Bezár
Ebéd vagy vacsora a szoptatás idejére: finomfőzelék

Ebéd vagy vacsora a szoptatás idejére: finomfőzelék

Szoptatás. Mindenkinek vannak erről vicces sztorijai, nekem is, valószínűleg neked is. Ha még nincsenek, lehet, hogy épp holnap lesznek. 

Az viszont tény, hogy kimerítő, néha nemcsak a művelet, de a sok kéretlen jó tanács is, amit időd sincs megfogadni. Az én tanácsom: füldugót be, és csak magatokra koncentrálj.

De a baba mellett magadról se feledkezz meg. Enni neked is kell, méghozzá táplálót, finomat, és lehetőleg gyorsat. A mai receptem az aprítás miatt nem a leggyorsabb, de miközben pirulnak az első zöldségek, már apríthatod a többit. Mire észbe kapsz, már el is készült. Az sem elhanyagolandó, hogy 3 napig simán tudod enni, és hidd el, nem épp azt a korszakodat fogod élni, hogy mást kívánsz. Az már meg volt egyrészt, másrészt a pihenést fogod kívánni. Azt pedig megadja, ha legalább a főzést letudhattad pár napra előre.

Tudom, a finomfőzelék imidzse nem éppen kecsegtető, de nézd meg a videót, és remélem, esélyt adsz neki, mert én is a „nem szeretem” táborban voltam, de egyszerűen azért, mert sosem ettem belőle jót. Aztán elkészítettem az én verziómat belőle. Így született meg a télen-nyáron elérhető, tápanyagok tekintetében bombasztikus alapanyagokból készülő finomfőzelék, ami izgalmas ízvilágú, és tényleg FINOM.

A videó alatt megtalálod a hozzávalókat és az elkészítés leírását.

Finomfőzelék 

Pár löket kukorica-/kókuszolaj

3 db petrezselyemgyökér

3 db sárgarépa

1 db zellergumó

2 db karalábé

2-3 db burgonya

2 gerezd fokhagyma

1l forró víz (lepje el a zöldségeket)

1 pohár zöldborsó

1 pohár görög joghurt

1 ek liszt

1 mokkáskanál kurkuma

Zöldfűszer: petrezselyem, koriander

a tálaláshoz pár csepp citromlé

A fehérrépát és sárgarépát felaprítjuk. Közben az edényben olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a felszeletelt gyökérzöldségeket. Ha már pirulnak, felkockázzuk a zellert, majd hozzáadjuk az alaphoz. Ugyanígy járunk el a karalábéval és végül a krumplival. Ízesítjük aprított fokhagymával, elég csak átforgatni, szinte azonnal párolódik. Majd jöhet a forró víz, plusz a zöldségek is forróak, így ezzel is rövidítünk a főzési időn. Innen még további 10 perc és kész is, hozzáadjuk a borsót (mivel zsenge, ennek is elég pár perc).

A főzeléknél szeretem a klasszikus vonalat: habarjuk, ehhez a joghurtot elkeverjük a liszttel, kimerünk egy keveset a főzőiéből keverjük, majd visszaöntjük, és forrás után még pár percig főzzük.

A végén beállítjuk az ízeket: sóval, kurkumával és az aprított zöldfűszerekkel (jó sokkal), de ezzel már nem főzzük. Tálalásnál szeretek hozzáadni egy pár csepp citromlevet, tök jó pikánssá teszi a főzeléket.

Feltétnek pedig egyszerű tükörtojást választottam. És az egyszerű sokszor tökéletes, ugye?

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria Zrt. megbízásából készült.

Bezár