Bezár
Avokádós-tonhalas quesadilla Baracskay Angélától

Avokádós-tonhalas quesadilla Baracskay Angélától


Amikor a kislányom a hozzátáplálás időszakába lépett, elkezdtem keresgélni, hogy mik azok az ételek, amelyeket biztonsággal adhatok neki a pürék helyett.

Hozzátáplálás

A BLW, azaz az igény szerinti hozzátáplálás lényege, hogy a szilárd ételeket apró lépésekben, falatról falatra vezetjük be, és nagyobb szabadságot adunk a babánknak az ízek és állagok kipróbálásában. Éppen ezért a mai napig hálás vagyok a mexikói street food kitalálójának, hiszen olyan hozzávalókkal dolgozik, amelyek egyrészt könnyen beszerezhetőek, másrészt pedig nettó 10 perc alatt tápláló, laktató vacsora vagy ebéd készíthető belőlük. Azt gondolom, hogy sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy a hétköznapi alapanyagaink milyen jól fel vannak szerelve vitaminokkal, fontos zsírokkal és proteinekkel – lásd ezt a mostani recept esetében is.

A mai vacsora

Főszereplőnk a tortillalap, ami szinte bármilyen, a hűtőben fellelhető zöldséggel (paradicsom, uborka, paprika, avokádó) remekül kombinálható. A krémhez segítségül hívhatjuk a korábbról megmaradt bolognai ragut, de egyszerűen sajtosan, paradicsomszósszal vagy akár babosan is készíthetjük villával összetörve. Van, hogy kifejezetten szeretném, hogy halat egyen a gyerek, ilyenkor ehhez a recephez nyúlok, hiszen szuperül eltűnik benne a tonhal íze.

A teljesség igénye nélkül íme egy-két BLW-módszer, ami ebben az ételben is megjelenik:

  • A tálalásnál adott uborka két ujjnyi vastag legyen, de ha biztosabbra szeretnél menni, reszeld le, és keverd el akár egy kevés joghurttal vagy tejföllel. Az uborkát érdemes meghámozni, bár ez egy 2 éves gyereknél már nem jelent akadályt.
  • A paradicsom negyedekre vagy karikákra legyen vágva. A lényeg, hogy a koktélparadicsomot ne add oda egyben a gyerkőcnek, mert 4 éves korig fulladást okozhat.
  • Az elkészült quesadillát szintén két ujjnyi vastag csíkokra vágd fel, és ha csak nemrég kezdtétek a falatkás hozzátáplálást, akkor a babos változatban mindenképp törd össze a babot villával. Ennél az avokádókrémes receptnél nincs erre szükség, a babád az ínyével és a nyálával szinte felolvasztja az ételt.
  • Na meg szétszedi, kinyalja, összenyomja, leejti, sőt, talán az arcodon is landol majd belőle – a legszebb hónapjaim voltak, amikor végigkísértem, hogyan fedezi fel a kislányom a különféle ízeket és állagokat. Ezt a jó szokását a mai napig megtartotta, szerencsére mindenre nyitott maradt.

Lépések:

Az avokádót összetörjük villával, majd hozzáadjuk a tejfölt és a fűszereket. Az így kapott krémet rákenjük a tortillalapra, paradicsomszeleteket teszünk rá, és megszórjuk az egészet tonhallal, teszünk bele paradicsomot és megszórjuk reszelt sajttal. Lefedjük a másik tortilla lappal. Olajat hevítünk a serpenyőben, és mindkét oldalán megpirítjuk a tortillákat. Nem kell félni, hogy nyúlik a sajt, mert mire a megfelelő hőmérsékletűre hűl, az állaga is megváltozik. 

Eszközök:

2 evőkanál

1 villa

1 konyhakés

1 vágódeszka

sajtreszelő

1 serpenyő

1 keverőtál

fokhagymareszelő

1 serpenyő

Hozzávalók:

1 tonhalkonzerv (sós lében)

2 avokádó

4 paradicsom

150g reszelt sajt

2-3 ek tejföl

1 zacskó tortillalap

olaj a sütéshez

Fűszerek:

1 csipet só

1/2 citrom leve

1 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek aprított petrezselyem

Tálaláshoz:

friss paradicsom,

uborka,

petrezselyem

Videón itt nézheted meg az elkészítést!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.

CH-20220729-83

Bezár