Baracskay Angéla szeret enni, és nem hisz abban, hogy az ízeket fel kellene áldozni az egészség oltárán. A harmadik trimeszter idejére két isteni, alternatív palacsinta receptet hozott, egy édeset és egy sósat – hogy nehezebb legyen a választás!
Emlékszem, mikor egy gyakorlott anyuka barátnőm azt mondta: a várandósság édes teher. Valahol a 35. hét környékén jöttem rá, hogy bizony igaza van, és hogy mennyire szerencsés vagyok, mert ilyenkor már lehetnének igen kellemetlen tünetek, de nálam tényleg csak az utolsó pillanatokban ütötték fel a fejüket (bár ezek a napok akkor éveknek tűntek…).
Két út állt előttem: vagy végig szenvedem az utolsó heteket, vagy az esélytelenek nyugalmával inkább a beletörődőm a sorsomba. 😀 Azt hiszem, annyit sosem nevettem magamon, mint akkor. Bekötni a cipőfűzőt, kigurulni az ágyból, feltérképezni minden lehetőséget, ha ki kell mozdulni, merre van a mosdó, soroljam? ☺
Más érzés is elkapott: a nyugalom. Hiába volt bent Babi, minden mozdulatát éreztem, és ő is az enyémet, reagált és reagáltam, meséltem és énekeltem, megérkezett az is, amit úgy vártam: a kapcsolat. És a türelmetlenség, mert a napok belassultak, annyira vártam már őt.
Azt vettem észre, egyre többet iszom. Mindenki nyugodjon meg: vizet… A várandósság előtt – bevallom – napi 1-2 liter folyadékot ittam. De a test jelez és irányít. Főleg, ha hallgatunk rá.
Így víz, víz, víz, és a szoptatás alatt mérhetetlen mennyiségű vizet fogsz még fogyasztani. Észre sem veszed, és felugrik 4-5 literre egy nap. Hihetetlen, nem?
A vizet rengetegféleképpen ízesítheted: uborka, gyömbér, menta, lime, málna, bogyósok. Ami jólesik. Azonban a folyadékbevitel nem véletlenül ugrik meg: vele együtt az étvágy is. Készül a test és a baba is az új kapcsolódásra, mikor már kint lesz, és nem odabent.
Én ennyi szénhidrátot életemben nem ettem (talán csak a szoptatás alatt). Az utolsó hetekben el se tudom képzelni, mi kapcsolta be a gombot, de én átadtam magam neki… ha palacsinta, akkor palacsinta kérem…nem csak reggel 🙂
Már nem biztos, hogy minden olyan komfortos lesz, mint az elején, így jöhetnek az egyszerűbb, de laktatóbb ételek. Hozzáteszem: a reggeli a palacsintáké, most megígérem, hogy a babád kedvencei is lesznek, mikor elkezdődik a hozzátáplálás. És neked is, mert egyrészt pikk-pakk kész, másrészt, ha marad, akkor a hűtőben teljesen jól bírja még másnap is, vagy akár fagyasztható, de ilyenkor sütőben melegítsd újra.
Na lássuk ezeket a palacsintákat 🙂
Videón az elkészítés, lentebb pedig a pontos receptek.
Sós palacsinta:
A sós palacsinta szerintem a világ legjobb dolga… de komolyan, nincs olyan zöldség, ami ne illene hozzá, vagy épp bele. Bátran kísérletezzetek, csak az alaptól ne térjetek el, és akkor tuti siker lesz.
170 g liszt
1 csipet só
5 g sütőpor
1 tojás
250 g tej
Ízesítés:
2-3 ek túró
2 reszelt répa
2 szál aprított újhagyma
A szárazanyagot elkeverjük a folyadékkal: a tojással és a tejjel, végül a zöldséget és az aprított újhagymát adjuk hozzá.
Forró serpenyőben kevés olajra kicsi halmokat teszünk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A palacsinták legyenek tenyérnyiek, így könnyebb őket megfordítani, és legyünk türelmesek a sütésnél: akkor szabad fordítani, ha a teteje elkezd mattulni.
Öntet:
2 dl tejfölben elkevert aprított zöldfűszerek (például snidling, petrezselyem, turbolya)
Tipp: bármilyen zöldfűszer passzol hozzá, sőt, ha túróval elkeveritek, friss és könnyű szendvicsfeltét is válhat belőle.
Édes palacsinta:
Az alap palacsinta nemcsak a mi kedvencünk lesz, de a babánké is. Persze neki még só nélkül készüljön, és mindig szezon alapján turbózzuk olyan gyümölcsökkel, amiket már fogyaszthat: alma, körte, meggy, szeder, málna, áfonya, barack, de a banánhoz nagyon jól passzol a spenót, is csak mondom 🙂
1 doboz eper
2 db érett banán
2 tojás
1 csipet só
2 ek zabpehely
2-3 ek liszt
1 csapott kk sütőpor
A banánt villával összenyomjuk, majd elkeverjük a két tojással. Adjuk hozzá a szárazanyagokat, keverjük jól át, majd forró olajos serpenyőben süssük ki a sós palacsintához hasonlóan (tenyérnyi halmok). A gyümölcsöket bele is keverhetjük, ha viszont a szemüknek jobban esik és van türelmünk, vágjuk fel az epret, és miközben sül a palacsinta, nyomjuk bele, majd fordítsuk meg és süssük az eperrel együtt. 🙂
Karamellás eperszósz:
2-3 ek cukor
4-5 ek víz
1/2 doboz aprított eper
A cukorból és a vízből aranybarna karamellt készítünk, majd beleforgatjuk az epret, összerottyantjuk, és kész is a karamellás eper szósz. 🙂
A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.
L.HU.MKT.CC.13.07.2020.2324