Bezár
Mit árul el a menstruációs ciklus az egészségünkről?

Mit árul el a menstruációs ciklus az egészségünkről?

A menstruáció áldás vagy átok – ki így éli meg, ki úgy. Van, aki hálás, hogy a teste minden hónapban felhívja a figyelmet működésének erre az oldalára, van, akit zavar ez a rendszeresen érkező jelzés. Másoknak viszont egyáltalán nem rendszeres, vagy épp komoly fájdalmat okoz – és ez már lehet egy figyelemfelhívó jel: talán így üzen a testünk. De vajon mit árul el a menstruációnk, a ciklusunk az egészségünkről és a termékenységünkről?

Jó, ha tudod a menstruációról

A menstruációs ciklus nem csak a vérzést jelenti, hiszen azon a néhány napon kívül is rengeteg minden történik a szervezetünkben. A vérzés az a számunkra is jól látható, kézzelfogható része, amelynek rendszerességéből, hosszából, minőségéből következtethetünk néhány dologra – a háttérben zajló folyamatok már rejtettebbek. A női ciklus átlagosan 28 napos, de ettől viszonylag széles skálán eltérhet úgy, hogy az még a normális tartományban van: a 22 napostól a 34 naposig minden ide tartozik. Minden normális ciklusban megérik egy petesejt, amely ha nem termékenyül meg, akkor a méhnyálkahártya egy részével együtt leválik és kiürül a testünkből: ez maga a menstruációs vérzés. Ennek az első napja megegyezik a ciklus első napjával, tehát ha rendszeresen felírod a naptáradba vagy egy alkalmazásba, mindig tudni fogod, hogy épp a ciklusod hányadik napján tartasz – cikkünk elolvasása után pedig már azt is, hogy nagyjából mi történik a testedben az egyes időszakokban.

A vérzés egy átlagos ciklus esetében 3-7 napig tart. Ha egy kicsit fájdogál, görcsölget a hasad, az rendben van, de a nagyon erős fájdalom nem oké! Sokan még mindig azt hallják a szüleiktől, nőrokonaiktól, hogy ezt el kell viselni, ez a női lét része – ne hidd el, ha ezt hallod! A fájdalmas menstruáció okainak mindig alaposan utána kell járni. Az erős fájdalom egyik leggyakoribb oka az endometriózis. Ez egy jóindulatú krónikus betegség, amely azt jelenti, hogy méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg ott, ahol nem kellene, azaz a méhen kívül: a hasüregben, a petefészkekben vagy a hashártyán. Érintheti az összes hasi szervet, a beleket, sőt, akár még a tüdőt is. A fájdalmas menstruáció mellett tartós alhasi fájdalmat, fájdalmas szexet és a betegek csaknem felénél meddőséget is okozhat. A termékeny korú nők egytizedét, közel 200 ezer nőt érinti, és a diagnózisa hosszú évekbe telik. Ha magadra ismertél a tünetek alapján, itt az idő utánajárni, hogy vajon te is érintett vagy-e. Sokan tartják természetesnek az erős menstruációs fájdalmat és hisztisnek azokat a nőket, akik erre panaszkodnak – pedig gyakran az endometriózis áll a háttérben. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális! 

A másik gyakori ok a mióma, ami egy jóindulatú, gyakran panaszokat sem okozó daganat, ha azonban mégis, akkor sokszor a műtéti eltávolítás a megoldás. Az is lehet, hogy a méhen belüli fogamzásgátlód okoz fájdalmat, vagy hormonális okok állnak a háttérben – a fájdalmas menstruációt tehát semmiképp se hagyd annyiban!

Ragyogó nőiesség – a peteérés előtti szakasz és az ovuláció

A vérzés elmúltával a testünk termelni kezdi az FSH nevű hormont, ami érésre készteti a petefészkeinkben lapuló tüszőket. Ennek hatására a petefészkek ösztrogéntermelésbe kezdenek – a hajunk fényesebb, a bőrünk szebb lesz, erőteljesebb hüvelyváladékot tapasztalunk, miközben kicsattanunk az energiától. A hüvelyi nyákot érdemes figyelni: ha nálad ebben az időszakban éppen kevesebb termelődik, az utalhat a peteérés rendellenességére, és fontos információ lehet az orvosnak, amikor babát szeretnél. 

A ciklus csúcsán a magas ösztrogénszint következtében a petefészekben megreped az érett tüsző, és a kiszabaduló petesejt megkezdi vándorlását a méh felé. A ciklusnak ez a szakasza 2-3 napos, de a petesejt csak 12-24 óráig várakozik: vagy megtermékenyül, vagy elhal. A termékenység egyértelmű jele, hogy a hüvelyváladékáttetszővé, nyúlóssá, tojásfehérjeszerűvé válik: ez segíti a spermiumok előre jutását a petesejt felé. Ilyenkor a legmagasabb a libidónk, felerősödnek az érzékeink, és a megváltozó illatunkra a férfiak is reagálnak. Ha babát szeretnétek, ez az ideális pillanat! 

A peteérés után egy olyan szakasz következik, amelynek a hossza minden ciklusban nagyjából állandó: az átlagos ciklusban 12-16 napos. A kiürült tüszőből sárgatest lesz, ami progeszteront kezd termelni, miközben a többi hormon szintje csökken. A hüvelyi nyák sűrűbb, ragadósabb lesz, és a méhnyálkahártya megvastagszik, hogy alkalmas legyen a beágyazódásra. Ha nem történt megtermékenyülés, akkor a ciklus végén jönnek a PMS (premenstruációs szindróma) tünetei: mellfeszülés, hangulatingadozások, puffadás. Végül pedig a méhnyálkahártya leválik, beköszönt a következő vérzés és vele az újabb ciklus.

Ciklus és egészség

Az eddig leírt folyamatok csak akkor játszódnak le ilyen szabályosan és jól megfigyelhetően, ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, hiszen azalatt, amíg tablettát szedsz, a havonta jelentkező vérzésed nem normál menstruáció, hanem úgynevezett „megvonásos vérzés”, ami a tablettaszedés 7 napos szüneteltetéséből kifolyólag jelentkezik. A test általános egészségének vizsgálatához négy alapvető jelet tartanak számon: ezek a testhőmérséklet, a vérnyomás, a pulzus és a légzés. Nálunk, nőknél van egy ötödik ilyen jel is: ez a menstruációs ciklus, ugyanis ennek működéséből a test egészének egészségére is lehet következtetni. A vérzés hossza és mennyisége, a ciklushossz és az, hogy történt-e peteérés, mind fontos jele annak, hogy a háttérben zajló hormonális folyamatok rendben mennek-e. A vér színe is árulkodó: a néhány nappal a vérzés előtt jelentkező barna pecsételés utalhat progeszteronhiányra, a vérzés nagyon halványpiros színe tápanyaghiányra, a sötétvörös viszont akár a mióma jele is lehet, különösen, ha darabos is a vérzés. 

A ciklusunk tehát valójában a hormonális működésünk tükre: a belső elválasztású mirigyeink rendszerének állapotáról  árulkodik. Ide tartozik a petefészek mellett a pajzsmirigy és a mellékvese is, ezek hormontermelését az agyalapi mirigy rájuk specifikus hormonjai irányítják. Az általuk termelt hormonokra  többek között az egészséges bőr, haj és csont megőrzéséhez is szükségünk van, nem csupán a termékenységünkhöz. A ciklusban tapasztalható eltérések vizsgálata akár anyagcsere- vagy szívbetegségek felderítésében is segíthet! 

Érdemes tehát tisztában lenni a ciklus működésével, figyelni azt és vezetni a tüneteket. Remélhetőleg a közgondolkodásban is bekövetkezik hamarosan az a változás, ami ahhoz vezet, hogy a női ciklust ne tehernek, hanem áldásnak, az egészségi állapotot mutató tükörnek élhessük meg. 

A cikk az Elevit Complex termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.Az Elevit Complex készítmények nem alkalmasak a menstruációs ciklus rendellenességeinek kezelésére.

CH-20230227-60

Bezár