Bezár
Veled minden lépésnél a spájzban: A LILAKÁPOSZTA

Veled minden lépésnél a spájzban: A LILAKÁPOSZTA

Te is azok közé tartozol, akik csak évente 1-2 alkalommal, például kacsa mellé készítenek párolt lilakáposztát? Ez az alapanyag tipikusan olyan, amit egyetlen fogással párosítunk, és szinte eszünkbe sem jut, hogy mennyi mindenre lehetne még használni. Olcsó, egész évben elérhető, beltartalmi értékei pedig önmagukért beszélnek. A vörös- vagy lilakáposzta kiváló rost, C-, B-, K-vitamin, magnézium és káliumforrás, ha pedig csíraként tudunk hozzájutni, kimagasló kalciumtartalmát is élvezhetjük. Gyönyörű színét egy antocián nevű antioxidánsnak köszönheti.  (Az antioxidánsok sejtvédő hatású anyagok.) Fogyasztása frissen vagy párolva ajánlott, hiszen leginkább így őrzi meg értékes tápanyagait. Leendő kismamák számára az antioxidánsok napi rendszeres bevitele – lehetőleg természetes forrásból – mindenképpen ajánlott. Ennek egyes adatok szerint a későbbiekben is pozitív hatása lehet a fejlődő babára nézve.

Ha párolva fogyasztod, próbálj ki új változatokat: készítsd egy kevés vörösborral, almával és fahéjjal kiegészítve! Nyersen és ropogósan számtalan saláta fő- vagy kiegészítő alapanyagaként szolgálhat, például egy fitt változatban elkészített coleslaw salátában, ahol a majonézt natúr joghurtra válthatod, vagy egy otthon összeállított gyros-ban, hogy a streetfood változathoz hasonlóan roppanós textúrákra haraphass. Párolás után tekerd rétestésztába és süsd meg: legyen ez a körete egy ízletes sülthúsnak, de a lilakáposztából akár pesztót is készíthetsz!  

Reméljük, sikerült ötletet adnunk arra, hogyan használd ezt a könnyen hozzáférhető és méltatlanul elhanyagolt zöldséget! Ha van kedved vele kísérletezni, kattints Angéla receptjéért, amiben a babatervezés időszakára ad változatos, könnyen variálható és időben is praktikus ebéd-ötletet!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.26.05.2020.2279

Bezár