Bezár
Ha nem sikerül a spontán teherbeesés

Ha nem sikerül a spontán teherbeesés

Fontos kérdés, hogy mikor kérjünk orvosi segítséget, ha a nőnek nem sikerül teherbe esnie. A probléma kifejezetten gyakorinak mondható, a párok kb 15%-ánál adódnak nehézségek a spontán teherbeesés során.

Meddig várjak, ha makkegészséges vagyok?

Lássuk, hogy mi a teendő, ha nincs semmilyen betegséged, a ciklusod szabályos, a testsúlyod normális: ebben az esetben, ha 35 évesnél fiatalabb vagy, akkor egy év, ha 35 évesnél idősebb, akkor fél év sikertelen próbálkozás után javasolt orvoshoz fordulnod.

Meddig várjak, ha van valamilyen ismert betegségem?

Amennyiben tisztában vagy azzal, hogy van bármilyen olyan betegséged, ami a teherbeesést megnehezítheti, javasolt akár már a próbálkozás legelején felkeresned a kezelőorvosodat.

De mik lehetnek ezek a problémák? Számos ilyen betegség létezik, a teljesség igénye nélkül lássuk a leggyakrabban előfordulókat!

Pajzsmirigy alulműködés

A jó hír az, hogy ha megfelelően be van állítva a pajzsmirigyhormonok szintje, akkor a teherbeesés várhatóan gond nélkül sikerülni fog. Fontos azonban, hogy a sikeres teherbeeséshez az ideális TSH érték 1,0-2,0 közt van, tehát egy jóval kisebb tartományban mozog, mint amikor nem cél a teherbeesés. Emiatt a próbálkozások megkezdése előtt mindenképp javasolt egy TSH-szint ellenőrzés, és ha szükségesnek mutatkozik, akkor ennek a korrigálása.

PCOS

A policisztás ovárium (petefészek) szindróma a nőknél leggyakrabban előforduló hormonális megbetegedés. Ha PCOS-ben szenvedsz, mindenképpen javasolt egy orvosi vizsgálatra elmenned, mielőtt belevágtok a próbálkozásba. Számos olyan gyógynövényes készítmény és életmódbeli változtatási javaslat áll rendelkezésre, amelyek nagyban segíthetik a sikeres teherbeesést. PCOS esetén már fél év sikertelenség esetén felmerülhet a gyógyszeres kezelés is, ami elősegítheti a peteérést.

IR

Inzulinrezisztencia esetén nagyon fontos, hogy a tervezett teherbeesés előtt már pár hónappal leellenőrizzük az inzulin- és vércukorszinteket egy terheléses vizsgálat során, hiszen a magas inzulinszintek komolyan tudják gátolni a normális tüszőérési folyamatot. Az inzulinszinteknek a rendezése ugyanakkor egy hosszabb folyamat, amely hónapokba telhet. Az inzulin- és a cukorháztartás rendbetétele azért is kiemelten fontos már a terhesség bekövetkezése előtt, mert ellenkező esetben, ha sikerül is a teherbeesés, a várandósság alatt egyéb kockázatok bekövetkezésének veszélye is jelentősen megnő, mint például a terhességi cukorbetegség vagy a magasvérnyomásos megbetegedések.

Endometriózis

Az endometriózis egy alattomos betegség, amely az évek alatt lassan, de biztosan terjedhet a szervezetben és végül komoly problémákat, például a petevezetékek elzáródását okozhatja. Fontos tudni továbbá, hogy az endometriózis kezelésére szolgáló gyógyszeres kezelések lehetnek fogamzásgátló hatásúak is, ezért a próbálkozás kezdetén ezeket abba kell hagyni. Amennyiben fogamzásgátlóval kezelik az endometriózist, akkor ezt elég csak a próbálkozások kezdete előtt közvetlenül abbahagyni, hiszen a fogamzásgátló abbahagyása utáni 1-2 hónapban kifejezetten könnyebben sikerül a teherbeesés. Tévhit, hogy a fogamzásgátló tablettáknak hosszabb kiürülési időre lenne szüksége a szervezetből való távozáshoz. A valóság az, hogy a gyógyszer abbahagyása utáni ciklusban már nyugodtan lehet, sőt, kifejezetten nagyobb eséllyel lehet is próbálkozni.

Endometriózis esetén fél év sikertelenség után azonban mindenképpen javasolt egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat elvégzése.

A jó hír, hogy az endometriózis legjobb kezelése a terhesség, így ha sikerül a teherbeesés, az endometriózis várhatóan visszafejlődik a 9 hónap alatt.

Milyen tünetek mellett kell hamarabb orvoshoz fordulni?

Bizonyos tünetek olyan betegségekre utalhatnak, amelyek megnehezíthetik a teherbeesést.

Pajzsmirigy alulműködésre utalhat például a fáradékonyság, a hideg bőr, a hajhullás vagy a tartós szorulás.

PCOS esetén jellemző tünetek a fokozott szőrösödés, az aknés bőr, vagy a menstruációs ciklus szabálytalansága.

IR esetén jellemző lehet, hogy a vércukorszint könnyen leesik, ha nem eszik az ember, ilyenkor izzadás, remegés, rosszullét jelentkezik. Szintén jellemző tünet lehet a falási rohamok megjelenése.

Endometriózis esetén a legjellemzőbb tünet az igen fájdalmas menstruáció és a rendellenes vérzések.

Összességében, ha a ciklus nem szabályos, vagy ha bármilyen olyan tünetet észlelsz magadon, ami hormonális eltérésre utalhat, érdemes még a tervezett teherbeesés előtt felkeresned kezelőorvosodat.

Milyen vizsgálatokra számíthatsz?

Amennyiben felkeresed a nőgyógyászodat, egy rutin nőgyógyászati vizsgálatban lesz részed, hüvelyi UH vizsgálattal. Ezt követően az érdemi kivizsgálási sor első szintje 3 lépésből áll:

  • A hormonháztartás ellenőrzése. Itt ciklusfüggő vérvételek történnek. A ciklus elején (2-6. ciklusnap közt) az agyalapi mirigy, a petefészkek és a pajzsmirigy (gyanús tünetek esetén a mellékvese) hormontermelését és a vércukor- és inzulinháztartást vizsgálják meg. Ez utóbbihoz egy ún. cukorterheléses vizsgálat is szükséges. A ciklus második felében a tüszőrepedést és a sárgatest fázist vizsgáljuk (progeszteron szint).
  • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat.            A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata három módszerrel valósítható meg:
    • Laparoscopia (chromopertubatio): műtétesen, hastükrözéssel vizsgáljuk a petevezetékek átjárhatóságát.
    • HSG (hysterosalpingogram): a petevezetékeket röntgenes kontrasztanyaggal töltjük fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgáljuk.
    • HyCoSy: a vizsgálatot ultrahangos kontrasztanyaggal és ultrahang berendezéssel végezzük.
  • Spermavizsgálat – Kettőn áll a vásár, azaz a teherbeeséshez mindkét fél megfelelő egészségi állapota szükséges, így természetesen a férfi oldal kivizsgálására is sor kerül.

Erről bővebben itt olvashatsz!

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

Az Elevit Complex termékek nem alkalmasak a fogantatás közvetlen elősegítésére vagy a meddőség kezelésére.

CH-20221117-87

Bezár