Bezár
Dió bundás csirkemell almás zelleres krumplisalátával

Dió bundás csirkemell almás zelleres krumplisalátával

Baracskay Angéla a gyerekkoráról mesél, és arról, mi is került az asztalra vasárnaponként. Fogadjátok szeretettel az alábbi klasszikust, egy tudatos csavarral!

Azt kérdezed, hogy min nőttem fel? Vas-megyei apukám révén elég erős a vonal a magyar konyha terén: igazi bajnok pörköltben és levesekben is. Nagymamámnál minden tészta maga volt a mennyország: barátfüle, dödölle, szilvás gombóc… Anyu pedig kárpátaljai, így a borscs levestől kezdve a pelmenyiig minden megfordult a konyhában.

Na de az örök klasszikust semelyik se ütötte ki. Igazi 84-es gyerek vagyok, vasárnap rántott hús volt uborkasalátával és krumplival (néha klasszikus kaszinótojás, francia- és kukoricasalátával együtt), de nekem mégis máshonnan ugrik be igazán a rántott hús. Az utazásainkból. Bárhová mentünk autóval, reggel anyu lesütötte a rántott húst, mellé zacskóban a savanyú uborka és külön a kenyér, ha pedig zsömle volt, velem madarat lehetett fogatni.

Legyünk őszinték: nincs jobb a rántott húsnál, a rántott halnál, és a rántott karfiolnál. Kicsit úgy érzem most, mint Gombóc Artúr, mert rántva minden jó, ahogy ő is szerette az összes csokoládét…

Közben azt se felejtsük el, hogy minden ételnek megtalálhatjuk a kicsit tudatosabb alternatíváját, és ha kell, akár a csirkemell bundájában is elrejthetünk rengeteg jó vitamint és ásványi anyagot. Igazából bármit, zöldfűszereket, magvakat. Jelen esetben diót és petrezselymet… az előbbi, amikor pirul és a benne lévő olaj kicsit kicsapódik, azt hiszem, ezt minden kismama fogja értékelni. Olyan finom pörkölt íze lesz, szinte már rágcsálnivalónak is elmegy. És ha még egy kis petrezselymet is teszünk hozzá, adunk a vitaminoknak, és az ízeknek is.

Régóta nem veszek kész, klasszikus zsemlemorzsát, mindig marad egy kis kovászos kenyér. Ezt szoktam betenni a sütőbe és utána ledarálom. Ha kisebb mennyiség, akkor pedig egyszerűen beteszem a pirítóba. Ennél jobb szárazkenyér felhasználást el sem tudok képzelni.

A receptet részletesen megtalálod a videó alatt.

Így készül a bundázott csirkemell!

1 egész csirkemell

½ pohár aprított dió

1 ek aprított petrezselyem

2 tojás

1 pohár liszt

½ pohár zsemlemorzsa

A csirkemellet négy szeletbe vágjuk hosszában, és az ínakat kivesszük belőle.

Nincs más dolgunk, mint klasszikusan panírozni, csak két dolgot kell elrejtenünk: a zsemlemorzsához keverjük az aprított diót, a felvert tojásokhoz pedig az aprított petrezselymet.

A bundázás lépései pedig:

  • Lisztbe forgatjuk
  • Felvert tojásba tesszük
  • Zsemlemorzsában átforgatjuk

Majd kb. 170 fokos meleg olajban (én a kukoricát szeretem, de azt mindenhez szinte) átsütjük. Így a bunda nem ég meg, a csirke pedig biztosan nem marad nyers.

Almás-zelleres krumplisaláta

1 alma

3-4 szál angolzeller

1 citrom leve és reszelt héja

1 pohár görög joghurt

1 csipet só

4-5 szem kockára vágott sárga főtt krumpli (sós vízben)

3-4 ek vörösáfonya

Zöldfűszer tetszés szerint: turbolya nagyon passzol hozzá

Ebben a salátában az a jó, hogy míg a krumpli fő, addig a többit meghámozhatjuk és felvághatjuk apró kockákra, a zöldfűszert pedig felapríthatjuk. Ha nem szeretnénk, hogy megbarnuljon az alma és a zeller, citromos vízbe tegyük a felhasználásig, majd amikor a krumpli kihűlt, mindent összekeverünk. Természetesen kóstoljuk meg, hogy kell-e hozzá még citrom vagy éppen só.

Ha készen vagyunk, máris tálalhatunk, és elmondhatjuk magunkról: sikerült igazi vasárnapi ebédet rittyentenünk egy tudatos csavarral.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Zrt. megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.02.06.2020.2285


Bezár