Egy hosszan sülő mennyei marhasült – hiszed vagy sem – nem elérhetetlen álom akkor sem, ha már futkos a lábad alatt egy apróság. Angéla megosztotta egyik kedvenc, gyerekkori ízeket idéző ünnepi receptjét, és gondolatait az ünnepről!
Legyen más most ez a karácsony! Mindegy, hogy még a tervezés fázisában vagy, vagy már veletek van a „trónörökös”. Ha eddig is lazára vetted, akkor csak azt tudom mondani: „de jó vagy!”
Nekem évek kellettek hozzá… De ez nem igaz, a kislányom kellett hozzá, addig én a tipikus „több napig főzök – idegeskedek” típusú voltam, ráadásul úgy, hogy a fejemben kész mátrix volt és pontosan tudtam, mi a haditerv.
Szóval vegyük lazára, de tényleg. A sütőtökkrémlevest nemhogy egy, de akár két nappal előtte is el lehet készíteni, nincs benne tejtermék sem, az ízek összeérnek, tálalás előtt felteszed a tűzre, rottyan egyet és kész. A lepénykészítés legyen azért a vacsora előtt, mert frissen és melegen nincs párja, de ha előbb készíted és beteszed a sütőbe, senki nem fogja észrevenni, ígérem. A zöldfűszeres olaj pedig szintén már rég kész van, amit este mondjuk 5 perc alatt összevágtál és két napja a hűtőben pihen.
Minden egészséges, szezonális, és nem hozott ki az étel a sodrodból. Akkor folytassuk ennek a fényében és készítsük el A Marhasültet!
Ha elolvasod a receptet, rájössz, hogy itt bizony rémlik gyermekkorodból a fokhagyma tűzdelése, ki ne szeretné? Pláne azt a részét, hogy nincs más dolgod, mint 15 perc energiát belefektetni az összeállításba, a sütő pedig intézi a többit. Következhet 3-4 óra szabadon felhasználható idő (néha megforgathatod persze), amit pihenésre, készülődésre, magadra fordíthatsz. Cserébe megkapod a világ legomlósabb sültjét (csak vegyél jó minőségű húst, ez okozhat gondot egyedül). Ha pedig eljön az idő, a felaprított zöldségeket mellé teszed egy tepsiben, és ők is vígan ellesznek, míg meg nem pirulnak.
Szeretem a húst az édes ízekkel. Főleg a vöröshúsokat. Emlékszem, én voltam az a gyerek, aki nem volt befizetve a menzára, de ha meghallottam a meggymártást főtt hússal (vagy a piskóta kockát csoki öntettel), akkor addig ügyeskedtem, míg nem kaptam belőle én is. Tepsis szószunk lesz a sülthöz, de extraként egy gyors lekvár készítését csak ajánlani tudom. Ez is inkább „dobj bele mindent” kategória, viszont egészséges, hiszen Te készíted, és semmi feleslegeset nem teszel bele. És különleges, kicsit édes kicsit savanyú kicsit fűszeres, téli… karácsonyi… mennyei.
Marhasült tepsis zöldségekkel, feketeribizli lekvárral
1 kg fehérpecsenye
5 dl alaplé
4-5 ek méz
4-5 ek balzsamecet
3-4 duci gerezd fokhagyma
2 db fehérhagyma
5 db sárgarépa
1 db fehérrépa
3 db babérlevél
1 rúd fahéj
4-5 szegfűszeg
só, bors
Szósz: 1 ek méz, 1 ek balzsamecet, só, 2 ek vaj
A húst megszurkáljuk és a lukakba belehelyezzük az előzőleg felvágott fokhagymát. Klasszik trükk, nálunk is mindig így készült otthon, csak a fűszerezésen változtattam kicsit, hiszen akkor még vörösborral készült, azt pedig most inkább mellőzzük várandósság alatt. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kérget sütünk rá.
Egy kerámiatálba beletesszük a többi hozzávalót, a zöldségeket is megtisztítva és felaprítva, és erre az „ágyra” ültetjük a húst.Annyi alaplével hogy félig elfedje Lefedjük, és 150 fokon 3-4 óra alatt omlósra sütjük. Párszor azért forgassuk meg.
A képződő szaftot ki ne dobjuk, ebből szósz lesz. Ha elkészült a hús, a babért, szegfűszeget, fahéjat kivesszük, a hús alatt összegyűlt ízbomba levet pedig leöntjük egy serpenyőbe. Kis alaplével beforraljuk, majd a hús mellett megpuhult zöldségeket hozzáadjuk, turmixoljuk. A végén kóstoljuk, és adjunk hozzá még mézet és balzsamecetet, illetve sót. Hogy fényes legyen, vajjal gazdagítjuk. Ha kerülnénk a tejterméket, akkor simán lisztes habarást készítünk. A kész húst le is öntjük vele, de jusson azért tálkába is kóstolónak.
Feketeribizli lekvár
1 doboz fagyasztott feketeribizli
100 g cukor vagy méz
2-3 ek balzsamecet
csipet só
Tepsis zöldség
4-5 sárgarépa
2-3 cékla
2-3 cukkini
3-4 salottahagyma
3-4 krumpli
2-2 édeskrumpli
5-6 g fokhagyma
olívaolaj
1 ek méz
só, bors
friss zsálya
friss kakukkfű
A céklát vágjuk apróra, mert ennek kell a legtöbb idő a süléshez. Átforgatjuk a zöldségeket az olajjal, ízesítjük és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Bízom benne, hogy meghoztam a kedvedet ehhez az igazán ünnepi fogáshoz!
További szép készülődést kívánok!
Angéla
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.
L.HU.MKT.CC.30.11.2020.2454