Talán, sőt egészen biztosan itt jött el az a pont, mikor tényleg fel is fogtam: bizony egy új élet van a pocakomban. Az első rúgás érzését leírni nem lehet. A barátaimnak úgy mondtam: „Megérkeztem a buliba, tényleg anya leszek.”
Bár tudományos alapja nincs, de Borsó (ahogy magamban neveztem őt) ha különlegeset ettem, bizony mindig jelzett, én pedig ezt nagyon élveztem. Általánosságban azt olvastam, hogy a babák a narancslére „beindulnak”. Én bizony liter számra ihattam volna, nem történt semmi különleges, nem úgy a csokoládéra és a savanyú dolgokra! Ezekre tényleg „beindult a buli”, vagy csak nagyon hinni akartam, de ez már történelem.
A második trimeszterben elindult az, amit addig nem tapasztaltam: az éhség és a vágyakozás bizonyos ételek után. Két választásom volt: vagy a könnyebbik utat választom és tényleg tábla csokoládékat fogok elfogyasztani, vagy megrázom magam, és a születendő gyermekem és magam érdekében behúzom a féket, és egészséges irányba terelem a kívánalmakat.
Így az egyik legkézenfekvőbb az volt, hogy elkezdtem granolát gyártani itthon. Míg „normális” esetben este kívántam meg a nasizást, vagy hétvégeken, mikor túl voltam a héten és leeresztettem végre, addig várandósan, a negyedik hónaptól kezdve minden reggel alig vártam, hogy egyek. Valami édeset… Így született meg a tetszés szerint variálható, alig-munkával előre legyártható granola, ami onnantól a reggeleim szerves részét képezte.
Kókuszos-kakaós granola aszalt gyümölcsökkel
Legjobb dolog, amit tehetünk, hogy magunk állítjuk össze. Kész van 15 perc alatt, és készíthetünk akár egy hónapnyi mennyiséget is. Ennél jobb tápanyagbombát el sem tudok képzelni, ami gyors, tápanyagdús, és ráadásul még édes is.
Itt nézheted meg az elkészítését videón, a videó alatt pedig megtalálod a hozzávalókat és a további részleteket!
Hozzávalók:
3 pohár zabpehely
3-4 ek méz
2-3 ek kukoricaolaj vagy 1 púpozott ek kókuszzsír
1 pohár puffasztott tönköly
½ pohár puffasztott amaránt
1 pohár kókuszchips/pehely
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 marék aszalt füge
1 marék kandírozott citrom és narancs
1 marék aszalt barack
1 marék mazsola
Elkészítés:
A mézet felhevítjük az olajjal, és beleforgatjuk a zabpelyhet, majd sütőpapírra terítve előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük néhány perc alatt. Ha kivettük, hozzáadjuk a kakaóport (ilyenkor szépen bevonja), majd a felaprított aszalt gyümölcsöket, az amarántot, puffasztott tönkölyt és a kókuszchipset.
Ez a recept kedvünkre variálható.
Pár ötlet, amit jól áll a granolának: fűszerek terén a fahéj, a kardamom, a vanília, a szerecsendió.
Szárazanyagok terén: magok (mogyoró, kesudió, pisztácia, földimogyoró, dió, tökmag, pekándió, törökmogyoró), bármilyen aszalt gyümölcs, amit szeretsz (szilva, meggy, vörösáfonya, alma). Ha olajos magvakat is teszel a keverékbe, ezeket a zabpehellyel együtt a sütőbe dughatod, a pirítással még finomabbak és ropogósabbak lesznek, az aszalt gyümölcsöket azonban mindig a végén add hozzá a keverékhez, a sütőben ezek ugyanis szárazra és keményre sülnek.
Akárhogy is nézem, egyszerűen bármit rakhatsz bele, amit megkívánsz, akár darabolt étcsokoládét is! Fogyaszd tejjel, magtejjel, joghurttal, kefirrel, vagy akár friss gyümölcsökkel, jó étvágyat!