Bezár
Veled minden lépésnél a spájzban: A CSICSERIBORSÓ!

Veled minden lépésnél a spájzban: A CSICSERIBORSÓ!

Hogy mit tekintünk alapélelmiszernek, olyannak, ami mindig megtalálható a kamránkban, bizony nagyban függ attól, hogy mit hozunk otthonról. Aztán az is valószínű, hogy míg bizonyos élelmiszerek, mint a liszt vagy a tojás megmaradnak a későbbiek során is, sok új alapanyag is bekerül ebbe a körbe. Az biztos, hogy főzési szokásaink nagyban befolyásolják, milyen élelmiszereket tekintünk alapvetőnek, bázisnak, melyek hosszú ideig eltarthatók és sokféleképpen készíthetők, és amik szép lassan a kamránk állandó szereplőivé válnak.

Az olyan hüvelyesek, mint a bab, a lencse vagy a sárgaborsó, szárított formában anyáink konyhájában is mindig megtalálhatók voltak, míg a csicseriborsó talán kevésbé ismerős a gyerekkorunkból. Manapság azonban a Közel-Kelet kincse, a csicseriborsóból készített humusz nagy eséllyel fellelhető a hűtőszekrényünkben anélkül, hogy tudnánk, mennyire egyszerű elkészíteni, pedig – mint mindenből – ebből is a házi a legjobb!

A csicseriborsó fehérjében és rostokban gazdag szárazhüvelyes növény. Sokan kerülik a „legendás” puffasztó hatása miatt, azonban jó tudni, hogy az áztatás, a főzés és a krémesítés hatására ez jelentősen mérséklődik, ezáltal pedig az emészthetősége is könnyebb, ami a kismamák szempontjából (is) nagyon fontos.

Tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal: remek forrása a folsavnak, ami ráadásul természetes, a szervezetben jól hasznosuló folátként van jelen. Ezen kívül a csicseriborsó kolin, magnézium, foszfor, cink, réz és vas tartalma miatt is értékes alapanyag.

A csicseriborsót áztatás után főzzük meg, tahinivel (szezámkrém) és citromlével turmixoljuk le, és ízesítsük kedvünk szerint! Az így elkészített humusz alapot pinkké varázsolhatjuk céklával, vibráló narancssárgává sült paprikával, de ízesíthetjük olívabogyóval, fokhagymával, korianderrel vagy lime-mal is – kísérletezzünk vele bátran! Ha kedved kaptál hozzá, kattints ide Baracskay Angéla autentikus receptjéért!

A cikk a Bayer Hungaria Kft., az Elevit Complex forgalmazójának megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.18.05.2020.2267

Bezár