Én bírom a klasszikus ételeket, és egy kis csavarral olyan jó dolgokat ki lehet még belőlük hozni. Például a rántott húst (vagy halat), aminek a panírjába néha zabpelyhet, szezámmagot, diót, mandulát teszek. Vagy a paprikás csirke, ami ebben a pillanatban rotyog holnapra, csak van benne gomba és répa is, és mindjárt teszem hozzá a kockázott krumplit. És a lecsó, amit már videóban is láthattatok. Na de most a tócsni van terítéken.
Ez a kezdetektől és azóta is töretlen slágerként bevált egyszerű ételünk, amibe ezúttal a reszelt krumpli mellé miért ne kerülhetne édesburgonya és cukkini is?
Annyira szereti mindenki, legutóbb az ovis bulin debütált, és kis felháborodást éreztem, hogy hamar elfogyott, cserébe mindenki tudni akarta a receptet. Ezek az igazi elismerések, hogy felnőttek és gyerekek, és főleg – elnézést – a lányom is imádja.
A szabály ugyanaz: ha egész kicsiknek adjuk, a kész tócsnit érdemes két ujjnyi vastagságúra vágni, de mivel puha és omlik, ezért nem lesz semmi baj, ha egybe kapják. A kukorica pedig nagy kópé: van, aki először megpróbálja kiszedni, szóval játékra lehet számítani.
A BLW módszerében, mint ahogy olvashatjátok, mindig leírok egy két “szabályt”. Ez most a sóval (és a cukorral) kapcsolatos: kétéves korig, ha lehet, a finomított cukrot és a sót kerüljük el, mert minden zöldség/gyümölcs tartalmaz annyi mennyiséget, ami számukra elegendő, a többi csak felesleges terhelés a szervezetnek.
Nem vagyok bigott, magamból indulok ki, az ételallergiáimból, a vérvételeimből :D, hogy talán lehetett volna másképp, nem tudom, hogy ezzel sikerült-e a lányomnak segítenem, hogy egészségesebben éljen, majd kiderül, de letettem a voksom és a mai napig ésszel kitartunk. Nem is követeli az édességet, de örömmel eszik fagyit a cukrászdából egy nagy játszóterezés után, (igen, nem mindig én készítem, mindig azt vallom, hogy a legfontosabb az egyensúly)
Hozzávalók a tócsnihoz:
2 db édesburgonya
1 kis konzerv kukorica
1 db cukkini
2 db krumpli
1 db tojás
4-5 púpozott evőkanál liszt
Fűszerek:
szezámmag
só
friss reszelt gyömbér
Olaj a sütéshez
Tálalásnál: tejföl, friss petrezselyem, fokhagyma
Lépések:
- Az édesburgonyát, a cukkinit és a krumplit lereszeljük.
2. A reszelt zöldségeket a tojással, a liszttel és a fűszerekkel ízlés szerint elkeverjük. Hagyjuk egy kicsit állni, ha kell, még adjunk hozzá lisztet (a cukkini levet tud ereszteni).
3. Indulhat a sütés bő olajban. Kicsi, lapos hamburger formákat nyomkodunk, és közepes lángon mindkét oldalát megsütjük.
4. Közben készíthetünk mártogatóst, ami sima tejföl, aprított petrezselyem és friss reszelt fokhagyma (az utóbbi miatt érdemes ketté szedni a mártogatóst és csak a felnőttekét ízesíteni ezzel).
Videón itt nézhetitek meg az elkészítést!
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.
CH-20220829-67