Bezár
Indul a befőzés – legyen otthon saját lekvárod, szörpöd, savanyúságod!

Indul a befőzés – legyen otthon saját lekvárod, szörpöd, savanyúságod!

Vannak olyan érzések, illatok, ízek, mozzanatok, amelyektől feltámad bennünk a nosztalgia, és lélekben újra gyerekkorunk végtelen nyarain találjuk magunkat. Emlékeztek például arra a pillanatra, amikor az egész napos csavargás és biciklizés után hazaérve a nagymama kerített egy nagy karéj vajas kenyeret, rácsorgatta a friss baracklekvárt, és kiültünk a lépcsőre megenni? Fülig lekvárosak voltunk, csöpögött a kezünkről is az édes lé, a desszert pedig – ha szerencsések voltunk – az volt, hogy a kenyérhéjával kitörölgethettük a lekvárfőző lábasból a maradékot. Isteni volt! És amikor ugyanezt a lekvárt vettük elő télen a palacsinta megtöltéséhez, éppúgy visszahozta a nyár hangulatát, mint most a saját üveget bontva a gyerekkorét. Kecskés Tímea írása következik.

Nekem a baracklekvár, másnak a szilva, vagy épp a savanyú uborka, csalamádé, paradicsomlé vagy a málnaszörp – de legtöbbünknek van ehhez hasonló emléke. Talán azt is láttuk – főleg, ha befogtak minket is segíteni – hogy mennyi munkával jár ezeknek a finomságoknak az előállítása. Lehet, hogy még azt is megfogadtuk, hogy mi bizony sosem fogunk a befőzéssel pepecselni. Aztán felnőttünk, itt a nyár, és nincs már, aki csurgassa a friss lekvárt a kenyerünkre, az íz meg hiányzik – hát egyre többen kezdjük keresni az alapanyagot, hogy mégiscsak legyen néhány üveg finomság a mi kamránkban is a téli hónapokra, és ismerjék meg a mi gyerekeink is az általunk annyira élvezett ízeket.

Akinek kertje van, benne egy-két gyümölcsfával, az szerencsés lehet: a fa évről évre némi gondozásért cserébe ontja a friss gyümölcsöt. Azért a feltételes mód, mert nálunk például se tavaly, se idén nem termett egy gramm sárgabarack sem, még szerencse, hogy két évvel ezelőtt viszont alig győztem befőzni a termést. Van cseresznye- és meggyfánk, szilvánk, almánk, málnánk, eprünk, ribizlink. Hol ebből, hol abból mindig jut valamennyi, és akkor ott vannak még a zöldségek: savanyú uborkát, paradicsomlét, paradicsomlekvárt szoktam készíteni. Szörpöket nemcsak gyümölcsből lehet: májusban kezdődik a bodzaszezonnal, de az évek során a nyáron nyíló virágokból, fűszernövényekből kipróbáltam már a citromfű-, zsálya- és muskotályzsályaszörpöt is, és kacérkodom a levendulával is.

Saját kert hiányában érdemes körülnézni a közelben, a szomszéd utcákban, hátha valakinél termett felesleg, amit szívesen és jó áron ad. Ha pedig ilyet sem találtok, jöhet a termelői piac vagy a szedd magad gyümölcsösök: mindegyik jó kis családi programot is jelent.

A befőzés bonyolultsága ne riasszon vissza. A meggyet, cseresznyét, szilvát, barackot érdemes ugyan kimagozni, ezt azonban akár sorozatnézés közben is megteheted. Ha pedig összeül a család apraja-nagyja, hamar végeztek, ráadásul jó kis hűsítő, könyékig vízben tapicskolós program. Hámozni semmit nem szoktam, kifejezetten szeretem, hogy a héjával együtt savanykásabb a barack. A cukor mennyiségét is jócskán lecsökkentem a nagymama mézédes receptjéhez képest, ma pedig már cukormentes édesítőt használok. Lehet kizárólag gyümölcsökből, édesítés nélkül is főzni a lekvárokat, különösen, ha mézédes barackot vagy szilvát találsz.

Mitől lesz tartós a lekvár? Fontos, hogy csak a hibátlan, alaposan megmosott gyümölcsöt használjuk fel, hiszen a beteg gyümölcsből kikerülő mikroorganizmusok romlást okozhatnak. Így van ez az eszközökön vagy az üvegen található apró élőlényekkel is, ezért mindent alaposan fertőtlenítenünk kell használat előtt. Én a mikrót szoktam használni erre a célra, de választhatod a mosogatógépet vagy a sütőt is. Maga a cukor is tartósít valamennyire, aki pedig igazán biztosra akar menni, az használ egy késhegynyi tartósítószert is. Mivel én már jártam úgy, hogy kiforrt a paradicsom a kamrámban, így ez utóbbi eljárás híve vagyok. Bár törekszem a minél egészségesebb, vegyszermentes táplálkozásra, ez a minimális tartósítás számomra megéri a biztonságot – és egy-egy kenyérre, palacsintába elhanyagolható mennyiség jut csak belőle.

Receptek garmadáját találhatjátok a neten, ezért ezzel én most nem is tölteném az időt és a helyet, álljon itt inkább néhány apró trükk.

  • Hogy ne kelljen egész nap a lekvárfőző lábas mellett állni: azt persze meg kell várni, amíg a gyümölcsök a választott édesítőszerrel felforrnak és levet eresztenek, egy kicsit még rotyogjanak is. Teljesen felesleges azonban addig forralni őket, amíg teljesen szétfőnek. Ha sok még a leve és túl folyékony lenne a lekvár, nyugodtan merd le a felesleget, és használd el szörpnek, ivólének. A maradékot botmixerrel pürésítsd és kész is vagy.
  • Mindig forrón kanalazd a lekvárt a fertőtlenített üvegekbe, tekerd rá a tetőt – ha biztosra akarsz menni, celofánt is tehetsz alá – és állítsd fejre. Így a forró gőz átjárja a lekvárt, és tovább hőkezeli.
  • Érdemes dunsztolni a lekvárokat – milyen szép, békebeli kifejezés! Annyit jelent, hogy még forrón paplanok, párnák, takarók közé teszed, és ott hagyod lassan kihűlni, ez is a tartósságot növeli.

Számomra a befőzésben is nagyon fontos a környezettudatosság. Évről évre elteszem a befőttes üvegeket – amiket egyébként rengeteg célra lehet használni, ha kiürültek – hogy a következő alkalommal újrahasználhassam őket. Celofánt és befőttes gumit nem alkalmazok, vigyázok a tetőkre, kupakokra. Mióta a borosüvegek is csavarosak, ezeket is újrahasználom szörp és paradicsomlé készítéséhez. A címkéim egy sok éve meglévő, soha el nem fogyó matricakészletből származnak. Ha nem terem elég saját gyümölcsünk, zöldségünk, akkor nagy tételben, saját csomagolásban vásárolom ezeket is csakúgy, mint az édesítő- vagy tartósítószereket.

Szerencsére azonban maga a befőzés is egy környezettudatos tevékenység. Hiszen amit otthon készítünk és az előző évben használt üvegbe töltjük, azt nem kell megvásárolnunk télen, és az üveg előállítása sem növeli az ökológiai lábnyomunkat. Nagy divatja van most a fermentálásnak, érdemes a lekvárok, szörpök mellett a savanyúságokra is gondolni – ez abban is segít, hogy helyi és szezonális élelmiszereket ehessünk akkor, amikor télen a csomagolt kígyóuborka mellett a holland paradicsom és a spanyol paprika áll halmokban a zöldséges pultokon.

Ti mit szoktatok készíteni a nyári befőzési szezonban?

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20220706-60

Bezár