Mikor egy kapcsolat eljut odáig, hogy a pár meghozza a döntést: gyermeket szeretnének, nem hiszem, hogy szükséges a vágyfokozás. Hiszen a szerelem adott, a vágy pedig megkérdőjelezhetetlen. Ez a desszert bővelkedik az egyes kultúrákban vágyfokozóként számon tartott alapanyagokban, amik ráadásul egészségesek is: étcsokoládé, tojás, datolya, gránátalma.
Ez a recept nem arra szolgál, hogy „elcsábítsuk” vele a másikat, sokkal inkább egy méltó megünneplése lehet annak az estének, mikor elhatározzuk: a szerelem gyermeket kíván.
Talán nem is olyan sokára elbúcsúzunk kicsit a régi énüktől, hogy még teljesebbé válhassunk szülői szerepben. Mert egy csodálatos út vár ránk, amiben már az első perctől – ha kicsit tudatosak vagyunk – a pánik és a stressz ellenszerét már meg is találtuk. Felkészülni tudatosan a babatervezésre, hogy várva várt gyermekünk már az első pillanattól megkaphassa azt, amit mi is vágyunk neki megadni, vagyis MINDENT.
Amíg ezt a „vágyfokozó desszertet” falatozzátok, lassan és kényelmesen ízlelgetve az izgalmas részeit, feledkezzetek bele abba a jövőképbe, amiben már eggyel többen vagytok.
És most következzen a recept!
Az 1001 éjszaka tortájának alapja egy habkönnyű, mandulás, roppanós tészta, melyet narancsos, gyömbéres datolyalekvárral kenünk meg, majd pirult ízű mandularopogóssal és selymes, klasszikus étcsokoládé mousse-szal rétegezünk, végül pedig friss gránátalmával szórunk meg.
1001 éjszaka tortája
Az étcsokoládé mousse hozzávalói
150g étcsokoládé
40g vaj
5 db tojásfehérje
30g cukor
3 db tojássárga
csipet só
A tojásfehérjét felverjük a cukorral. Először csak magában kezdjük el felverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, mikor már félig hab állagú, majd keményedésig verjük. Az étcsokoládét felolvasztjuk a vajjal vízgőz felett. Figyeljük, hogy a tál alja ne érje a vizet, csak a gőz tegye a dolgát. Érdemes a vizet csak gyöngyözni hagyni, a csokoládét és a vajat pedig folyamatosan keverni. Ha felolvadt, félrehúzzuk, és egy kézi habverővel belekeverjük a részletekben hozzáadott tojássárgáját. Végül két részletben egy spatulával – hogy ne törjük össze a habot – lapátoló mozdulatokkal ąź
A mandulás ropogós piskóta hozzávalói
120 g tojásfehérje (körülbelül 4-5 darab tojásfehérje)
230 g cukor
200 g mandulaliszt
1 narancs reszelt héja
A tojásfehérjét ugyanazzal az eljárással készítjük el, mint a csokoládé mousse-nál. A végén viszont mandulalisztet forgatunk bele egy spatula segítségével, és friss bio reszelt narancshéjjal ízesítjük.
3 lapot készítünk, melyek egyenként 4, kb. 15 cm hosszú csíkból állnak. Szilikonos sütőpapírra húzzuk őket (ha nincs, kenjük ki, hogy ne tapadjon le), és mellé kis halmokat nyomunk díszítésnek.
140 fokon sütjük légkeverésesen, még világos ropogós aranybarnára nem sül, de belül még kellemesen ragacsos – kb. 20-25 perc alatt sül készre.
Narancsos datolyalekvár
1 marék datolya előzőleg forró vízben áztatva, majd felaprítva
1 narancs leve (ami megmarad a piskótából)
1 ujjnyi reszelt gyömbér
A legegyszerűbb lekvár recept: mindent beleteszünk egy edénybe, és egyszerűen összefőzzük.
Pirított mandula
100 g mandula pálcika (fontos, hogy nem szeletelt mandula!)
1 ek porcukor
Egy serpenyőben pirítani kezdjük a mandulát a porcukorral, folyamatosan keverjük, és hagyjuk, hogy a cukor rákaramellizálódjon, majd kiöntjük egy hőálló edénybe, hogy ne piruljon tovább. Félretesszük a tálalásig.
Összeállításnál a piskótákat megkenjük a lekvárral, majd habzsákból rányomjuk a csokoládé mousse-t, megismételjük még egy réteggel, majd a tetejét csokoládé mousse-szal zárjuk, és a díszítésnek szánt piskótahalmokkal, a pirított mandulával és a friss gránátalmával tálaljuk.
Nézd meg videón az elkészítést ide kattintva!
A cikk és a videó az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria Kft. megbízásából készült.