Bezár
Veled minden lépésnél a spájzban: A CSOKOLÁDÉ

Veled minden lépésnél a spájzban: A CSOKOLÁDÉ

Eszünkbe jut, ha hidegen roppan, de erre gondolunk akkor is, amikor egy bögrében gőzölgő melengető ital jár a fejünkben. Ez a kakaóbabból készített édesség alighanem a világ legnépszerűbb nassonlivalója, mely a világ legtöbb nyelvébe a 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātl-hoz hasonló formában került be.

Bár a legelvetemültebb mogyorókrémek, nugáttal töltött bonbonok és a legbűnösebb desszertek alapja is a csokoládé, azért nem veszik el a jogosultságot ettől az alapanyagtól, hogy egészségesnek hívhassa magát.

Kedélyjavító, élénkítő hatását már a 19. században felismerték, de tovább kutatták a fogyasztásával járó jótékony hatásokat: 1878-ban Hermann Emil Fischer kakaóbabból izolálta a teobromin nevű alkaloidot, melynek köhögéscsillapító hatását angol és magyar szerzőkből álló kutatócsoport vizsgálta.

A csokoládé ugyanis körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, köztük olyan serkentőket, mint a koffeint és teobromint, ezen kívül olyan, élettani szempontból fontos komponenseket, mint a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a feniletilamin, a tiramin és a magnézium.

A felsoroltak között van az a kettő is, ami a csokoládét a vágyfokozó ételek, azaz afrodiziákumok közé emeli: az egyik a triptofán nevű aminosav, mely a szerotonin, vagyis boldogsághormon építőköve. A szerotonin egy olyan ingerület átvivő anyag (ún. neurotranszmitter), mely az agyban többek között az szexuális izgalomért is felelős. A másik anyag, a feniletil-amin (amfetaminnal kapcsolatos stimuláns), mely akkor szabadul fel az agyban, mikor két ember egymásba szeret.

Minél magasabb kakaótartalmú az étcsoki, amit fogyasztunk, annál nagyobb koncentrációt kap a szervezet a fenti anyagokból. Bár tudományosan nehezen bizonyítható a csokoládé vágyfokozó hatása, pszichésen mégis jótékony hatásúnak bizonyul a feltételezhetően placebo hatásnak köszönhetően.

Akárhogy is: a magas kakaótartalmú étcsokoládé – mértékkel fogyasztva – az egyik legjobb nassolnivaló, amit csak választhatunk, ha viszont alapanyagként használjuk egy desszertben, jó, ha gondolatban kesztyűt húzunk, ugyanis a csoki meglehetősen kényes arra, ahogyan a konyhában bánnak vele. A Falatról falatra receptrovatban Baracskay Angéla egy csodás desszertben adott neki főszerepet, ide kattintva megtalálod a hozzá tartozó videót, így akár már ma elkészítheted!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungaria Kft. megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.26.05.2020.2279

Bezár