Bezár
Hogyan tudod elkerülni a szülés utáni depressziót?

Hogyan tudod elkerülni a szülés utáni depressziót?

A várandósság alatt a legtöbb kismama tervezget és álmokat sző arról, hogy milyen lesz majd, amikor végre itt lesz a kisbaba. Az ilyenkor születő elképzelések nem járnak távol a valóságtól: a baba gyönyörű lesz és cuki, imádni fogod az illatát, az egész család odalesz érte, és szüksége lesz a legtöbb dologra, amit most nagy örömmel szerzel be neki.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is, amiről kevesebbet beszélünk: az anyaság minden szépsége mellett nehéz is. Fizikailag kimerítő: túl vagy egy szülésen, és a testedben olyan hormonvihar tombol, amilyet korábban soha nem tapasztaltál. Eddig ismeretlen fájdalmaid vannak, és lehet, hogy nem tudod magad megfelelően kipihenni. A szervezeted a hatalmas erőfeszítés után sem nyugodhat, hiszen mozgósítania kell a szoptatáshoz szükséges erőforrásokat. Kecskés Timi írása következik.

Mindemellett ott vannak a hirtelen rád zúduló kérdések és kételyek is. Itt a baba – és most mit kell csinálni? Hogyan fogom életben tartani? Hogyan működik? Miért sír? Miért nem alszik? Úristen, alkalmatlan vagyok erre – sok friss anyuka meglepően gyorsan jut erre a következtetésre. Emlékszem, amikor az első kisfiamat hazavittük: áttettem a kiságyba a hordozóból az alvó babát, aztán ott álltam és fogalmam se volt, hogy mi lesz. Mit fog csinálni, és akkor nekem mit kell majd tennem? Milyenek lesznek a napjaink? Hogyan kell anyának lenni – pláne jó anyának?

Szerencsére nálam ezek gyorsan múló kétségek voltak – részben ösztönösen, részben némi utánajárással és segítséggel egészen jól alakultak a dolgok. Amit tapasztaltam: a szorongás, a hangulatingadozás, a boldogságból a kétségbeesésbe zuhanás, majd vissza az érzelmi hullámvasúton – ez a baby blues volt, amit a friss anyukák nagy része tapasztal a szülés utáni első néhány napon vagy héten. Ez természetes és magától múló állapot, a gyermekágyi depresszió azonban egy valódi betegség, amelyről beszélni kell, és nem szabad a szőnyeg alá söpörni.

Gyermekágyi depresszió? Milyen az?

Ha a szülés utáni első hetek elteltével is gyakran vagy szomorú és kedvetlen, sokat sírsz, állandóan fáradt vagy, de mégsem tudod kipihenni magad, esetleg bűntudattal küzdesz, hiszen mindenki szerint örülnöd kellene a babának, de egyszerűen nem megy – akkor lehet, hogy te is érintett vagy a gyermekágyi depresszióban. De nem csak ezeket a tipikusnak tűnő tüneteket tapasztalhatod: van, aki képtelen az evésre és van, akinek épp ez az egyetlen örömforrása. Mások úgy érzik, hatalmas elvárások terhe alatt kell teljesíteniük, vagy éppen a koncentrációs készségük nem az igazi ebben az időszakban: bármelyik lehet a gyermekágyi depresszió tünete. Mivel azonban ezek a jelenségek önmagukban is előfordulhatnak, és külön-külön nem feltétlenül jeleznek betegséget, mindenképpen fordulj szakemberhez, ha felmerül benned, hogy amit érzel, az nincs rendben – különösen, ha a tünetek súlyosak, súlyosbodnak/nem javulnak vagy több héten át tartanak.

Nagyon sokat számít a környezet támogatása. Az olyan mondatok, mint „szedd össze magad” vagy „hogy érezheted magad így, amikor itt a gyönyörű kisbabád” csak rontanak a helyzeten. A depressziónak éppen az az egyik legfontosabb jellemzője, hogy egyedül nem tudod „összeszedni magad”. Kell valaki, aki összeszed – ez lehet a szakorvos, a védőnő, egy szoptatási tanácsadó, mentálhigiénés szakember – de már az is rengeteget segít, ha egy barátnőd eljön, átveszi a babát, hoz egy könnyű ebédet és rávesz, hogy bújj vissza az ágyba és aludj egy nagyot. A kialvatlanság ugyanis növeli a depresszió esélyét csakúgy, mint a traumatikus szülésélmény vagy az is, ha nem harmonikus párkapcsolatba érkezett a baba.

Tegyél a megelőzésért

Mint minden betegséget, a gyermekágyi depressziót is a legjobb megelőzni. Hogy hogyan? Ezért sokat tehetsz már a szülés előtt is! Talán a legfontosabb a tájékozódás: jó, ha valós képed alakul ki arról, hogy milyen is lesz a szülés és a gyermekágyas időszak. Nem horrortörténetekre gondolok – kérdezd meg a már anyuka barátnőidet, olvass valódi szüléstörténeteket, tájékozódj a választott kórházadról, ismerd meg a lehetőségeidet. Ha tudod, mire számíthatsz, az nagyban növeli a biztonságérzetedet. Persze nem tervezhetsz el mindent előre, hiszen minden szülés egyedi és éppen ettől csodálatos – de ha több lehetőséget ismersz, döntéseket hozni is jobban tudsz, és kevésbé esel kétségbe, ha nálad épp egy másik forgatókönyv válik valóra.

Így van ez az első babás hetekkel is. Bár egyre többen osztják meg a valódi tapasztalataikat cikkekben és a közösségi médiában, mégis még mindig sok helyről ömlik a várandós anyukákra, hogy az anyaság egy rózsaszín cukorfelhőbe burkolt álom. Itt és most le kell szögeznem: nem az. Vannak csodálatos és nehéz pillanatai, az elején van benne fizikai fájdalom is, és szinte biztos, hogy az eddigi életritmusod megváltozik. Eggyel többen lesztek, ami rengeteg örömmel jár, de sok küzdelemmel is. Bele kell szoknotok a szülőségbe, miközben apránként megismeritek egymást, és ezalatt rengeteget fogtok tanulni. Egy sor olyan kihívással találkozol majd, amit még soha nem kellett megoldanod – de tudd, hogy képes vagy rá! Ha vannak a környezetedben kisbabás ismerősök, ajánld fel a segítségedet, mialatt várod a babátokat: nagyon jó, ha így beleláthatsz egy valódi család életébe! Kérd meg azokat a barátnőidet, akik nemrégen jártak ebben a cipőben, hogy meséljenek róla őszintén, ők hogyan élték meg?

Szervezz előre segítséget magadnak. Több közösségben újraéledőben van a komatál hagyománya, és biztosan szívesen segítenek a nagymamák, nagynénik, nagybácsik is. Ha meglátogatnak, persze, hogy az új jövevényre kíváncsiak – de igazából nem a kicsi igényli a jelenlétüket, hanem te. Nyugodtan mondd meg akár előre, mire van szükséged: takarításra, pihenésre, ennivalóra vagy más gondoskodásra? A babának ugyanis a legfontosabb te vagy: a kipihentséged, a jó lelkiállapotod az ő nyugalmának is a záloga lehet.

Még egy fontos dolog: ne felejtkezzünk el a friss édesapákról sem. Több kutatás igazolja, hogy a szülés utáni depresszió őket sem kíméli, hiszen az apák is egy hatalmas változást élnek meg, és óriási felelősség szakad rájuk hirtelen.

Ahogy a terhesség, a szülés és az azt követő időszak is közös feladat: közös öröm és közös teher. Ha tudatosan készülsz rá, nemcsak megelőzheted a szülés utáni depressziót – ami egyébként a nők nagyjából 10%-át érinti – hanem örömtelibbé is varázsolhatod ezeket a szép, de nehéz heteket.

A cikk a Bayer Hungária Kft., az Elevit Complex forgalmazója megrendelésére készült.

CH-20220901-40

Bezár