Bezár
Tápláló finomságok a szoptatás idejére Baracskay Angélától

Tápláló finomságok a szoptatás idejére Baracskay Angélától

Elég hamar rá kellett ébrednem, miért nevezik az első három hónapot a negyedik trimeszternek.

Csoda, egy azonnali kötelék, felfoghatatlan érzések kerítettek hatalmukba. “Fentek” és „lentek”. Hormonok csatája. És a felelősség, ami teljesen új jelentést kapott az életemben. Itt volt egy kicsi Borsó, és minden percünket úgy töltöttük, mint a kismajmok. Mert ez kellett neki, és nekem is. A legszebb időszak volt… azóta eltelt két év.

Azt mondják, hamar elszalad az idő, mindig újat és mást tartogat, de alig várom az újabb összebújós felvonást az életünkben. Most már hullámokban van, amikor van kedve hozzá a kisasszonynak.

Viszont akkor, amikor pici volt, tényleg semmire nem jutott idő. Bizony tényleg megtörtént, hogy a reggelimet… inkább nem is mondom, hol ettem meg… de teljesen normális volt, hogy szoptatás közben ebédeltem, és rácsöppent a paradicsomszósz a kis babahajra. Ez a valós élet.

Szoptatás időszakában kézenfekvő volt, hogy olyan kell, amit közben is tudok enni, mert

ahogy ő aludt, igyekeztem én is azt tenni, hogy regenerálódjak.

Babi folyton rajtam aludt, éjjel-nappal. Ha fagyi bontódott, nem volt mese, választhattam, vagy megeszem, vagy elolvad… nyilván megettem…

Az első hónapok az összehangolódás jegyében telnek, ami sok időt igényel, ezért az étkezés pusztán szükség, és nem élvezet. De a legfontosabb: táplálsz, ezért neked is táplálót kell enned.

Ami jól esik, gyors, és mindkettőtök egészségét szolgálja. Ha van idő főzni, főzzünk, ha pedig nincs, akkor készüljön néhány adag kenegetős, 3 napig tuti működőképesek.  A leves, a tésztához készített szószok szintén – sőt, én néha le is fagyasztottam belőle. Főzelékből sem jellemző, hogy keveset készítünk: és ez így van rendjén, praktikusan kell gondolkodni.

Hozok most 3 szendvicskrémet/mártogatóst, ki minek hívja, milyen célból és milyen állagúra készíti, egy a lényeg: fél kézzel is meg lehessen enni, ha csak szoptatás közben marad idő falatozni.

A három recept részletes leírását a videó alatt találod, itt pedig végignézheted, hogyan készülnek!

Tzatziki (zöldfűszeresen)

1 doboz görög joghurt

1 kígyóuborka

1/2 csokor koriander/menta/petrezselyem ízlés szerint

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

csipet só

Én imádom a fokhagyma ízét, főleg, ha hő éri, mert akkor édeskés, kellemes, igazi fűszerré válik. Ezt az édes ízt ráadásul állítólag az anyatejből a babák is kiérzik, csak mondom. Így 1-2 evőkanál olívaolajon épphogy csak megdinsztelem a reszelt fokhagymát, majd beleforgatom a joghurtba, hozzáadom a reszelt uborkát, ízlés szerint az aprított zöldfűszert, és sózom egy picit. Egy jó kis pirított lepény, mellé friss zöldségek (paprika, sárgarépa, zeller, igazából ami jól esik) és máris kész a laza, gyors reggeli.

 Vörösáfonyás csirkemájpástétom

1 marék cukrozatlan vörösáfonya

200g csirkemáj

1 vöröshagyma

1 ek méz

3-4 ek libazsír

1/4 friss csokor oregánó (vagy 1 kk szárított, de a majoránna is tökéletes)

2-3 ek balzsamecet

csipet só

A felaprított hagymát egy pici zsíron vagy olajon megdinsztelem, az utolsó pillanatban hozzáadom a mézet, majd turmixgépbe rakom. Ugyanebben a serpenyőben a megtisztított csirkemájat forró zsírban hirtelen megsütöm, és hozzáadom a balzsamecetet. Hagyom, hogy elpárologjon a savas íz, és irány a turmixgép. Beleteszek 2 ek libazsírt, fűszerezem friss oragánóval, ízlés szerint sóval és a vörösáfonyával. Hűtőben hagyom kihűlni és kissé megdermedni. Pirítósra egyszerűen tökéletes. 

ZÖLDségkrém

1/2 fej brokkoli rózsájára szedve

2 marék friss (bébi)spenót

1 db cukkini

1 pohár zöldborsó

2 g fokhagyma

1 ek olaj

zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű

A reszelt fokhagymát olajon megdinsztelem és félrehúzom. A zöldségeket feldarabolom és megpárolom: brokkoli, cukkini, borsó. A zöldségeket a dinsztelt fokhagymával és a spenóttal turmixoljuk, és ízlés szerint sózzuk. Ha van időnk és kedvünk, a brokkoliból és a cukkiniből félretehetünk egy keveset, amit szeletelt fokhagymával megpirítunk. Jó kis ropogós állagot ad a kész krém tetején.

Egyébként ez a krém másnap sajttal, tejszínnel felfőzve szuper kis tésztaszósz lehet, vagy ha van alaplevünk a fagyasztóban, akkor leves is lehet belőle hidegen vagy melegen, így is, úgy is finom.

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült. L.HU.MKT.CC.15.07.2020.2326

Bezár