Arról már meséltem nektek, hogyan telt az első két trimeszter. Néha válogatással, néha furcsa kívánalmakkal, de többségében frissen készített, egészséges ételekkel. Aztán eljött a harmadik trimeszter… és vele eljött az a pont is, mikor nekem bárki mondhatta, hogy nem kell kettő helyet enni, én szívem szerint három helyett is ettem volna. Bár én érzem, hogy sokszor fordítva vagyok bekötve… viszont nem lenne fair kihagyni az otthoni hamburgerkészítést, sosem tudhatod, mikor kap el az érzés, hogy az a hamburger azonnal kell. Ha pedig azonnal kell, akkor legalább legyen házi és ne gyorséttermi. Talán „apu” is szívesen besegít, vagy büszkén el is készíti egyedül.
A receptjeim során mindig életszerűeket szerettem volna megmutatni. Valami rejtett misztérium övezi a kismama étkezését, pedig semmi más nem történik, mint minőségi, finom, hétköznapi ételekről van szó, néha egy kis csavarral alapanyag tekintetében. Vagy azért, mert egyszerűen finomabb, vagy azért, mert kevesen tudják, hogy egy-egy hozzávaló mennyi kincset rejt magában. Ennél az ételnél sincs másképp, jobb alapanyagok által hangzatosan azt lehet mondani: jobb tápanyagok kerülnek mindkét pocakba. És ez mindenféle csavar nélkül egyszerűen így van.
Ha megvan minden hozzávaló, neki is láthatunk a hamburgernek.
Hozzávalók:
20 dkg darált marhahús (érdemes a hentestől úgy kérni, hogy tegyen bele plusz marhafaggyút, vagyis zsírt, hogy ne legyen száraz sütés után, vagy keressünk formázott marhahúspogácsát, amiből szintén jó minőséget kapunk manapság)
½ kg kovászos kenyér
3 db fehérhagyma
2-3 db édesburgonya
kukoricaolaj
só
2 gerezd fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 doboz édes koktélparadicsom
1/4 reszelt káposzta
3-4 ek görögjoghurt
1/2 citrom leve és héja
cukor
Elkészítés:
Az édesburgonyákat meghámozzuk, hasábokra vágjuk, majd átforgatjuk olaj és só keverékével. 200 fokon alul felül sütéssel kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.
A hagymákat vékonyra felszeleteljük és olajos serpenyőben először megdinszteljük, és addig sütjük, míg nem karamellizálódik alacsony lángon (kb. negyed óra alatt).
A kenyeret felszeleteljük és forró olajos serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát.
A házi ketchuphhoz a reszelt fokhagymát a sűrített paradicsommal picit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt édes, pici paradicsomokat. És hagyjuk alacsony lángon főni, míg össze nem rottyan, de darabos marad. Majd adunk hozzá friss zöldfűszereket: petrezselyem, snidling, koriander, oregánó. Minél több zöldfűszer kerül bele, annál gazdagabb, és csöppet sem mondható unalmasnak, ez a hamburger lelke szerintem. A végén adunk hozzá kicsi sót, és cukrot. Kóstoljunk, nem győzöm mindig mondani, hogy a jó étel sokszor a kóstolástól függ. Fix recept semmire sem létezik, minden paradicsomnak más az íze. Egy kicsit ebből, még egy kicsit abból és máris kész a mi tökéletes házi paradicsomszószunk.
A hamburgerhúst forró serpenyőbe tesszük, majd ha megpirult, levesszük a lángot, és hagyjuk, hogy rendesen átsüljön.
A reszelt káposztához adunk görögjoghurtot, sót, pici cukrot és kezeletlen citrom héját és levét. Persze bármikor adhatunk hozzá még reszelt sárgarépát, vagy elkészíthető lila káposztából is.
Ehhez a recepthez mindenképp érdemes megnézni a videót, hogy lássátok: ha minden egyszerre készül, kb 15 előkészülettel pikk-pakk fél óra alatt készen is vagyunk, ennyi idő alatt a házhoz szállítás sem érkezik meg!
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.13.07.2020.2324