Bezár
Veled minden lépésnél a spájzban: A TOJÁS

Veled minden lépésnél a spájzban: A TOJÁS

Egyszerű. Laktató. Univerzális. Neked mi az első jelző, ami a tojásról az eszedbe jut? A tojás – annak ellenére, hogy egyetlen sejt – szinte az összes létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. Komplett fehérjeforrás, melyben az összes esszenciális aminosavat (= a fehérjék építőköveit) megtalálod, ráadásul a szervezetben jól hasznosuló formában, ezért mondjuk rá, hogy magas biológiai értékkel rendelkezik. Kiemelkedő mennyiségű kolin található benne, több vizsgálat eredményei szerint pozitív hatással lehet  a fejlődő magzatra és az anyukára nézve egyaránt. Még normál, változatos táplálkozás esetén is nehéz elegendő mennyiségben fogyasztani, ezért bátran fogyasszunk tojást a várandósság ideje alatt különféle módokon elkészítve. Húsmentes étrendet alkalmazók számára a sajt mellett a legjobb húspótló lehet, ráadásul igen változatosan készíthető.

Mennyit és hogyan?

Tojásból a várandósság ideje alatt heti 5-7 darabot bátran illesszünk be az étrendünkbe, de a babatervezés időszakában is nyugodtan javasoljuk a párunknak, hogy fogyasszon több tojást, mivel a benne található vitaminok és ásványi anyagok közül elsősorban a cink, és a szelén támogatják a hímivarsejtek megfelelő képződését.  (ide értjük, hogy elegendő számú,  kellő mozgékonyságú és megfelelő minőségű örökítőanyagot hordozó spermium termelődik). Hitted volna?

Ha várandósan megkívánjuk a tojást, ügyeljünk arra, hogy nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állapotban ebben az időszakban kerüljük: sajnos átmenetileg le kell mondanunk a nyers tojással készülő házi majonézről, a folyós sárgájú lágytojásról, és a tiramisuról is, de szerencsére annyi, de annyi elkészítési mód létezik, amivel ez az egyszerű alapanyag beemelhető az étrendbe!

Baracskay Angéla például egy szupertitkos receptjét osztotta meg velünk, amit a kívánós kismamák figyelmébe ajánl elsősorban, de azért elárulta: ő bizony várandósságtól függetlenül is megkívánja időnként ezt az édes-sós töltött bundáskenyeret. Kattints ide, ha szívesen megnéznéd, hogyan is készül ez a meglehetősen rendhagyó fogás!

A cikk az Elevit Complex forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

L.HU.MKT.CC.26.05.2020.2279


Bezár