Bezár
Uzsonna útközben, környezettudatosan

Uzsonna útközben, környezettudatosan

Mi alapján válasszunk uzsonnát a kicsiknek, ami egyszerre egészséges, praktikus és ugyanakkor környezettudatos is? Kecskés Tímea, az egyboszorka blog szerzője osztotta meg velünk tippjeit!

Mit vigyél magaddal, ha menet közben kell megetetned a babát?

Élvezed a napokat otthon a kisbabáddal, de szerencsére az élet nem áll meg most sem, hogy szülő lettél. Még ha sok olyan véleménnyel is találkozol, hogy neked most otthon a helyed, mert a legfontosabb a nyugalom, akkor is nyugodtan mozdulj ki a babával! Van, ahová muszáj menni, hiszen mindig akad valami elintéznivaló. Ezeket az alkalmakat is megtoldhatod egy kis sétával az egyre szebb, egyre tavasziasabb időben, de találkozhatsz a barátaiddal is, sőt a kicsiket is összehozhatjátok egy-egy ismerkedős alkalomra. Ha pedig van nagyobb gyereked is, akkor a kérdés fel se merül: vele nem múlhat el nap séta vagy játszótér nélkül.

A picinek azonban akkor is ennie kell valamit, ha mozgásban töltitek a délelőttöt vagy az uzsonnaidőt. A legegyszerűbb fél évig vagy azután is a szoptatás, amit ha ügyesen csinálsz, szinte észre sem lehet venni – hűvös időben érdemes cipzáros felsőket venni, és alulra egy olyan trikót, aminek a nyakkivágását le tudod húzni, hogy a hasad, derekad fedett maradjon. De lehet kapni csinos speciális szoptatós felsőket is,  vagy egy kendővel is a beterítheted a vállad és egyúttal a babát a diszkréció érdekében. Amikor pedig a baba már mást is igényel, vihetsz magaddal olyan tízórait neki, ami egészséges, finom, könnyen kezelhető és még környezettudatos is. De mi az, ami mindennek a feltételnek megfelel?

Nagyon sok szempont szerint körbejárható az, hogy mitől környezettudatos egy kisbaba tízóraija, ha mindet figyelembe akarnánk venni, bizony nehéz dolgunk lenne. Lássunk inkább néhány praktikus szempontot, ami alapján választhatunk.

  • Származási hely – minél közelebbről származik az adott élelmiszer, annál jobb. Ha a helyi piacon vetted a gyümölcsöt, magyar gyártótól a zabpelyhet vagy megbízható közeli termelőtől a joghurtot, máris egy csomó károsanyag-kibocsátást megelőztél a szállítási útvonal lerövidítésével.
  • Szezonalitás – leginkább a zöldségek, gyümölcsök esetében érvényesíthető szempont. Válaszd a szezonálisat, kisbabák esetében még nem annyira fontos szempont a változatosság. Télen almát, répát, céklát és más gyökérzöldségeket, gesztenyét és sok más finomságot is készíthetsz, a tavasz  érkezésével pedig egyre könnyebb dolgod lesz!
  • Csomagolás – ha csak teheted, vásárolj műanyagmentesen. Egyre több helyen nyílnak csomagolásmentes boltok, ahol gabonapelyheket, aszalványokat, egyes helyeken kekszeket is kaphatsz, de alapanyagokból is nagy a választék. Ha a környékeden nem áll rendelkezésre ilyen üzlet, a piac kínálatában is érdemes körülnézni, illetve a szupermarketekben is sok mindent megkapsz a saját zsákodba vagy környezetkímélő csomagolásban.

Nézzük a konkrét fogásokat! Lehet, hogy a babád szívesen rágcsál kézbe vehető ételeket, de az is, hogy inkább kanalazik és a pépeket szereti. Kanalazáshoz nekem az vált be a legjobban, hogy mindig tartottam otthon olyan gabonapehely-keveréket, amiből a kicsi is ehet. Indulás előtt összekevertem natúr joghurttal, így útközben megpuhult a gabona, és sűrű, nem csöpögős müzli lett belőle. De bármilyen gyümölcs- vagy zöldségpürét, sűrűre kevert túrókrémet is vihettek, vagy smoothie-t is készíthetsz, és fogyaszthatja a kicsi italként a tízórait.

Ha inkább a falatokat szereti, készíthetsz házi zabpelyhes kekszet, sajtos rudat, pogácsát, ezek fémdobozba téve sokáig finomak maradnak, és kivehetsz belőlük egy adagot indulás előtt. Jó ötlet a csíkokra vágott sajt, ha már jobban tud rágni a baba, akkor sárgarépát, karalábét is kaphat mellé, a legegyszerűbb pedig a gerezdekre vágott alma. Ehet a kenyérfalatkákat, kiflikarikákat – az otthoni uzsonnához képest az a különbség, hogy nem kenünk rá semmit, hanem kis darabokra vágva dobozba tesszük a feltétet, ami lehet sonka, sajt, főtt tojás vagy zöldség.

Hogy miben vidd magaddal az uzsonnát, az attól is függ, milyen eszközzel képes már bánni a babád. A smoothie például akkor jó, ha cumi és csőr nélküli palackból is tud inni, a darabos ételek feltételezik, hogy ügyesen fog meg apró tárgyakat. Ha környezettudatosan gondolkodunk, akkor mindig abból indulunk ki, hogy a meglévő tárgyainkat használni jobb, mint új, speciálisan egy-egy célra kialakított eszközöket vásárolni. Folyékony tízóraikhoz kimosott kis üveg vagy kulacs, pépes ételekhez apró befőttes üveg a praktikus, vagy ha korábban használtál anyatejtároló poharakat, azokat most újra előveheted – jól záródnak, és pont egy kisétkezésre elegendő mennyiség fér beléjük. A szilárd ételekkel a legkönnyebb:  kell egy biztosan záró fedeles doboz, kekszekhez, pogácsákhoz pedig egy tépőzáras textil szendvicstasak, és már indulhattok is! 

Ami fontos, hogy legyen nálad egy kulacsban víz iváshoz és tisztálkodáshoz, és egy egyszerű kendő, amivel letakarhatod a baba ruháját és evés után letörölheted az arcát. Ilyen felkészülés után már csak egy dolgot ne felejts el: magadnak is vigyél tízórait!

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója  megrendelésére készült.
L.HU.COM.CC.16.03.2020.2204

Bezár