Bezár
Így készítsük fel testünket a terhességre!

Így készítsük fel testünket a terhességre!

Amikor eldöntjük, kisbabát szeretnénk, általában azt is elhatározzuk, hogy tudatosan felkészítjük testünket a gyermekvállalásra. Hogy a fogantatás minél gyorsabban bekövetkezhessen, hogy a terhesség időszaka és maga a szülés gondtalan legyen, valóban fontosak a tudatos előkészületek. Olvassátok el és fontoljátok meg Karsai Judit, a Cukimamik bloggerének ajánlásait!

A női test egy hihetetlen alkotás: készen áll arra, hogy 40 héten át alkalmazkodjon a benne növekedő élet igényeihez, táplálja őt, a várandósság után pedig képes elviselni a szüléssel járó traumát. Ám nem árt, ha kicsit segítünk testünknek, hogy mindezeket könnyebben tudja teljesíteni, hiszen így mi is gondtalanabbul és panaszmentesebben fogjuk várni a babánkat.

10 tipp – Készítsük fel testünket a várandósságra!

1. A terhesség során fontos szerepet fognak betölteni a törzs tartóizmai, azaz a core izmok. Ezek megerősítésének hiányában megeshet, hogy a harmadik trimeszterre tartós hát- és derékfájdalommal kell együtt élnünk, ami bizony megkeserítheti ezt az édes várakozással teli időszakot. Érdemes tehát még a fogantatás előtt ezeket formába hoznunk.

2. A jóga nem csupán kiváló relaxációs mozgásforma. Bizonyos válfajai, mint például az Aviva jóga, az alhasi véredények megmozgatásával állítólag növelhetik a teherbeesés esélyét is.

3. Együnk pl. szóját, mivel az ebben lévő fitoösztrogén-tartalom támogatja a szervezet ösztrogén-termelését*. Ez a hormon a felelős többek között a peteérésért.

4. Kerüljük a hormonális működést megbolygató anyagok, az úgynevezett endokrin diszruptorok szervezetünkbe jutását, ezek ugyanis negatívan befolyásolják például a termékenységet.** Miben találhatóak? Bizonyos műanyagokban – így az ezekben tárolt, melegített ételekben –, tisztítószerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, mosatlan zöldségek, gyümölcsök héján, de sok helyen a talajban is.  Így érdemes a bio termékek felé fordulni.

5. A szervezetünkre káros hatással lévő szerek – dohány, alkohol, koffein – mérséklése, teljes elhagyása is alapvető fontosságú.

6. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy leadjuk súlyfeleslegünket (vagy annak jó részét), mivel a túlsúlyos kismamáknál nagyobb az esélye a terhességi cukorbetegség kialakulásának.

7. Fogyasszunk sok folyadékot és elegendő rosttartalmú ételt, hiszen ezek együttesen segítik a megfelelő bélműködést, amivel elkerülhető, mérsékelhető lesz a várandósság alatti székrekedés, felfújódás.

8. Rendezzük a szervezetfolsav-ellátottságát, mert ez csökkenti bizonyos, az alacsony folsavszinttel összefüggésbe hozható fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Ezt a legegyszerűbb olyan várandósvitamin szedésével megtenni, amit már a tervezés időszakában is el lehet kezdeni szedni.*** Fontos azonban megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

9. Optimalizáljuk szervezetünk ásványianyag- és vitaminszintjét. Ehhez vér- és vizeletvizsgálatra lesz szükségünk, és természetesen utána egy orvosi konzultációra.

10. Nem kell feladni az addig megszokott életünket, de figyeljünk oda arra, hogy a szervezetünk eleget pihenhessen, regenerálódhasson, amihez elengedhetetlen a napi 7-8 óra nyugodt alvás.

* Dr. Kursinszki László: Izoflavonoidok

**Orvosi Hetilap

***A jótékony hatás napi 400µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

CH-20230227-60

Bezár