Azt hiszem, az egyik legmagyarosabb sós sütemény a sajtos, habos roló. Ez leveles tésztával készül, és igen macerás… maradjunk annyiban, hogy ha profin szeretnéd készíteni – ahogy a nagy könyvben meg van írva -, három napon keresztül csak a tésztát készíted. Persze, lehet jót, sőt isteni finomat készíteni belőle, de bárhogy is nézem, egy napot áldozol rá. Szerintem ennek folyományaként készülhetett el anno a sajtkrémes képviselőfánk is, ami már égetett tésztával készül és időspórolósabb, ráadásul bármivel lehet tölteni a kis bucikat. Na de, a franciák már régen kitalálták a megúszós és igencsak addiktív verzióját, ami kicsit pogácsa is, de mégsem, a tészta belül krémes, de kívül ropog, és bárhogy nézem, 15 perc az előkészület, utána csak sütni kell és 5 perc alatt fog elfogyni, így újra lehet kezdeni.
Hogy miért erre esett a választásom, arra a válasz nagyon egyszerű: szerintem a legjobb sós sütemény, ami a világon létezik. Aki követi a Falatról falatra videókat (és nyilván követitek, ugye?:)), az tudja, hogy itt igyekszünk a kismamák minden igényét és őrületét kielégíteni. Ennek fényében elérkezettnek láttam az időt, hogy ne csak az édesség iránti vágyat csillapítsam, hanem ha ránk tör (és tör, jön, mint a cunami, a második trimeszterben már mindent is akarunk!) a sós őrület, akkor ez is ki legyen pipálva.
Van egy jó hírem: ha kész és kihűlt, le lehet fagyasztani, a sütőben pedig újra melegíteni, ha megkívánjuk. Van egy rossz hírem: ez soha nem fog megtörténni. Nem lesz mit lefagyasztani.
Az okok:
Belül krémes, kívül ropogós
Pirított sajt illat az egész lakásban
És természetesen, mivel tele van kalciummal, ezért nagyon fontos a szervezetünknek, ilyenkor ugyanis a drága gyermek, aki még meg sem született, nem az energiánkat szívja le, hanem minden vitamint és ásványi anyagot, ami fontos neki, hogy utána kis puhos, egészséges baba legyen, és a második trimeszterben ez a hadművelet turbófokozatra vált.
Ide kattintva megnézhetitek videón, hogyan készül ez a finomság, a videó alatt pedig megtaláljátok a pontos hozzávalókat és az elkészítés leírását is.
Hozzávalók:
125 g víz
125 g tej
5 g só
5 g cukor
120 g vaj
150 g liszt
200 g sajt a tésztába (parmezán, gouda, edami, ami jól esik, vagy épp van a hűtőben, de kemény sajtok legyenek!)
50 g sajt a fánkok tetejére
4 nagyobb vagy 5 kisebb tojás
Elkészítés:
A vizet a tejjel, a sóval, a cukorral és a vajjal felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és egy fakanállal addig keverjük alacsony lángon, míg össze nem áll kerek kis labdává, és a lábos alján nem lesz egy fehér kéreg. Ezután robotgépbe tesszük, és a lapát- vagy gitárfejjel (a lényeg, hogy ne a habverő fejjel) elkezdjük lazítani a tésztát. Ehhez mindig egyenként adjuk a tojásokat, mindig amennyit felvesz a tészta. A végén hozzáadjuk a sajtot.
Habzsákba habcsövet teszünk, majd ebbe rakjuk a kihűlt tésztát, és apró halmokat nyomunk a tepsire (érdemes megnézni a videót, hogy tényleg szépek legyenek). Beborítjuk őket sajttal, és előmelegített sütőben 190 fokon kezdjük el sütni, míg fel nem jönnek, szinte kipukkadnak, és szép világos aranybarna színük nem lesz (kb. 10-12 perc). Majd 175 fokon tovább sütjük, míg aranybarna színt nem kapnak (kb. 8-10 perc).
Garantálom, hogy instant szerelem lesz ez a sós desszert, úgyhogy érdemes belőle nagy adagot készíteni.
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria Kft. megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.08.07.2020.2316