nem kell félni, nem fájdalmas, nem is tart hosszú ideig. Segítségével azonban számos, háttérben megbújó esetleges probléma feltérképezhető.

Látható tehát, hogy a férfi részéről az andrológiai meddőségi alapvizsgálat nem bonyolult, nem megterhelő, nem fájdalmas. Persze kellemetlen lehet intim problémákról egy idegen emberrel beszélni, egy másik ember előtt levetkőzni, de egy megértő szakemberrel, a női partner jelenlétével enyhíthető a feszültség, és sok esetben elillantható az alaptalan pánik.

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20221117-87

Bezár