Sosem felejtem el, mennyire vártam a reggeli rosszullétet, mert mindenki azt mondta, akkor biztos kislányom lesz. Az émelygések viszont elmaradtak. Elmentem egy vérvételes genetikai vizsgálatra, el se akartam hinni, hogy az ő DNS-e már az én véremben is van, de ott volt bizony, és kiderült, hogy kislányom lesz. (Nyilván bárminek örültem volna, hisz a lényeg az egészség, de azért majd kiugrottam a bőrömből…) Néhány nappal később épp parkoltam le az autót, és éreztem: kész, vége, én itt elveszítem minden női mivoltomat és kidobom a taccsot. Megérkezett… minden nap és ráadásul egész nap azt éreztem, egy hullámvasúton ülök, főleg, ha behunytam a szemem. Bevetettem mindent, a korpovit kekszet is, a citromos vizet, a fohászkodásokat… de ahogy elérkezett a bűvös 13. hét, az egész elmúlt, mintha sosem lett volna.
Az émelygéstől függetlenül viszont ugyanúgy éhes voltam. Sőt, elkezdtem kívánni a zöldségeket, a zöldeket főleg… na, ebben a receptben mindenki megtalálja ezt a színt, ígérem. És a SZÉNHIDRÁTOT. (Ez van, ezt már most tessék elfogadni).
Ha most megkérdezném 10 barátomat, mi a kedvenc konyhája, azt hiszem, mindegyik megemlítené az olasz konyhát. És rögtön a krémes, laktató tésztás fogásokra gondolnának. Meg is értem! Ha engem kérdeztek, a bolognai tésztának vagy egy sima paradicsomosnak sok parmezánnal és fokhagymával, na annak nincs párja!
Tészta… és persze valahogy a bevált lisztes-tojásost is főzzük ki azonnal. Pedig, ma már számos alternatíva közül választhatunk, és nem viccelek, némelyik kenterbe veri a klasszikusokat. Ráadásul a várandósság alatt és később a hozzátáplálásnál egy alternatív tésztával olyan fontos tápanyagokat, és ásványi anyagokat is kipipálhatunk már egy étkezésnél, hogy tényleg büszkén megveregethetjük a vállunkat: mi minden jót is adunk a babánknak! És hogy mit értek alternatív alatt? Csicseriborsót, vöröslencsét, kölest, quinoa-t… és Babi fő kedvencét: a hajdinát.
A hozzávalók szezontól függetlenek, így bármikor bevethetőek, és a lehető legjobb táp- és ásványi anyagokhoz jutunk ezzel az egyszerűen elkészíthető tészta recepttel!
Nézd meg videón az elkészítését, lentebb pedig megtalálod a hozzávalók és az összeállítás leírását!
1 pohár vöröslencsetészta
1 szelet bőrös lazac
1 csésze brokkoli
Olívaolaj
Só, bors
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek vaj
1 ek liszt
1 pohár tej
2-3 marék spenót
A lazacot egy forró serpenyőben a bőrén kezdve olívaolajon megsütjük. Majd megfordítjuk és lejjebb vesszük a hőfokot, és kicsit párolva még tovább sütjük, hiszen várandósság alatt jól át kell sütni mindent, de ez nem azt jelenti, hogy száraznak is kell lennie.
A brokkolit rózsájára szedjük és gyöngyöző vízben megpároljuk. A vöröslencsetésztát forró vízben megfőzzük.
A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd a reszelt fokhagymát megdinszteljük benne. Beleforgatjuk a lisztet, hagyjuk, hogy elkezdjen habosodni, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. (Mindig annyit, amennyit felvesz.) Keverjük csomómentesre, sózzuk, és ha forr, félrehúzzuk a tűzről, majd forgassuk bele a spenótot.
Összeállításnál a tésztát átforgatjuk a spenótos fokhagymás besamel szósszal és a brokkolival. Kezdhetjük turbózni az ízeket: kezeletlen citrom reszelt héjával (a halnak és nekünk is nagyon jól fog esni)!
Zöldfűszerek: imádom a turbolyát, és te is könnyen beszerezheted, csak beszélj a sarki zöldségessel, hogy hozzon neked a nagybani piacról. 🙂 Ha tartasz kicsit ennek az ánizsos ízétől, a petrezselyem is tökéletesen fog működni, én is teszek bele. 🙂 Jó étvágyat!
A cikk a Bayer Hungaria Kft., az Elevit Complex forgalmazója megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.18.05.2020.2267