Első trimeszter… Van, aki tele van energiával, és van, aki a villamoson vagy az autóban ülve is elalszik. De egy biztos: a testünk elkezdett változni, ha még kívülről nem is látszik. A nagy könyvekben azt mondják, ilyenkor nem kell többet enni, csak máshogy. Ha bizonyos dolgokat, amiket eddig elkerültél, most megkívánsz, érdemes hallgatnod a megérzéseidre. Próbáld meg mindig azt nézni, te mit tehetsz értetek. Mert bizony te vagy a test, ami most táplál.
Tehát a legfontosabb a megfelelő energiabevitel és a kiegyensúlyozott étkezés. Nem párolt halra gondolok zöldséggel, hiszen nem fogyókúrába kezdünk. Ízeket és élményeket adunk magunknak, és a babánknak is. Mert bizony ő már elkezdi érezni az ízeket. És nemsokára jelezni is fog egy kis rúgással, ha tetszik neki, amit aznap „tálaltál”.
Örökké hálás leszek többek közt azért is a Közel-Keleten töltött időmnek, mert megtanított tényleg színesen étkezni. Kint mindent az evésről szól, minden e köré épül. Nincs olyan, hogy úgy találkoztok barátokkal, hogy ne legyen benne valami harapni való. A piacok szó szerint friss zöldfűszer illatúak és egy csokor bármelyikből nagyjából egy foci labda méretű. És persze a humusz, pontosabban az alapja, a csicseriborsó. Nem hogy egészséges, de mindenbe belekerül.
És elárulok még valamit: az ott élő emberek egészségesek. Az öregek is, és a gyerekek is végtelenül nyitottak az új ízekre, és mindent szeretnek enni. Én azóta is tartom itthon ezt a konyhát, és kérem ne rémüljön meg senki, de Babi – a másfél éves kislányom – kedvenc fűszerei: szumák, római kömény, koriander és a kurkuma. Imádja a bárányt, a garnélát, és nincs az a mennyiségű avokádó vagy uborka, amit ne tudna eltűntetni. Egy szó mint száz, hálás vagyok, hogy átállt az agyam és – nyilván utána olvasva és természetesen figyelve az ő igényeit – a hozzátáplálástól kezdve ugyanazt esszük.
Sültpaprikás humusz tál
1 ½ pohár főtt csicseriborsó
3 kápiapaprika
½-1 citrom leve ízlés szerint
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek tahini (szezámkrém)
Koriander (de petrezselyemmel is nagyon jól működik)
Só
2 tojás
Naan kenyér
Bébi spenót
Avokádó
Ha nem kész főtt csicseriborsóval dolgozunk (tápanyagban egyébként ugyanaz), akkor egy éjszakával előtte áztassunk be egy pohárnyit, majd másnap főzzük meg kb. 30-40 perc alatt. Mivel felszívja a vizet, így pont elegendő lesz a mennyiség.
A paprikákat meglocsoljuk olívaolajjal és 180-190 fokon addig sütjük, míg nem kapnak egy kis színt (kb. 20-30 perc). Félidőnél hozzáadhatunk koktélparadicsomot, kellemes édeskés íz lesz a humusz tál mellé.
Egy turmixgépbe beletesszük a csicseriborsót, 2 db sült paprikát (magtalanul), a fokhagymát, a tahinit, és ízesítjük sóval, illetve citrom levével (kell bele, sokkal több, mint gondolnád! figyeld meg, mennyire jól hozza ki az ízeket, ha nem félünk használni, a só pedig nagyon jól ellensúlyozza a fanyarságát)
A maradék paprikát feldaraboljuk és beleforgatjuk az aprított korianderrel együtt.
Mellé készül a buggyantott tojás. Nagyon egyszerű a trükk, egy poharat duplán kibélelünk folpackkal, ebbe tesszük bele a tojást, becsavarjuk, majd a kis csomagokat gyöngyöző vízben 5 perc alatt megfőzzük. Gyorsan hideg víz alá tesszük és kicsomagoljuk. Halkan megjegyzem, lágy tojással is teljesen jól működik. A tojást érdemes bevezetni várandósság alatt és ezerféleképpen elkészíthető.
Imádom a lepény kenyereket, és hihetetlen egyszerű elkészíteni, ha van rá idő! Ha nincs, akkor sincs baj, olyan jókat lehet kapni adalékanyagmentesen, hogy ezért senki nem fog megkövezni minket. Sütőben megpirítom, és egész nap pont olyan az íze, mintha meleg lenne, nem úgy, mint a pirítós kenyér J
A zöldségeket pedig vágjuk fel és együnk sokat nyersen, amennyit csak tudunk. Szezontól függetlenül mindig megtalálhatjuk a nekünk valót: répa, piros vagy fekete retek, paprikák, paradicsomok, avokádó, újhagyma, zeller, rukkola, madársaláta, bébi spenót… a csírákról nem is beszélve, amik nemcsak finomak, de hihetetlenül egészségesek is.
Na de beszéljenek helyettem a képek: kattints a videóért!
A cikk a Bayer Hungaria Kft., Elevit Complex forgalmazójának megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.18.05.2020.2267