Nincs karácsonyi menüsor desszert nélkül, kiváltképp, ha a séfünk történetesen egy cukrászséf. Angéla egy minden porcikájában karácsonyi finomságot hozott Nektek, ami készülhet szép nagy tálban, vagy akár kecses poharakban is, mindenképp a menü éke lesz! Fogadjátok szeretettel a receptet és Angéla záró gondolatait az ünnepi ételsorhoz!
És jöhet az i-re a pont: érkezik a desszert. Mégiscsak cukrász vagyok, még szép keretes diplomám is van róla. A viccet félretéve: érdekesen működöm ezen a téren. Itthon ugyanis főzök, végtelen mennyiségben, desszertet viszont alig készítek. Pedig mindenem megvan hozzá, az is, ami már tényleg a felesleges kategória.
Karácsonykor viszont nem úszom meg, és igazából nem is akarom. Ezt nevezem úgy, hogy engem így jár át a karácsony szelleme és megtáltosodom. Jöhetnek az apró sütemények: hókifli, krumplis puszedli, diós csók, linzer, szilvás hájas tészta, hatlapos… ezek mind a repertoár részét képezik. És most elárulok valamit: életemben nem készítettem bejglit. De végtelenül kritikus vagyok, ha kóstolásról van szó. (Maradtam volna inkább csendben, mi?)
Viszont idén azt hiszem, ha a felsoroltak közül kettőt lesütök éjjel, már megveregetem a vállam. A fő desszert viszont nem maradhat el, és mivel a gesztenyének dübörög a szezonja, és én nem is ismerek olyan embert, aki ne szeretné (létezik?), megosztom veletek a gyors, de minden jó ízt magába foglaló flancos nevén „trifle” receptemet, de egyszerűen úgy nevezném: pohárdesszert. A pohár jelen esetben igencsak karcsú, mert a valóságban egy szép nagy öblös tányérban készül el, nem egy fogyókúrás adag. Viszont úgy csúszik, mint kacsának a nokedli!
Apropó, ráadásul gluténmentes! Nem azért, mert erre törekedtem, hanem egyszerűen a piskóta annyival lágyabb a liszt nélkül, hogy vétek nehezíteni vele.
Szóval olvassatok és készüljetek. Mert ezt bizony, aki nagyon merész és időmilliomos (kérem, jelentkezzen nálam, vennék tőle pár percet) délelőtt elkészíti. Én már magamban felosztottam, hogy előtte való nap mindent elkészítek külön külön, és másnap reggel csak összerakom, így estig tök jól összeérnek az ízek és csak a meggyragut, illetve a csokoládészószt kell felmelegíteni.
Ha a gesztenyét nem szereted, akkor süss be édesburgonyát, és ugyanannyi mennyiséggel működni fog ez a recept. És ezzel is isteni finom. Tényleg. Főleg, ha adsz hozzá gyömbért és fahéjat is.
Csokoládés Gesztenye Trifle
Mascarpone hab
500 g mascarpone
300 g tejszín
3-4 ek porcukor
1 citrom héja
1 tk vanília paszta vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
A tejszínt kemény habbá verjük, közben a krémsajtot kikeverjük a többi hozzávalóval, majd óvatosan összeforgatjuk.
Gesztenyés piskóta
105 g tojás
50 g cukor
150 g gesztenyepüré
70 g mandulaliszt
3 g sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral habosítjuk, és hozzáadjuk a pürét, majd a sütőporos mandulalisztet. 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Használjunk hozzá egy kivajazott tálat, vagy akár muffinformákat is.
Csokoládészósz
120 g tej
30 g cukor
100 g étcsokoládé
só
A tejet a cukorral felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről és elkeverjük a csokoládéval, illetve adunk hozzá egy csipet sót. Hagyjuk kihűlni.
Meggyragu
1 doboz fagyasztott meggy (200 g)
50 g cukor
1 db fahéj
1 db csillagánizs
A meggyet összefőzzük a többi hozzávalóval, és sűrűsödésig rotyogtatjuk. Hagyjuk kihűlni.
Tetejére: 1 csomag gesztenyepüré krumplinyomón áttörve
Összeállításnál: Alulra kerül a tépkedett piskóta, ezt meglocsoljuk a meggyraguval, majd jöhet egy réteg mascarpone hab, végül a csokoládészósz, és a tetejére a gesztenyepüré. A rétegezés természetesen tetszőleges, illetve a pohár/tál mérete és formája is segít eldönteni, hogy lesz tökéletes.
Nézd meg képekben is, hogyan készül!
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. felkérésére készült.
L.HU.MKT.CC.30.11.2020.2454