Elmondok egy titkot: otthon a kislányom hozzátáplálása előtt csak akkor sütöttem, ha kérték. Valahogy így alakult itt, hogy a munkámat nem viszem haza. 🙂 És most jön a de: a hangulatjavító titkos fegyverem, a brownie. Mert brownie-t viszont rendszeresen sütök magamnak. Igen, azt a süteményt, ami már szinte elcsépelt, bár biztos vagyok benne, hogy kevesen tudják, hogy ez a süti nem egy kvázi új amerikai hype eredménye, merthogy a 19. század elején jelent meg először szakácskönyvben. Én viszont olvastam anno egy legendát, hogy ezt megelőzőleg, igazából egy elrontott recept eredménye lett, és abból vált ilyen népszerűvé.
Alapvetően a klasszikus brownie-ban utazom, az avokádó most már mondhatom, a kislányomé, mert naponta képes kettőt megenni. Ha még egy kicsit nagyobb lesz, akkor nála is ez a receptem lesz az új brownie, hogy ne csak finom, de egy kicsit egészségesebb is legyen. A receptben lévő magokat és aszaltgyümölcsöket kedvünkre variálhatjuk, de nélkülük is isteni finom lesz, ígérem.
Íme az elkészítés videón, alatta pedig a pontos recept!
Avokadós, fenyőmagos, kandírozott narancsos brownie
3 db tojás
120 g cukor
125 g étcsokoládé
2 db érett avokádó
100 g liszt
1 csomag fenyőmag
1/2 csomag kandírozott narancshéj
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, légkeveréses fokozaton. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy a tál ne érjen a forró vízbe, mert könnyen megég a csokoládé.
A tojásokat először magukban kezdjük el kihabosítani, majd jöhet a cukor fokozatosan, és addig keverjük, míg ki nem fehéredik. Az avokadót közben villával vagy robotgéppel pépesítjük.
Ha kész a tojás, óvatosan hozzácsurgatjuk a csokoládét. Leállítjuk a gépet, egy lapáttal elkeverjük benne az avokádót, végül szitálva adjuk hozzá a lisztet, és végezetül beleforgatjuk az aszatgyümölcsöt.
Egy tepsit kivajazunk, (ha kókuszzsírt használunk, akkor az egész brownie tejtermékmentes lesz!), beleöntjük a tésztát, megszórjuk a fenyőmaggal, és én szeretem sósan, így sópehely is került rá.
Ha kívül már kérges, és nyomásra még recegősnek érezzük, rögtön vegyük ki, ne süssük tovább. Ez a pont a tepsink méretétől és a tészta vastagságától függően kb 15-20 perc. A brownie akkor lesz tökéletes, ha a belseje krémes marad.
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.13.07.2020.2324