Bezár
Egyél helyit, egyél szezonálisat!

Egyél helyit, egyél szezonálisat!

A kiegyensúlyozott táplálkozás minden életkorban és életszakaszban fontos, de van olyan időszak, amikor még egy kicsivel jobban igyekszünk odafigyelni erre: amikor babavárásra készülünk, vagy már a szívünk alatt hordjuk őt, illetve a szoptatás időszakában. Ez az időszak sokunknál éveket jelent, talán rögzülnek is az egészséges szokások. Amikor pedig a gyerekeink etetéséről van szó, a legtöbben a magunkénál is fontosabbnak tartjuk, hogy egészséges, vegyszermentes, friss és változatos élelmiszerek kerüljenek az asztalra. — Kecskés Tímea az egyboszorka blog szerzője akitől most azt is megtudhatod, hogy az egészséges táplálkozással egyszersmind környezettudatosabb is lehetsz!

Ha helyi és szezonális élelmiszereket választunk – akár magunknak, akár a babának, amikor az első falatokat kóstoltatjuk vele – annak több előnye van számunkra és a környezetünk számára is. Összhangba kerülünk az évszakokkal, a természetes betakarítási idejében fogyasztjuk a cseresznyét vagy a paradicsomot, így nem viszünk be a szervezetünkbe olyan vegyszereket, amelyek a szezonon kívüli érést segítik. Ráadásul, a szezonon kívüli termékekhez általában hosszas szállítás árán jutunk, így, ha idényzöldségeket és -gyümölcsöket választunk, rengeteg felesleges károsanyag-kibocsátástól kíméljük meg a Földet, és támogatjuk a helyi közösséget, a helyi termelőket is.

Különösen tavasszal nagy élmény egy-egy termelői piacon tett látogatás, amikor friss saláta-, retek- és karalábéhalmoktól, később epertől és cseresznyétől, rukkolától és spenóttól roskadoznak az asztalok. Érdemes ilyenkor zsenge leveles növényeket fogyasztani: változatos salátákat állíthatunk össze, ezeket akár ehető virágokkal is megbolondíthatjuk. Tudtad, hogy az ibolya, a sarkantyúka, az akácvirág is ehető? Szörpöt sem csak bodzából, hanem akár pitypangból is készíthetünk. Májustól pedig elárasztanak minket a nálunk is megtermő, zamatos gyümölcsök. Vásárlás közben a termelőtől pontosan megtudhatjuk, honnan kerül az asztalra a termés, kérdezhetünk a módszereiről és az alapanyag felhasználásról. Néhány találkozás után egészen személyes kapcsolat alakulhat ki: már tudni fogja, mit szoktunk keresni, mit szeretnénk, és ajánl is nekünk újdonságokat.

Ősszel és télen ugyan kisebb a választék, de ekkor is kipróbálhatunk a káposztafélék és a burgonya mellett izgalmasabb zöldségeket: a gyökérzöldségekkel – cékla, zeller, paszternák – a sütőtökkel és az édesburgonyával színes és egészséges lesz az ebédünk. A száraz hüvelyesekből főzelékeket, salátákat, leveseket, kenyérre kenhető kencéket készíthetünk, friss salátát pedig káposztából, sárgarépából, jégcsap- és feketeretekből is keverhetünk, dióval, citromlével, fűszerekkel. A hagymafélék egész évben elérhetőek: akár főzési alapanyagként, akár friss fogyasztásra.

És mit egyen a baba?

Magyarországon hagyomány almával kezdeni a hozzátáplálást: megterem helyben, és minden évszakban elérhető. A tárolástól ugyan veszít a vitamintartalmából, de ekkor még úgyis főleg az anyatej vagy tápszer adja a baba vitaminbevitelének nagy részét. Egyáltalán nem kell azonban ragaszkodni az almához, ha olyan időszakban kezdünk, amikor elérhető más gyümölcs is. Szerencsére bármilyen más gyümölcsöt, zöldséget vagy gabonafélét is kaphat a kicsi első „szilárd” táplálékként. Az én három fiam márciusban, augusztusban és decemberben született, rá hat hónapra kezdtük a hozzátáplálást, így főleg a középsőnél volt érdekes kérdés, hogy mit adhatok neki februárban. A megoldás: nyáron, amikor Dunát lehet rekeszteni a friss barackkal, meggyel, zöldborsóval, sárgadinnyével, később szilvával, fagyasszunk le gyümölcsöket akár egészben, kimagozva, akár jégkockatartóban pürésítve. Ezeket egyszerű lesz elővenni télen, és kiolvasztva adni belőle a babának. Eleinte egy-egy kockányi püré éppen elég, később keverhetjük gabonakásához vagy akár krumplihoz, ha pedig a darabos etetés hívei vagyunk, akkor például rizsből, zabpehelyből gyúrhatunk kis golyókat a gyümölccsel elkeverve. A termelőknél gyümölcs- és zöldségleveket is találunk; ha üvegben vásároljuk, akkor még az eldobható csomagolást is elkerüljük. A gyökérzöldségek, a gabonák és a hüvelyesek pedig ugyanúgy elérhetők télen is, mint nyáron.

A vásárlásnál még az élelmiszerpazarlás szempontját is figyelembe vehetjük: sok helyen a kisebb vagy szabálytalan zöldségek, gyümölcsök – a görbe uborka, a két ágban végződő sárgarépa – hulladékként végzi, pedig az íze ugyanolyan finom, mint a szabályosabb daraboké. Válasszuk a “furcsát”, mentsük meg ezeket a zöldségeket! 

Júliusban és augusztusban már nagyon sok minden szezonális: a jól ismert zöldségek mellett kóstoljuk meg a szárzellert, a rebarbarát, az édesköményt és a mángoldot, a gyümölcsök közül a jostát vagy a fán termő epret is!

A cikkek az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készültek.


L.HU.MKT.CC.24.06.2020.2303


Bezár