Bezár
Januári depresszió, avagy a Blue Monday – így éld túl!

Januári depresszió, avagy a Blue Monday – így éld túl!

Te is érezted már úgy január második felében, hogy legszívesebben példát vennél a medvékről, és inkább átaludnád a tél hátralévő részét? Hideg van, a karácsony már rég elmúlt, és hol vannak már a színek és a fények…? Az utolsó fizetésnap már messze, a következő még sokára lesz, a túlevésből származó pluszkilók nem mozdulnak, de sportolni sincs kedved? Megfogadtál egy csomó szuper dolgot az új évre, de néhány hét elteltével úgy érzed, egyik sem fog működni? Ez a januári depresszió időszaka, amelynek az állítólagos legnehezebb napja még nevet is kapott: ez a Blue Monday, az év harmadik hétfője, amely 2022-ben január 17-ére esik. Kecskés Tímea írása.

Honnan ered a Blue Monday?

Valójában a szomorú hétfő mögött nem állnak tudományos kutatások: egy utazások értékesítésével foglalkozó PR cég hozta be a köztudatba burkolt marketingként azzal a céllal, hogy ráébresztve az embereket a rossz hangulatuk tudatára, napfényes szigetekre szóló utak foglalását népszerűsítse. Ennek ellenére a fogalom széles körben elterjedt és több, mint 15 éve tartja magát – talán azért, mert mindannyian érezzük, hogy a bevezetőben lefestett hangulat bizony ismerős az évnek ebben a szakaszában. Még mindig sötét van a napok nagy részében, az évkezdő lendület már alábbhagyott, ha sikerült is pihenni az ünnepek alatt, mostanra akkor is fáradtabbak vagyunk – ráadásul hétfő van, ami a legtöbb embernek amúgy sem a kedvenc napja. A babával otthon lévő anyukák kezdenek kifogyni az ötletekből, hogy hogyan foglalják le a kicsiket a hosszú téli estéken, hiszen nem lehet mindennap szánkózni menni.

A stressz-szintünk tehát január harmadik hétfőjére magasra emelkedik, ezzel párhuzamosan az energiáink egyre fogynak: nincs kedvünk semmihez, motiválatlanok vagyunk, nehéz rávenni magunkat olyan tevékenységekre is, amiket egyébként szeretünk. Van, akinél ez egészen komoly formát ölt: ők szezonális depresszióban szenvednek, ami már olyan kórkép, amit nem érdemes elbagatellizálni, érdemes szakemberhez fordulni vele.

Előzd meg a komolyabb bajt!

Mit tehetsz, ha észreveszed magadon januárban a növekvő rosszkedvet, és úgy érzed, tűnőben van az energiád? Hogyan érheted el, hogy a Blue Monday csak egy ugyanolyan hétfő legyen számodra, mint bármelyik másik, és ne csússz bele a szezonális depresszióba? Szerencsére erre is vannak tippjeink.

Írd be a naptárba jó előre, hogy fel kell készülnöd erre a napra, és kezeld úgy, mint egy szülinapot vagy más jelentős alkalmat, amit a barátaiddal megünnepelhetsz. Legyen az egy csajos este forraltborozással vagy játszós randi a gyerekekkel: ezzel kihúzhatjátok a szomorú hétfő méregfogát.

Az sem megvetendő, ha az eredeti kitalálók szándékának engedve már most elkezded tervezgetni a nyári vakációt. Még ha nem is utaztok egy csodás, pálmafás szigetre: a szállások nézegetése, a látnivalók elképzelése mindig feldob, főleg, ha konkrét eredményre juttok a családdal, és le is foglaljátok az időpontot! Onnantól már egyértelműen van mibe kapaszkodni: tudod, hogy a kiválasztott héten nyaralni fogtok, szuper!

Ne felejts levegőre menni, rendszeresen mozogni akkor sem, ha odakint zimankós az idő. Ahogy a gyerekeknek, neked is szükséged van friss levegőre, D vitaminra és a tested átmozgatására. Még égnek odakint a karácsonyi fények, ha pedig hó is van nálatok, akkor igazán varázslatos lehet egy séta sötétben is.  Az 1000 óra a szabadban kihívás is épp ezt ismerte fel: különösen mióta a pandémia az életünk része, tudatosan kell odafigyelnünk arra, hogy kidugjuk az orrunkat a házból. Sokunknak az élete részévé vált az otthoni munkavégzés, a vásárlás helyett a rendelés, így már csak annyi időt töltünk kint, amíg a gyerekeinket fuvarozzuk. Pedig milyen sokat segít a téli rosszkedven a levegő és a mozgás!

Néha az is jót tesz, ha elfogadod, hogy most egyszerűen rossz napod van: egyszer-egyszer megengedheted magadnak a kanapén lustálkodást, amíg a gyerek mesét néz. Rendelj ebédet, igyál egy forró italt és pihenj – másnap több erőd lesz, ha ma feltöltődsz a kényeztetésből.

Gondold végig: valójában mi az, ami stresszel? Túl sok elvárás, túl sok teendő, anyagi nehézségek? Menj végig ezeken: tudsz valamit tenni ellenük, akár apró lépésekben? Tervezd meg a kiadásaitokat, így tisztábban láthatod a pénzügyeiteket. Ha túl sok minden van a fejedben, írd le őket akár a naptáradba, akár a telefonodba. Ne habozz közösséget keresni: nem vagy egyedül, sokan éreznek így, ahogy te, és egymást támogatva minden könnyebb.

Fordulj orvoshoz

Ha mégis úgy érzed, hogy ez nem csak egy rosszkedvű nap, ha az energiahiányod, fáradtságod elhúzódik, krónikussá válik, akkor pedig mindenképp keress fel egy szakembert.  Vedd komolyan az állapotodat és ne szégyellj segítséget kérni. Szerencsére nagyon sok lehetőség van már erre – minél előbb találod meg a számodra megfelelőt, annál jobb.

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20211215-87

Bezár